Siivekäs-arkisto avattu

Siivekäs 1984 nro 4; kiikarit; piirros: Aarne Hagman

Pitkällisen odotuksen jälkeen historian kellastuneet lehdet on tuuletettu ja asetettu vain yhden klikkauksen päähän. Arkistostamme on nyt luettavissa kaikki 80-luvun Siivekkäät. Montako lapinpöllöreviiriä löytyi Kaavilta vuonna 1980? Milloin varmistui Kuopion ensimmäinen naakan pesintä? Kasari-Siivekkäät tarjoavat vastauksen kaikkeen! Ysäri ja uusi vuosituhat odottelevat myös vuoroaan, mutta ei makeaa mahan täydeltä… Julkaistut vanhemmat numerot löytyvät jatkossa artikkelien kategoriasta tai Julkaisut/Yhdistys -sivun kautta.

Kaikki lehdet tulevat ilmestymään myös BirdLife Suomen Lintulehtiportaaliin, josta ne löytyvät artikkeleittain pilkottuina.


Siivekäs on Lintuyhdistys Kuikan jäsenlehti, joka koostuu mm. linnustokatsauksista, kirjoituksista alueemme linnustosta sekä kaikesta mahdollisesta lintuihin ja lintuharrastukseen liittyvästä – upeaa kuvitusta unohtamatta. Lehteä on julkaistu vuodesta 1980 lähtien. Aluksi numeroita ilmestyi neljä kertaa vuodessa, sittemmin tahti harveni nykyiseen yhteen.

Lintukurssi Leppävirralla

Ilkka Markkanen – Härkälintu 17.6.2020 Tervaruukki, Kuopio

Haluaisitko oppia tuntemaan lintuja? Tervetuloa 25.10. alkaen Leppävirralle Sisä-Savon kansalaisopiston järjestämälle lintukurssille (alkeet). Kurssi sisältää viisi teoriaopetuskertaa sunnuntaisin sekä yhden maastoretken lähialueen lintupaikoilla. Kurssilla käydään läpi n. 100 alueella alueella yleisimmin tavattavaa lajia. Kurssille tulee ilmoittautua viimeistään 19.10. Opettajana toimii Liisa Tolvanen. Ympäröivä maailma avautuu aivan uudella tavalla kun taivaalla, pusikoiden kätköissä ja järvien selillä lymyilevät ja ääntelevät lintulajit saavat itselleen nimen.

Kurssitiedot ja ilmoittautuminen

Ennen myrskyä ja myrskyn jälkeen

Matti Hakkarainen – Suosirrit 18.9.2020 Maaninka

Syyskuu on näyttäytynyt tähän mennessä omana itsenään, vilpoisina öinä ja kovina tuulina. Vuoden kovimmaksi povattu myrsky ei kuitenkaan jaksanut puhkua enää Savossa kaikkein suurimmalla voimallaan. Syysmuutto alkaa olla jälleen näyttävässä vaiheessa, kun monisatapäiset kurkirimpsut etenevät kohti etelää ja laulujoutsenet kokoontuvat pelloille karkeloihinsa. Suurin kurkikertymä on ollut likellä seitsemääsataa Lapinlahdella, joutsenia on ollut parinsadan poppoita. Syyskuun puolivälin jälkeen metsähanhien parvet ovat kasvaneet parinsadan yksilön mittaisiksi. Etelänmatkalaisten seasta löytyi Siilinjärvellä yksi lyhytnokkahanhi. Valkoposkilla muuton alkutahdit.

Räkättirastaiden, peippojen, järripeippojen ja monien muiden pikkulintujen muutto on tällä hetkellä runsasta, parvien ollessa useiden satojen yksilöiden suuruisia. Valtakunnallisesti runsas kuusitiaisten muutto todettiin myös Maaningalla useiden kymmenien lintujen päiväsummina. Sepelkyyhkyjen parvet ovat myös näkyvää sorttia. Petolinnuista piekanamuutto alkaa jälleen olla vauhdissa, enimmillään yhdestä paikasta kasaantui havainto 31 linnusta. Merikotkia on ollut muutamia nokka kohti etelää, mukaan lukien satelliittilähettimen selkäänsä saanut Minna-merikotka.

Mika Räisänen – Piekana 19.9.2020 Vesajoki, Maaninka

Siilinjärven Raasiolla rengastettiin paikan ensimmäinen sinipyrstö, joka on todennäköisesti seurausta kuluneen kesän erinomaisesta sinipyrstövuodesta Kainuussa ja Koillismaalla. Toinen uusi Raasiossa kihlat saanut laji on syyskuun alussa rengastettu pikkusirkku. Hieman myöhemmin lajista tuli havainto myös Juankoskella. Heinäkurppia on havaittu muutama, Rautalammilla rengastettiin syyskuun alkupuolella yksi. Maaningalla ja Varkaudessa törmättiin taigauunilintuun. Tundrakurmitsoita on nähty tähänastisella syysmuutolla pari. Jalohaikaroita on Maaningalla ynnätty enimmillään viisi kappaletta. Puutossalmella ohitse pyyhälsi mustavaris. Tervossa kohti länttä matkasi 14 merimetsoa.

Mitä olisi syksy ilman Kuikan Syystaestoa? Tiukan kisan voitti loppujen lopuksi ylivoimaisesti Lapinlahden Linnansalmen joukkue 54 lajillaan. Kisassa havaittiin mukavasti mm. petolintuja – pikkulintujen ja monien tuttujen lajien jäädessä valitettavasti tuulen jalkoihin. Mielenkiintoisimmiksi lajeiksi joukkueilta nousivat mm. merikihu, muuttohaukka ja merikotka.

Syystaeston 2020 tulokset

Matti Hakkarainen – Ampuhaukka ja harakka 19.9.2020 Maaninka

Tämän vuoden Syystaesto kisattiin varsin aurinkoisessa säässä, jota sävytti voimakas länsi-/luoteistuuli. Tuuli haittasi äänten kuuluvuutta ja aiheutti näin puutteita joukkueiden pinnasaldoihin varsinkin pikkulintujen sekä muutamien peruslajien osalta. Petolintuja ja kurkia havaittiin mukavasti.

Kisaan osallistui upeasti peräti kymmenen joukkuetta. Tiukan taiston vei lopulta ylivoimaisesti Lapinlahden Linnansalmen joukkue komealla 54 lajin kattauksellaan. Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille osallistujille!

Tulokset:

1. Los Panditos: Lapinlahti Linnansalmi, Lastun pihapiiri 54 (parhaimmat nuolihaukka, nokikana)

Jaakko Kettunen, Juha Koponen, Riitta Rajala ja Jarmo Ukkonen

2. Great Tit Watchers (GTW): Tuusniemi, Koivulahti 43 (merikihu, isolepinkäinen)

Timo Filipoff, ja Eelis Rissanen

3. Nilsiän kylä: Kuopio, Nilsiä, Nilsiänlahti 42 (harmaasieppo, naurulokki)

Pertti Hartikainen ja Juha Väätäinen

4. Tuusniemi Pajusalmi 39 (harmaapäätikka, isolepinkäinen)

Ilkka Markkanen, Juhani Rissanen ja Markku Ukkonen

5. Laituri: Kaavi, Luikonniemi, Kuminlahti 34 (pohjantikka, pikkutikka)

Eini ja Pertti Räsänen

6. Varkauden luonnonystävät: Varkaus, Lehtoniemi, Kärki 33 (harmaasieppo, piekana)

Timo Immonen, Allan Nyyssönen, Heikki Pentikäinen ja Liisa Tolvanen

7. Tuplavääntö: Suonenjoki, Iisvesi, Jauholahti 31 (merikotka, tikli, uivelo)

Pekka Savolainen ja Ari Tossavainen

7. Ilmoittautumattomat: Sonkajärvi Kotaharjun torni 31 (harmaapäätikka, piekana)

Kyösti Hujanen, Jouko Pulkka, Jarmo Yliluoma

9. Varpustutka: Tervo Kopola pihamaa 28 (leppälintu, haarapääsky)

Tuula ja Virpi Vanamo

10. Snakebaywatch: Kuopio Käärmelahden pellot 24 (muuttohaukka, sääksi)

Sanna Hakkarainen, Matti Hakkarainen ja Elias Hakkarainen

Minna-merikotkan satelliittiseuranta

Mika Räisänen – Merikotka Kuopio 28.8.2020

Kuopiosta löytyi 11.8. loukkaantunut merikotka. SEY:n vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan Minna Pellisen hyvässä huomassa ja eläinlääkäreiden avustuksella kotka parani ja oli valmis vapautettavaksi. Minnaksi nimetty kotka sai selkäänsä satelliittilähettimen tarjoten näin harvinaislaatuisen mahdollisuuden tutkijoille päästä seuraamaan sukukypsän merikotkan liikkeitä. Linnun rengasti Tapio Osala ja lähettimen asensi Olli-Pekka Karlin. 28.8. Kotka vapautettiin Juurusvedellä ja siitä alkoi suuri seikkailu…

Minnan tarinan kokonaisuudessaan sekä sen lentämän reitin löydät sivulta Minna-merikotkan sateelliittiseuranta.

Projektin johtajana toimii Tapio Osala, seurantatutkimus tehdään yhteistyössä Turun yliopiston professori Toni Laaksosen kanssa. Päärahoittajana toimii Pohjois-Savon Luonnonsuojelupiiri, lisäksi rahoitukseen osallistuu Lintuyhdistys Kuikka.

Lisätietoa saat myös Pohjanmaan Merikotkat ry:n kotisivuilta.