Hyytävä toukokuun alku

Aarne Hagman – Naurulokit 7.5.2021 Kuopio; satama

Toukokuun alku jatkui edelleen yöpakkasilla ja kylmän pohjoistuulen vallitessa, perjantaina päästiin miltei lumitöihin. Kahlaajia saapui pikkuhiljaa, mutta niitä oli edelleen tavanomaista vähemmän. Aiempiin keväisiin verrattuna hyönteissyöjiä oli poikkeuksellisen vähän koko Suomessa.

Pelloille lojumaan jääneet metsä- ja tundrahanhet saivat seuraa kun ensimmäiset pienet valkoposkiparvet saapuivat levähdyspaikoilleen. Kahlaajat runsastuivat vähitellen, näkyvimpiä tulokkaita olivat suokukot ja lirot sekä paikoitellen havaitut yksittäiset mustaviklot. Pelloille pysähtyi ruokailemaan kapustarintoja ja pikkukuoveja.

Matti Hakkarainen – Lapasorsa 9.5.2021 Maaninka

Lauantaina vietettiin Kuikan omaa (T)ornien Taestoa. Kylmästä ajanjaksosta huolimatta Tuusniemen Koivulahdessa kisanneen Great Tit Watchersin tulos 76 lajia on samaa kastia edellisvuosien tulosten kanssa. Yhteensä lajeja havaittiin 104, joukkueita oli mukana hienosti 11. Tapahtuman mielenkiintoisimmiksi lajeiksi voitaneen nostaa pikku-uikku ja haarahaukka. Hanhia, vesiäisiä, kahlaajia ja petoja näkyi mukavasti, mutta hyönteissyöjistä oli puutetta.

Uusiksi lajeiksi tälle vuodelle saatiin kuluneella viikolla luhtahuitti, käki, punakuiri, alli, keltavästäräkki, törmäpääsky, allihaahka, pensastasku, leppälintu, virtavästäräkki ja pikku-uikku.

Bongaa päivä pihalla su 16.5.

Jukka Portimojärvi – Sepelkyyhky 19.4.2021 Suonenjoki

Viime vuoden Pihojen Taisto -tapahtuman innoittamana järjestää BirdLife Suomi tänä keväänä Bongaa päivä pihalla -tapahtuman. Tarkoituksena on laskea, kuinka monta lintulajia kodin tai mökin pihapiiristä löytyy. Havainnointialueen säde on sata metriä ja havainnointiin käytettävä aika on klo 05-17. Havaitut lajit voivat olla kisa-alueen ulkopuolella. Havainnointiin voi käyttää aikaa juuri sen verran, kuin itselle sopii. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on nauttia lähiluonnosta ja tarkkailla lintuja.

Tapahtumaan voi osallistua joko yksin tai porukalla, eikä osanottajien määrää ei ole rajoitettu, mutta paikallisia koronasäädöksiä on noudatettava. Tapahtuma on ilmainen eikä ennakkoon tarvitse ilmoittautua. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Osallistujien tulee ilmoittaa tulokset verkkolomakkeella viimeistään ma 17.5. Tapahtuman tulokset julkaistaan BirdLife Suomen päivittyvällä tulossivulla. Kuikan sivuilla julkaistaan myös paikallinen näkökulma.

Lintuyhdistys Kuikka toivoo mukaan runsaasti innokkaita savolaisia!

Lisätietoa:

BirdLife Suomi: Bongaa päivä pihalla

(T)ornien taeston 2021 tulokset

Jarmo Yliluoma – Ornien taesto 8.5.2021 Kiuruvesi

Valtakunnallisen Tornien taiston peruunnuttua käytiin oma paikallinen Ornien taesto. Tämä pystyttiin toteuttamaan 8.5. koronatilanteesta huolimatta käytännössä normaalimuotoisena. Taestopaikkoja ei kuitenkaan mainostettu yleisölle, joten siltä osin rajoitukset toteutuivat onnistuneesti. Muutamilla suosituilla retkeilypaikalla kävi kuitenkin yleisöä. Tapahtumaan osallistui peräti 11 joukkuetta. Taesto käytiin tornien taiston malliin 8 tuntisena klo 5-13.

Havainnoinnin suhteen sää oli periaatteessa hyvä, ainoastaan maakunnan eteläosissa satoi aamulla hiukan vettä ja lunta. Muuten sää oli pilvisyydeltään vaihteleva ja joillain paikoilla aurinko paistoi koko päivän. Sää oli viileä ja aamulla lämpötila oli hiukan pakkasen puolella.

Taestoa edeltävä jakso oli kylmä ja edellisellä viikolla satoi vielä parina päivänä lunta. Kevät oli selkeästi muutamaa aiempaa vuotta myöhemmässä. Muuton suhteen oli verrattain rauhallista, paikallisia lintuja oli kuitenkin mukavasti havainnoitavissa. Hanhia näkyi eri paikoissa poikkeuksellisen hyvin myös muutolla. Tämän lisäksi kahlaajia oli lajistollisesti hyvin liikkeellä. Vesilintuja ja petolintuja oli myös kohtuullisesti havaittavissa. Pikkulintuja oli sensijaan niukasti liikkeellä niin lajistollisesti kuin määrällisesti.

Lajimäärät olivat aika normaalia luokkaa, vaikka kevät olikin myöhäisempi. Voittajajoukkueen lajimäärä kipusi 76:ään. Taeston kokonaislajimäärä oli 104 ja osallistujia kaikkiaan 33 henkilöä. Päivän parhaimmat lajit olivat pikku-uikku ja haarahaukka. Muita mainittavimpia lajeja olivat: kaakkuri, merikotka, nuolihaukka, meriharakka, suopöllö, uuttukyyhky, pohjantikka, tilhi, pyrstötiainen ja tikli, Alla olevaan taulukkoon on koottu Taeston tulokset ja joukkueiden ilmoittamat parhaat lajit.

Ornien taisto 8.5.2021 tulokset

1. Great Tit Watchers (GTW): Tuusniemi, Koivulahti 76 (parhaimmat haarahaukka, jänkäkurppa)
Timo Filipoff, Else Mustamo, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen

2. Seniorit: Kuopio, Riistavesi, Keskimmäinen 73 (tilhi, käpylintu)
Patrick Hublin, Ilkka Markkanen, Matti Pirskanen

3. Kruuppi: Lapinlahti Linnansalmi, Lastun pihapiiri 72 (pikkukuovi, suopöllö)
Jaakko Kettunen, Juha Koponen, Lassi Lähdesmäki, Riitta Rajala ja Jarmo Ukkonen

4. Varkauden luonnonystävät: Varkaus, Ruokojärvi 67 (haarahaukka, pikku-uikku)
Timo Immonen, Allan Nyyssönen Heikki Pentikäinen ja Liisa Tolvanen

5. Kiuruveden pöllöt: Kiuruvesi Yläjärvi 66 (uuttukyyhky, tundrahanhi)
Kari Bovellan, Kyösti Hujanen ja Jarmo Yliluoma

6. Team Eccentric: Kuopio, Karttula, Keihäsjärvi 62 (mustaviklo, tundrahanhi)
Matias Jaakkola, Timo Oranen, Niklas Åberg

7. Nilsiäläiset: Kuopio, Nilsiä, Palonurmi 59 (meriharakka, mustaviklo)
Pertti Hartikainen ja Juha Väätäinen

8. Joukkovääntö: Suonenjoki, Iisvesi, Jauholahti 52 (pajulintu, tundrahanhi)
Hannu Kärkkäinen, Jukka Portimojärvi, Pekka Savolainen ja Ari Tossavainen

9. Laituri: Kaavi, Luikonniemi, Kuminlahti 50 (kaakkuri, pyrstötiainen)
Eini ja Pertti Räsänen

10. Gardener: Kuopio Käärmelahti 49 (merikotka, pikkukuovi)
Sanna Hakkarainen

11. Aitovarpuset: Tervo Kopola pihamaa 32 (kuikka, hiirihaukka)
Tuula ja Virpi Vanamo

Vesilintulaskennat

Kari Hänninen – Härkälinnut 24.5.2020 Kuopio

Kun jäät lähtevät järvistä, on jälleen Luomuksen, Luken ja BirdLifen organisoimien vesilintulaskentojen aika. Laskennat tehdään kahdesti toukokuun aikana noin kahden viikon välein (alueellamme 8.–16.5. ja 23.–31.5.). Laskenta suoritetaan joko rannoilla olevista hyvän näkyvyyden omaavista vakiopisteistä (myös lintutornista) tai kiertämällä koko vesistö veneellä tai jalan. Sopiva ajankohta on aamu tai aamupäivä.

Vesilintujen lisäksi suositellaan laskettavaksi rantakanat, kahlaajat, lokkilinnut, kerttuset ja pajusirkku. Vesilinnut ilmoitetaan parvikohtaisesti. Havainnot tallennetaan laji.fi-järjestelmän kautta.

Lue lisää:

Luomus: Vesilintulaskenta (sivuilta löytyy mm. 2 minuutin opetusvideo)

(T)ornien Taesto la 8.5.

Matti Hakkarainen – Isokoskelo 18.4.2021 Maaninka

Valtakunnallinen Tornien Taisto on tänä vuonna peruttu. Kuikka järjestää alueellaan oman (T)ornien Taeston, joka pidetään koronatilanteesta johtuen pienimuotoisena vain kisaajien kesken, eikä kisapaikoille toivota yleisöryntäystä. Tapahtuma järjestetään la 8.5. ja kisa-aika on 8 tuntia klo 5-13 välillä. Kisa-alueena toimii joko lintutorni tai jokin muu joukkueen valitsema tarkkailupaikka sekä sitä ympäröivä alue 100 metrin säteeltä. Vähintään kahden joukkueen jäsenistä on havaittava ja tunnistettava laji. Houkuttimia ei saa käyttää. Joukkueiden koko tai koostumusta ei ole koronarajattu, kunhan joukkueissa on vähintään kaksi jäsentä. Ilmoittautumiset ottaa vastaan Liisa Tolvanen, liisatolvanen85@gmail.com. Joukkueiden tulee ilmoittaa tulokset tapahtuman jälkeen Eelis Rissaselle eelisri67@gmail.com tai kuikkalistalle. Kisan tulokset julkaistaan kuikkalistalla, kotisivuilla ja Kuikan Facebookissa.