Lintujen havainnointi toisen pihapiirissä

Leena Meuronen – Närhi 24.11.2023 Nilsiä

Talvi saapui aikaisin ja monet linnuista ovat jo vetäytyneet pihapiirien helpoille ruoka-apajille. Jos lintuja haluaa tarkkailla jonkun toisen tontilta, on se tärkeää tehdä huomaavaisesti ei pelkästään lintuja, vaan myös tontin omistajaa kunnioittaen. Pihalintuja voi tarkkailla vapaasti yleiseltä alueelta käsin, kunhan muistaa olla kiikaroimatta ja kuvaamatta ikkunoihin tai ihmisiin päin. Jos on tarve päästä lähemmäksi, on tärkeää pyytää ensin lupa talon asukkaalta. Näin säilyy sopu ja rauha, sekä parhaimmassa tapauksessa apu ja yhteistyö puolin ja toisin. Silloin saamme kaikki iloita talvisista siivekkäistämme.

Kangaskiurusta Pohjois-Savon ensimmäinen talvihavainto

Petri Karvonen – Kangaskiuru 2.12.2023 Nilsiä

Talvipinnarallissa havaitaan lähes joka vuosi yllättäviä lajeja. Tämän vuoden yllättäjä oli kangaskiuru. Asta ja Juha Väätäinen etsiskelivät räkättirastasta, kun Nilsiän taajamasta piharuokinnalta löytyikin yllättävä laji. Havainto oli ensimmäinen talvihavainto lajista. Ympäristö on myös lajin huomioon ottaen erikoinen. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään lintu viihtyy alueella.

Kangaskiuru on Pohjois-Savossa vähälukuinen laji, joita havaitaan keskimäärin 5-10 yksilöä vuodessa. Havainnot ovat pääosin keväältä ja alkukesältä. Syyshavaintoja on vähän ja ne ovat pääosin syyskuulta. Tilastoista löytyy yksi aiempi havainto on talven kynnykseltä vuodelta 2019, 28.11. Kuopion Heinälamminrinteen jätekeskukselta.

Eelis Rissanen

Petri Karvonen – Kangaskiuru 2.12.2023 Nilsiä

Talvipinnarallin 2023 tulokset

Matti Hakkarainen – Palokärki 2.12.2023 Kuopio, Puijo

Talvipinnarallipäivä valkeni 2.12. pilvisessä ja kipakassa pakkassäässä. Kisassa jatkettiin edellisien vuosien toimivalla sapluunalla, jossa jokaiselta alkavalta 70 ajokilometriltä vähennettiin joukkueelta yksi lajipiste. Lintutilanne näytti niukahkolta ennen rallipäivää järvien jäädyttyä aikaa sitten. Marjoja ja käpyjä vaikutti myös olevan niukasti.

Joukkueita oli mukana 13 (34 osallistujaa), joka on viime vuosiin verrattuna kelpo määrä. Ennen rallia oli ollut reippaita pakkasia ja vesistöt olivat käytännössä täysin jäässä. Vesilinnut olivatkin todella vähissä. Rallipäivän sää oli muutoin hyvä, mutta pakkasta oli reilusti ja hiljainen lumisade haittasi ajoittain havainnointia. Tuuli oli onneksi mieto, joten lajien kuuluvuus oli hyvä.

Rallin kokonaislajimääräksi tuli 51 lajia, joka on reilusti normaalia vähemmän. Yksittäisten joukkueiden lajimäärät olivat myös muutamaa edellistä vuotta selkeästi alhaisempia ja peruslajeissakin oli puutteita. Perinteisesti ongelmia aiheuttivat esim. kuusi- ja töyhtötiainen sekä hippiäinen ja puukiipijä. Niukasti havaittiin myös urpiaisia ja vihervarpusia sekä käpylintuja. Kaiken kaikkiaan lintuja oli kylmästä säästä johtuen normaalia niukemmin havaittavissa. Vesilintulajeja oli vain 2 (laulujoutsen ja sinisorsa), kun vuonna 2022 niitä oli 11. Yllättävää oli etenkin isokoskelon ja telkän puuttuminen. Lokkeja ei myöskään havaittu ollenkaan. Yllättävää oli myös varpuspöllön puuttuminen. Marjalintujakin näkyi suhteellisen hyvin, vaikka marjoja olikin eri puolilla vähän. Ässälajeja oli 9, joka on varsin normaali määrä. Ässälajit (vain yhden joukkueen havaitsemat) olivat merikotka, huuhkaja, pohjantikka, pikkutikka, mustapääkerttu, taviokuurna, järripeippo, vihervarpunen ja tundraurpiainen. Joukossa oli muutama yllättäväkin laji, kuten esimerkiksi vihervarpunen. Muita mainittavampia lajeja olivat pähkinänakkeli, kottarainen sekä tietenkin kangaskiuru, joka oli Pohjois-Savon ensimmäinen talvihavainto lajista.

Kilometrien suhteen osataan jo hyvin taktikoida. Puhtaasti kävellen liikkuvia joukkueita oli tällä kertaa peräti 4. Purkutilaisuus pidettiin tälläkin kertaa Luontotuvalla, joka keräsi kymmenkunta osallistujaa ja oli tunnelmaltaan mukava. Voittajaksi nousi selkeällä erolla Kaukokatseiset, jonka lajimäärä 39 (37 pistettä) on lintutilanne huomioon erittäin hyvä tulos. Joukkue valitsi hyvän taktiikan liikkuen hiukan laajemmalla alueella ja onnistui hyvin minimoimaan kilometrit.

Ohessa talvipinnarallin tulokset. Joukkueen nimen jälkeen on joukkueen jäsenet, ajettujen kilometrien määrä, lopullinen pistemäärä ja suluissa lajimäärä ennen kilometrikompensaatiota.

Eelis Rissanen

Tulokset

 1. Kaukokatseiset: Henri Heininen, Erika Kostamo, Henri Tähkänen, Niklas ja Patrik Åberg (132 km) 37 (39)
 2. Pinnaajabois: Jyrki Pynnönen, Kalle Ruokolainen ja Markku Ukkonen (68) 34 (35)
 3. Great Tit Watchers: Petri Karvonen, Hannu Kärkkäinen, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen (97) 32 (34)
 4. MarKet 23: Jaakko Kettunen ja Ilkka Markkanen (35) 28 (29)
 5. Papat ja vanhus: Timo Immonen, Allan Nyyssönen ja Eino Repo (90) 26 (28)
 6. Vanhat ukot pyörillä: Kai Jäderholm ja Jarmo Yliluoma (0) 24 (24)
 7. Koillis-Savon komppaajat: Asta ja Juha Väätäinen (106) 20 (22)
 8. Jurika: Juha Halonen ja Marika Häkli (58) 18 (19)
 9. Pakkasen Puremat: Kimmo, Pasi ja Seija Laitinen (66) 18 (19)
 10. Sydänmaan erakko: Pirjo Kainulainen (0) 17 (17)
 11. Maatiaiset: Hannu Rahikainen ja Liisa Tolvanen (0) 13 (13)
 12. Toiveikkaat: Tuula ja Virpi Vanamo (0) 12 (12)
 13. Snakebay racing: Matti, Sanna, Aapo ja Elias Hakkarainen (59) 11 (12)

Arvaa Pohjois-Savon 330. lintulaji!

Pohjois-Savossa on nyt havaittu 329 lintulajia. Viimeisimmät uudet lajit ovat tältä vuodelta, hanhikorppikotka ja avosetti. Arvaa oheisen linkin kautta, mikä on mielestäsi seuraava uusi lintulaji Pohjois-Savolle! Alla olevasta lajilistasta voit tarkistaa, mitkä lajit on jo havaittu tähän mennessä Pohjois-Savossa. Listasta puuttuvat kaksi uusinta, koska niitä ei ole virallisesti vielä hyväksytty lajilistaan. Jokaisella on käytössä kaksi arvausta. Arvauksia voi luonnollisesti jättää siihen saakka, kunnes seuraava laji havaitaan. Voittajalle luvassa 40 € lahjakortti Prismaan!

Veikkauslomake

Talvipinnaralli la 2.12.2023

Pirjo Manninen – Pikkutikka 13.11.2023 Kuopio, Haminalahti

On lunta tulvillaan, ja raikas talvisää, vaan rallisakkikaan, ei vällyjen väliin jää… Lauantaina 2. joulukuuta kun joulukalenterin toinen luukku on aamun pimeinä tunteina raavittu auki, päästään rallaamaan Kuikan klassinen Talvipinnaralli. Kisa-aika on klo 7-16 ja joukkueiden koko 1-4 henkilöä. Yli puolen joukkueesta on tunnistettava laji. Kisaan voi osallistua haluamallaan kulkutavalla, mutta ilmastokompensaation vuoksi auton käytöstä rokotetaan -1 laji per alkava 70 km. Esim. jos joukkue on ajanut 142 km, lajimäärästä vähennetään 3 lajia. Kilometrien laskenta alkaa siitä, kun joukkue havaitsee ensimmäisen kisalajin. Kilometrien laskenta loppuu siihen, kun joukkue päättää lopettaa tai viimeistään kisa-ajan loppuessa. Atrapin käyttö sekä lintujen tahallinen valaisu ja muu häirintä on kielletty.

Joukkueiden on ilmoittauduttava 1.12. klo 20 mennessä Jyrki Uotilalle (jyrkiuotila4@gmail.com tai viestillä 040 071 2264). Ilmoitathan joukkueen nimen lisäksi jäsenten nimet.

Joukkueiden tulee ilmoittaa tuloksensa eli havaitsemansa lajit ja ajokilometrit kisan jälkeen klo 17.30 mennessä Eelikselle eelisri67@gmail.com (tai tekstiviestillä 050 569 9091).

Kisan jälkeen pidetään rallin tulosten purkutilaisuus klo 18 alkaen Kuopiossa Luontotuvalla osoitteessa Puijonkatu 15. Tervetuloa sulattelemaan kisassa kohmettuneita sormia!