Lintuopastuksia Ruokojärvellä Varkaudessa

Pekka Nykänen – Haarahaukka 18.4.2023 Varkaus

Varkauden luonnonystävät järjestää Ruokojärven lintutornilla opastettua kevätmuuton seurantaa kolmena perättäisenä viikonloppuna. Ensimmäistä kertaa tornissa päivystetään su 21.4. klo 9-12 ja toistamiseen tasan viikkoa myöhemmin su 28.4. klo 9-12. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Lintuyhdistys Kuikan kanssa. Tarjolla on nokipannukahvia ja mahdollisuus makkaran paistoon. Varkauden luonnonystävillä on kiikareita ja kaukoputki, joita lainataan lintujen katseluun.

Lauantaina 4.5. Varkauden luonnonystävien joukkue osallistuu Tornien taistoon alkaen aamulla klo 5 ja on paikalla iltapäivään klo 13. Opastusta on tarjolla klo 9-12.

Tervetuloa!

Opastuksia Keihäsjärven lintutornilla Karttulassa

Jukka Portimojärvi – Keihäsjärvi torni 18.7.2021 Kuopio Karttula

Kuopion kupeessa Keihäsjärven lintutornilla pidetään ensimmäinen lintuopastus ke 17.4. klo 17-19. Toinen iltaopastus järjestetään viikon päästä ke 24.4. Vappupäivänä 1.5. tornilla on tarjolla opastusta klo 7-9. Kaikissa oppaana toimii Liisa Tolvanen. To 16.5. Klyyn Lintukerho järjestää iltaopastuksen klo 18 alkaen. Oppaana toimii Mervi Hyvönen.

Tervetuloa!

Tornien taisto/Taesto la 4.5.2024

Kaarina Heiskanen – Sulkava, Lapinlahti 8.5.2021

Toukokuun alussa kisataan perinteinen Tornien taisto. Tänä vuonna taistolla kunnioitetaan tapahtuman isän, Lasse J. Laineen muistoa. Valtakunnalliseen kisaan on ilmoittauduttava itse BirdLife Suomen sivujen kautta. Ilmoittautumissivulla varataan torni omalle joukkueelle, joten kannattaa olla nopea!

Samaan aikaan kisataan Kuikan alueen oma Taesto. Kisa-aika on kahdeksan tuntia klo 5-13 välillä. Kisa-alueena toimii torni tai jokin muu joukkueen valitsema tarkkailupaikka kooltaan 10 x 10 m. Tämän vuoden suuren tornikisan tiimoilta olisi mukava, jos mahdollisimman moni valitsisi nimenomaan tornin. Vähintään kahden joukkueen jäsenistä on havaittava ja tunnistettava laji. Kaikki lajit on havaittava tornista tai rajatun alueen sisältä. Atrappia ei saa käyttää. Joukkueiden kokoa tai koostumusta ei ole rajattu, kunhan joukkueessa on vähintään kaksi jäsentä. Kaikki havaitut lajit kirjataan ylös ja eniten lajeja ruksannut joukkue saa ikuista mainetta ja kunniaa. Ilmoittautumiset sekä joukkueiden tulokset ottaa vastaan Sanna Hakkarainen (skuosma@gmail.com). Tulokset voi lähettää myös kuikkalistalle.

Onnea kisaan!

FotoFennican optiikkaesittely Kallansilloilla 19.4.2024

Mika Räisänen – Selkälokki 21.8.2020 Kallavesi, Kuopio

Perjantaina 19.4. voi Kuopiossa testata kiikareita, kaukoputkia ja jalustoja, kun FotoFennican Pop-up -kiertue pysähtyy Kallansilloille. Klo 16-19 pääsee siltojen itäpuoliselta parkkipaikalta tiirailemaan lintuja laadukkailla välineillä ja kokeilemaan, josko itselle löytyisi juuri Se Oikea. Tervetuloa!

Vesilintulaskennat

Timo Oranen – Silkkiuikut 28.4.2023 Kuopio, Kallansillat

Kun jäät lähtevät järvistä, on jälleen Luomuksen, Luken ja BirdLifen organisoimien vesilintulaskentojen aika. Laskennat tehdään kahdesti toukokuun aikana noin kahden viikon välein (alueellamme 8.–16.5. ja 23.–31.5.). Laskenta suoritetaan joko rannoilla olevista hyvän näkyvyyden omaavista vakiopisteistä (myös lintutornista) tai kiertämällä koko vesistö veneellä tai jalan. Sopiva ajankohta on aamu tai aamupäivä. Havainnot tallennetaan laji.fi-järjestelmän kautta.

Laskennassa ovat mukana kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Vesilintulaskenta on pesimälinnustolaskennoista helpoin. Se palvelee linnuston ja ympäristön seurantaa sekä kantojen järkevää verotusta ja riistanhoitoa.

Luomus: Vesilintulaskenta