Syystaesto 18.9.

Kari Hänninen – Tikli 29.8.2021 Kuopio

Lauantaina 18.9. järjestetään jälleen Kuikan perinteinen Syystaesto. Vielä ehtii mainiosti pistää joukkueen kasaan, tervetuloa mukaan!


SYYSTAESTON SÄÄNNÖT 2021

Aloitusaika 18.9.2021 klo 7:00-9:00 välillä, kisa-aika 4 tuntia aloituksesta.

1. Joukkueen pienin koko on kaksi henkilöä. 

2. Kilpailualueena on lintutorni tai joku muu sopivaksi katsottu tarkkailupaikka, havainnointialue enintään 100m säteellä tornista tai tarkkailupaikasta. Havaitut lajit voidaan laskea vain tornilta tai havainnointialueelta.

3. Lintulajien määrittäminen: Vähintään kahden joukkueen jäsenistä on havaittava ja tunnistettava laji, jotta se voidaan laskea. Lajien lisäksi hyväksytään muut poissulkevat sp-lajit (esim. käpylintulaji, jos muita käpylintuja ei ole nähty). Vangittuja, kesytettyjä tai tarhattuja lintuja ei hyväksytä. Joukkueen ulkopuolista apua lintujen etsimisessä saa käyttää vapaasti. Houkuttimia (nauhureita, pillejä) ei saa käyttää. Muuten tornien taiston säännöillä.

Ilmoittautumien ja tuloksen ilmoittaminen:
SyysTaestoon ilmoittaudutaan joko Eelis Rissaselle, eelisri67@gmail.com tai kuikkalistalle, kuikkalista@googlegroups.com. Mainitse tornin tai muun paikan nimi, osallistuvat kisaajat sekä joukkueen nimi, jos sellaisen keksii. Ilmoittautumisaika loppuu 18.9.2021 klo 06:00. Huomatkaa, että tornien varauksessa Taestoon osallistuvista joukkueista ja paikoista tiedotetaan pari kertaa ennen kisaa, jotta voi seurata, missä olisi vielä paikka vapaana. Jos kaksi joukkuetta haluaa samalle tornille, ensin Eelikselle ilmoittutunut on oikeutettu kisaamaan tornissa. Kannattaa siis koota joukkue heti ja ilmoittautua! Taesto-joukkueen tulos lähetetään sähköpostilla välittömästi kisan jälkeen (klo 15 mennessä) Eelis Rissaselle, eelisri67@gmail.com tai kuikkalistalle, kuikkalista@googlegroups.com
Mainitse viestissä tornin nimi, tarkka kisa-aika, lajimäärä ja pari parasta lajia. Ilmoita havainnot myös Tiiraan. Taeston voittaja ja koko tulos julkaistaan näillä sivuilla kisapäivänä heti kohta klo 15 jälkeen.

Ota kantaa yhdistyksen nimeen!

Lintuyhdistys Kuikka on perustettu vuonna 1974. Yhdistys on hallinnollisesti Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen (KLYY) ryn alajaosto. Muutaman viime vuoden ajan Lintuyhdistys Kuikka on työstänyt omaa yhdistysstatustaan.

Muutokset järjestökentässä ja lainsäädännössä ovat vaikuttaneet niin, että Lintuyhdistys Kuikan ainoa järkevä toimintamalli tulevaisuudessa on rekisteröity yhdistys. Kuikan hallitus sai sääntömääräiseltä kevätkokoukselta valtuutuksen edetä asiassa ja rekisteröidyn yhdistyksen perustamiskokous on alustavasti sovittu sääntömääräisen syyskokouksen yhteyteen. Ulospäin toimintamme ei käytännössä juurikaan muutu.

Yhdistys on historiansa aikana käynyt läpi kolme nimenmuutosta. Rekisteröitymisen yhteydessä haluamme tarkastella uudelleen yhdistyksen nimeä. Haluamme kysyä jäsenten mielipidettä, mikä nimi koetaan parhaimmaksi.

Vastausaikaa on 19.9. asti!

Tästä pääset äänestämään yhdistyksemme tulevaa nimeä!

Tervetuloa syksy

Kaarina Heiskanen – Järripeippo 30.8.2021 Maaninka

Kesä on pyörähtänyt jälleen päätökseen ja syysmuutto on hyvässä vauhdissa. Tällaisena lämpimänä kesänä pesinnät onnistuivat linnuilla pääsääntöisesti hyvin ja lintuja on ollut paljon liikkeellä. Hyönteissyöjistä suurin osa muuttaa elokuun aikana, mutta nuoria lintuja kulkee vielä pitkälle loppusyksyyn. Näkyvintä muuttoa tarjoavat tällä hetkellä taivasta pyyhkivät kurkiaurat, joiden huutelu raikuu kauas.

Retkiblogi: Haukkasyksyä

Sanna Hakkarainen – Sinisuohaukka 26.8.2021 Maaninka

Elämä on huikea matka. Lukemattomia kertoja haarautuu elämänpolku, jolla jokainen askel on merkityksellinen. Jokainen tehty ja tekemätön päätös ohjaavat polkua tiettyyn suuntaan. Ei tätä ainutkertaista matkaa kannata juosta loppuun, tällä taipaleella on hyvä pysähtyä. Elää hetkessä, juurtua hetkeksi kiinni siihen, missä on. Olla läsnä itselle, olla läsnä muille. Luonto maadoittaa. Luonto elää hetkessä, ei muista menneisyyttä, ei pelkää tulevaa. Siksi se luo rauhaa myös ihmismieleen. Luonnon kanssa voi hengittää samassa rytmissä. Yhtäkkiä näet heijastuksesi tuulihaukan silmissä, tunnet virkistävän tuulen kasvoillasi, kuin puhurin suudelman ampuhaukan poskella. Katselet maailmaa, uusi elämä tuhisee sylissä, elämäsi täyttymys. Olet yhtälailla osa maailmankaikkeutta kuin peltojen ulapalla leikittelevät nuoret ruskosuohaukat. Tässä ja nyt.

Matti Hakkarainen – Tuulihaukka 24.8.2021 Maaninka

Toisen lapsen syntymä ja vilkas lapsiperhearki verottavat voimia, hermoja ja vapaa-aikaa, mutta pienellä vaivannäöllä ja joustamisella linturetkeily onnistuu erinomaisesti näinkin. Silloin lyhyistä hetkistä pellonreunalla osaa nauttia sydämensä kyllyydestä. Lintuharrastus on mitä parhainta hermolepoa. Raikas alkusyksyn tuuli virkistää mielen, väsyneet silmät saavat säihkeensä takaisin hiirihaukan liitoa katsellessa, elonkorjuun tuoksu ruokkii ruumista. Kaikkensa antanut keho saa hetkessä kaiken takaisin. Mukana ollut kamera mahdollistaa, että näillä arvokkailla hetkillä voi tunnelmoida vielä kotonakin.

Matti Hakkarainen – Hiirihaukka 26.8.2021 Maaninka

Maaningan ja Siilinjärven rajalla sijaitseva Keskimmäisen peltoalue tarjosi tämän elokuun loppupuolella hienoja haukkahetkiä. Mukavia muistoja jäi myös Käärmelahden pelloilta. Lintujen kuvaamisen tuoma adrenaliiniryöppy tarjoaa eskapismia parhaimmillaan, kun yllättäen joku ilmojen valtiaista porhaltaa suoraan kohti tuijottaen tiukasti silmiin ja kurvaten viime hetkellä ohitse. Ei siinä hetkessä ihminen ole tilanteen herra, vaan haukka, jonka uljaus ja itsevarmuus saavat silmäkulmat kostumaan. On mahtava tunne nöyrtyä jonkin niin täydellisen olennon edessä.

Matti Hakkarainen – Sinisuohaukka 30.8.2021 Maaninka

Kaikkein lähimpää haukkoja pääsi ihailemaan sellaisina päivinä, kun ensin aamupäivän satoi rankasti, sitten puolilta päivin selkeni ja tuuli jatkui voimakkaana. Tällöin normaalisti etäällä hiekkateistä kiertelevät suohaukat saattoivat pyörähdellä aivan auton vierestä. Oli myös hyvin mielenkiintoista seurata eri haukkalajien tai haukkojen ja varislintujen keskinäisiä “kisailuja”, joissa kieputaan ilmassa milloin mitenkin päin.

Oli ilahduttavaa, kuinka tuulihaukkoja tuntui riittävän joka sormelle. Lisäksi rusko- ja sinisuohaukkoja sekä varpus- ja ampuhaukkoja näkyi runsaasti. Kuvaajan kannalta helpoimpia kohteita olivat ampuhaukat, nuo hiukan varpuspöllömäistä itseluottamusta huokuvat pikkupedot, jotka eivät turhaan hötkyile auton hidastaessa kohdalle ja kameran objektiivin pilkistäessä ulos ikkunasta.

Matti Hakkarainen – Ampuhaukka 16.8.2021 Maaninka

Kaikista linnuista olen pienestä pitäen ihaillut eniten haukkoja. Niiden maagisessa kauneudessa ja voimassa on jotain ylimaallista. Välillä pohdin, onko luontosuhteeni vähemmän arvokas, kun sen pohja on syvällä tunteissa, ei niinkään tietomeressä. Onko väärin, jos kuusenoksa silittää hiuksiani äidin lailla, jos hopeavartinen kelo vastaa lämmöllä halaukseeni? Voivatko juureni olla syvällä kivisessä maassa, sieluni tähtitaivaan äärettömässä pimeydessä ja valossa?

Luontosuhde on äärimmäisen henkilökohtainen asia. Sen voi saada syntymälahjaksi, siihen voi myös oppia. Elonkehän jatkumon kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman monella olisi jokin herkkä kytkös luontoon, edes pieni merkityksellinen side. Että mahdollisimman monen elämänpolku kulkisi joskus halki vanhan metsän, rantakallion kyljen, niityn kukkajuhlan. Jos ihminen näkee haukan katseessa veljensä, ei hän saata sitä satuttaa. Kun luonnosta saa itselleen perheen, ei ole koskaan yksin.

Matti Hakkarainen – Varpushaukka 19.8.2021 MaaninkaSanna Hakkarainen

Lausunto Fingrid Oyj:n Vaala–Joroinen -voimalinja

Fingrid suunnittelee uutta voimajohtoa Vaalan ja Joroisten välille niin sanotun Järvilinjan vahvistamiseksi (Vaala, Kajaani, Vieremä, Sonkajärvi, Iisalmi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Kuopio, Suonenjoki, Leppävirta, Pieksämäki, Joroinen).

Hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely on käynnissä. Fingridin hankkeen asiakirjat löydät tästä.

Lintuyhdistys Kuikan lausunnon voit lukea tästä linkistä (pdf).

error: Content is protected !!