Atlasralli 16.-30.6.2025

Matti Hakkarainen – Suopöllö 15.6.2025 Maaninka

Lintuyhdistys Kuikka järjestää 16.-30.6. 12 tunnin mittaisen rallin, jonka tavoitteena on edistää lintuatlasta ja kerätä havaintoja pesimälinnustosta harvemmin retkeillyiltä alueilta. Retkipäivän ja kisa-ajan aloituksen voi valita vapaasti. Kilpailualueena toimii Suonenjoki-Rautalampi.

Rallin säännöt

1§ Alue ja aika. Alueena ovat Suonenjoen ja Rautalammin kunnat. Kilpailuaika on 16.-30.6., vapaasti valittuna päivänä 12 tunnin jakso.

2 § Joukkuekoko on 1 – 4 henkilöä. Kaikki liikkumisvälineet ovat sallittuja, mutta rallin aikana saa käyttää vain yhtä moottorikäyttöistä ajoneuvoa. Joukkueiden on ilmoittauduttava viimeistään 29.6. klo 20 mennessä Else Mustamolle else.mustamo@gmail.com tai viestillä 050 5614666. Ilmoittakaa myös joukkueen nimi ja kaikki sen jäsenet. Jos haluat kisata joukkueessa, voit kysellä kisavastaavalta olisiko jossakin joukkueessa paikkoja vapaana. Ilmoittaudu siinä tapauksessa hyvissä ajoin! Joukkueesta yli puolen on TUNNISTETTAVA laji (esim. kahdesta kahden, kolmesta kahden jne..) Joukkue ei saa käyttää avustajia. Joukkue saa kuitenkin kysyä vihjeitä kohtaamiltaan henkilöiltä, ei kuitenkaan esim. puhelimella. Joukkue saa kokoontumisensa jälkeen liikkua vain yhdellä moottoriajoneuvolla, lihasvoimin tai julkisin kulkuneuvoin kisan ajan. Tämä ei tarkoita, että kokoonnutaan esim. vasta klo 12 ja sitä ennen lintuja haetaan kahdella autolla.

3 § Pisteiden laskenta. Havaittu laji tuottaa yhden pisteen. Mikäli pistemäärä kahden tai useamman joukkueen kesken on sama, ratkaisevat järjestyksen: 1. ässälajien määrä 2. viimeisen lajin kellonaika, eli se joukkue, jolla on enemmän ralliaikaa jäljellä, voittaa. (Merkitse siis havaintojen kellonaikoja muistiin etenkin rallin lopulla!) Rengastustarkoituksessa pyydystetystä tai siirretystä linnusta ei saa yhtään pistettä.  Tiedossa olevat tapaukset ilmoitetaan Tiirassa ja Kuikkalistalla etukäteen.

4 § Suojelunäkökohdat. Atrapin käyttö on kielletty (audiolaite, pyypilli). Pinnapilli on sallittu. Kännykän käyttö joukkuetovereiden paikalle kutsumiseksi on sallittua. Lintuja saa “kompata”, mutta niitä ei saa tahallaan karkottaa tai häiritä (petolintujen pesät pitää jättää rauhaan). Lintuja ei saa tunnistusmielessä valaista lampulla tai auton valoilla. Linnun voi määrittää auton valoissa, jos sen ajettaessa havaitsee esim. tienpenkalla.

5 § Tiiran yhdistyskäyttäjät. Yhdistyskäyttäjät eivät saa rallissa käyttää hyväkseen salattuina ilmoitettuja havaintoja. Tämä ei kuitenkaan estä normaalia retkeilyä hyviksi tiedetyillä lintupaikoilla. Jos siis joku ilmoittaa lajin salattuna vaikkapa Hankalammelta, yhdistyskäyttäjäkin saa siellä käydä. Mutta jos joku ilmoittaa vaikkapa salatun kuukkelin mummon mökiltä, missä ei normaalisti retkillä käydä, niin sinne ei yhdistyskäyttäjä tietenkään voi mennä.

6 § Joukkueen tuloksen ilmoittaminen. Joukkueen havaitsemat lajit ilmoitetaan sähköpostilla viimeistään 30.6. klo 18 Elselle. Tuloksissa tulee lajimäärän ja listan lisäksi näkyä joukkueen nimi, jäsenet ja kilpailualue. Tulokset julkaistaan Kuikan tiedotuskanavissa. Ilmoitathan pesintään viittaavat havainnot indekseineen myös joko tiiran tai vihkon kautta.

7 § Ongelmatapaukset. Kilpailun juryna toimii Kuikan hallitus. Sääntöjen rikkomisesta joukkue saa -10 pistettä.

Hanhet

Suomessa tavattujen lintulajien luettelo muuttuu. BirdLife ottaa käyttöön tänään 10.6.2025 julkistetun uuden, kansainvälisen AviList-lajiluettelon, joka korvaa useita erilaisia käytössä olevia maailman lintujen lajiluetteloita.
Jatkossa esimerkiksi metsähanhi on kaksi lajia (taigametsähanhi ja tundrametsähanhi.
Lajiparivertailu tulee tänne jossain vaiheessa.

Kuvia ja ääniä sekä apuja tunnistukseen

Kuvat ovat Kuikan kuvagalleriasta
Tähän on valittu vain suomalaisia äänitteitä.
Ne on upotettu tänne Xeno-Canto- sivustolta


Tundrahanhi

Heli Korhonen; Tundrahanhi (välissä) metsähanhien seurassa; 5.4.2015; Lapinlahti
Matti Hakkarainen – Tundrahanhi 9.5.2020 Maaninka

Metsähanhi

Suomessa tavattujen lintulajien luettelo muuttuu. BirdLife ottaa käyttöön tänään 10.6.2025 julkistetun uuden, kansainvälisen AviList-lajiluettelon, joka korvaa useita erilaisia käytössä olevia maailman lintujen lajiluetteloita.
Jatkossa esimerkiksi metsähanhi on kaksi lajia (taigametsähanhi ja tundrametsähanhi

Leena Meuronen; Metsähanhi; 6.4.2019; Lapinlahti

Lyhytnokkahanhi

Ilkka Markkanen; Lyhytnokkahanhi; 27.5.2016 ; Siilinjärvi, Raasio
Matti Hakkarainen – Lyhytnokkahanhi 22.4.2022 Maaninka

Merihanhi

Kari Hänninen; Merihanhi; 21.4.2019; Maaninka
Leena Meuronen – Merihanhi 5.4.2020 Rautavaara

Kanadanhanhi

Aarne Hagman; Kanadanhanhi; 14.5.2008; Kuopio

Valkoposkihanhi

Kaarina Heiskanen; Valkoposkihanhia; 24.10.201; Maaninka, Vesajoki


Tehtävä


Sepelhanhi

Jukka Portimojärvi; Sepelhanhi & valkoposkihanhet; 12.10.2020; Suonenjoki
Ilkka Markkanen – Sepelhanhi 29.9.2015 Kuopio

Lajipari: urpiainen ja tundraurpiainen

Suomessa tavattujen lintulajien luettelo muuttuu. BirdLife ottaa käyttöön tänään 10.6.2025 julkistetun uuden, kansainvälisen AviList-lajiluettelon, joka korvaa useita erilaisia käytössä olevia maailman lintujen lajiluetteloita.
Jatkossa esimerkiksi tundraurpiaisen tulkitaan kuuluvan urpiaiseen.
Tämä lajiparivertailu joutaa siis kohta pois. 


Eroja, jotka näkyvät kuvissa:

  • yleisvaikutelma: vaaleus
  • kupeen viirut
  • alaperän ja pyrstön alapuolen väri
  • nokon koko ja muoto

Vaihtokuvissa ei näy yläperää, joka on tundraurpiaisella viiruton ja puhtaan valkoinen.
Se näkyy tässä kuvassa:

Matti Hakkarainen; Tundraurpiainen; Kuopio 20.1.2024

Onko kyseessä sama laji?

Linnut lehdessä Nro 1/2022 on pohdintaa siitä, ovatko urpiainen ja tundraurpiainen eri lajeja, jollaisiksi ne on perinteisesti ulkonäön perusteella määritetty.
Uuden tutkimustiedon perusteella niitä ehdotetaan pidettäväksi yhtenä lajina, koska niiden populaatioita ei perimän perusteella voi erottaa toisistaan. Eri alueilla pesivien urpiaisten ulkonäköerot johtuvat ilmeisesti ympäristötekijöistä. Tutkimusten perusteella olisi syytä käyttää määrittelyä ”ekotyyppi” lajin tai alalajin asemasta.

Aamuinen lintukävely Iisalmessa 4.6.2025

Leena Meuronen – Pensaskerttu 24.5.2025 Sukeva

Iisalmen luonnonystävät järjestää yhdessä Lintuyhdistys Kuikan kanssa lintukävelyn Iisalmessa ke 4.6. Lähtö tapahtuu klo 6 Paloisvirran sillalta. Reitti kulkee sillalta Kivirannalle rannan kävelytietä pitkin. Paluu takaisin klo 7.30. Matkalla on lehtometsikköä joten tiedossa on runsaasti linnunlaulua. Tarkoituksena on opetella tunnistamaan aamuisia laulajia.

Huom! Kävelyllä on säävaraus. Mikäli tuulee yli 4 m/s tai sataa vettä, retki siirtyy seuraavalle päivälle (5.6.)

Tervetuloa!

Atlaskävely Varkauden Päiviönsaaressa 27.5.2025

Pekka Nykänen – Hernekerttu 13.5.2025 Varkaus

Tervetuloa tutustumaan lintuatlakseen atlaskävelyn merkeissä ti 27.5. klo 18-20. Lähtö kävelylle tapahtuu uimahalli Ilopisaralta (Ahlströminkatu 11). Oppaana toimii lintuatlaskoordinaattori Heidi Björklund.

Päiviönsaaren atlaskävelyllä tutustumme atlashavainnointiin ja lintuatlaksen pesimävarmuusindeksien käyttöön. Kävelemme Päiviönsaarella ja Ämmäkosken saarilla lintujen reviiri- ja pesimäpuuhia tarkkaillen.

Harjoittelemme atlashavaintojen tallentamista sekä retken täydellisen lintulajilistan ilmoittamista kännykällä. Halutessasi lataa puhelimellesi etukäteen valmiiksi ilmainen Mobiilivihko-sovellus (Android, iPhone), rekisteröidy Lajitietokeskukseen (https://laji.fi/) ja kirjaudu Mobiilivihkoon Lajitietokeskuksen tunnuksellasi. Tallennamme atlashavaintoja ja retken täydellisen lajilistan Mobiilivihkon Lintuatlas-lomakkeella. Voit käyttää retkellä atlashavaintojen ilmoittamiseen myös Tiira Nomadi -sovellusta (Android).

Retki on maksuton ja sopii kaikille atlashavainnoinnista kiinnostuneille. Liikumme kävellen kevyenliikenteen väyliä pitkin. Säänmukainen pukeutuminen.

Suomen neljännessä lintuatlaksessa (2022–2025) selvitetään lintulajien pesimäaikainen levinneisyys ja pesinnän varmuus Suomessa. Atlakseen ilmoitetaan havaintoja 10 × 10 kilometrin kokoisilta atlasruuduilta. Valtaosa atlashavainnoista on vapaaehtoisilta lintuharrastajilta.

Varkaudessa ja muualla Pohjois-Savossa on vielä kirittävää, jotta atlasruudut saadaan selvitettyä tyydyttävästi. Viimeinen atlasvuosi on meneillään, ja kaikkien havaintoja tarvitaan!