Retkiblogi: Muutonseurantaa Ruokojärvellä osa 2

Sanna Hakkarainen – Ruokojärven retkeläisiä evästauolla 28.4.2024

Retkipäivän aamu oli paljon keväisempi kuin viikkoa aiemmin. Takatalven rippeetkin olivat sulaneet ja kevyt etelätuuli helli muutonseuraajia. Yöllä oli satanut ja viimeiset pisarat kuivuivat polunvarren pajunkissoissa.

Liisa Tolvanen – Pajunkissat Ruokojärvellä 28.4.2024

Lumi oli rannalta sulanut, mutta tulvavesi oli vielä korkealla.

Liisa Tolvanen – Ruokojärvi 28.4.2024

Järvellä oli telkkiä, isokoskeloita, taveja, haapanoita ja sinisorsia. Tukkasotkien parvi köllötteli keskellä järveä. Uivelopariskuntia oli useampia, silkkiuikut olivat jo pesänrakennuspuuhissa. Kaulushaikara teki tornin editse hienon ohilennon ja puhalteli ruovikon piilosta pitkin aamupäivää. Kuikka kävi esittelemässä sukellustaitojaan pitkin järveä.

Pekka Nykänen – Tukkasotkat 28.4.2024 Ruokojärvi

Nokikanapari piilotteli järven eteläpäässä ja valkoviklo huutelivat järven takana. Suokukko oli liittynyt valkoviklon seuraan ja ne lensivät siipi siivessä tornin eteläpuolelta. Nämä olivat uusia lajeja viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Petolintujen listalla toistuivat tutut haarahaukka, ruskosuohaukat, sääksi, hiirihaukka ja merikotka. Haarahaukka jatkoi risujen kuskaamista vastarannan saareen.

Pekka Nykänen – Haarahaukka 28.4.2024 Ruokojärvi

Metsähanhien pieniä muuttoparvia lensi useita ja puolta päivää lähestyttäessä valkoposkihanhien parvia kulki tornin ohitse sekä etelään että pohjoiseen. Kaksi tundrahanhea lensi tornin yli kohti etelää.

Päivän sää oli mitä parhain retkeilyyn ja muuttoa seuraamassa kävi ilahduttavan iso joukko. Myös pienemmät retkeilijät viihtyivät. Aamupäivän aikana havaittiin 37 lajia ja vieraita tornilla kävi 35, joista 9 oli lapsia.

Sanna Hakkarainen – Pojat ”ongella” Ruokojärven rannalla 28.4.2024

Päivän lajilistalle saatiin seuraavat lajit: laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, kuikka, silkkiuikku, kaulushaikara, merikotka, ruskosuohaukka, hiirihaukka, sääksi, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, suokukko, valkoviklo, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, käpytikka, västäräkki, mustarastas, räkättirastas, pajulintu, närhi, korppi, peippo, pajusirkku.

Liisa Tolvanen – Leskenlehdet Ruokojärven parkkipaikka 28.4.2024

Päivä lämpeni niin paljon, että puolen päivän jälkeen leskenlehdet olivat avanneet kukat parkkipaikalla.


Liisa Tolvanen

Lintuopastukset vappupäivänä 1.5.2024

Juha Koponen – Metsä- ja tundrahanhet 18.4.2024 Lapinlahti, Linnansalmi

Mikä olisikaan parempi tapa viettää vappua kuin nautiskella keväästä lintuja tarkkaillen, asiantuntevan oppaan johdolla? Siispä suuntaa linturetkelle Lapinlahdelle, Iisalmeen tai Kuopion Karttulaan!

Klo 9-13 lintuopastus Linnansalmen lintutornilla Lapinlahdella, oppaana toimii Juha Koponen.

Klo 7-9 lintuopastus Keihäsjärven lintutornilla Karttulassa, oppaana Liisa Tolvanen.

Klo 6-12 Yleisölinturetki Iisalmessa, lähtö luontomuseon edestä. Aamu-uniset voivat tulla klo 7.30 Nerohvirralle. Tarkemmin retkestä tästä!

Opastukset soveltuvan kaikenikäisille taitotasoon katsomatta. Lupsakkuudella mennään, tervetuloa!

Tornien taisto/Taesto la 4.5.2024

Kaarina Heiskanen – Sulkava, Lapinlahti 8.5.2021

Toukokuun alussa kisataan perinteinen Tornien taisto. Tänä vuonna taistolla kunnioitetaan tapahtuman isän, Lasse J. Laineen muistoa. Valtakunnalliseen kisaan on ilmoittauduttava itse BirdLife Suomen sivujen kautta. Ilmoittautumissivulla varataan torni omalle joukkueelle, joten kannattaa olla nopea!

Samaan aikaan kisataan Kuikan alueen oma Taesto. Kisa-aika on kahdeksan tuntia klo 5-13 välillä. Kisa-alueena toimii torni tai jokin muu joukkueen valitsema tarkkailupaikka kooltaan 10 x 10 m. Tämän vuoden suuren tornikisan tiimoilta olisi mukava, jos mahdollisimman moni valitsisi nimenomaan tornin. Vähintään kahden joukkueen jäsenistä on havaittava ja tunnistettava laji. Kaikki lajit on havaittava tornista tai rajatun alueen sisältä. Atrappia ei saa käyttää. Joukkueiden kokoa tai koostumusta ei ole rajattu, kunhan joukkueessa on vähintään kaksi jäsentä. Kaikki havaitut lajit kirjataan ylös ja eniten lajeja ruksannut joukkue saa ikuista mainetta ja kunniaa. Ilmoittautumiset sekä joukkueiden tulokset ottaa vastaan Sanna Hakkarainen (skuosma@gmail.com). Tulokset voi lähettää myös kuikkalistalle.

Onnea kisaan!

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024

Pirjo Manninen – Rautiainen 21.4.2024 Kuopio

Tornien taisto -viikonloppuna järjestetään jo tutuksi tullut, suosittu Bongaa päivä pihalla -tapahtuma. Tapahtumassa lasketaan pihalta käsin yhden päivän (klo 0-24) aikana havaitut lintulajit. Osallistuja voi valita joko lauantain tai sunnuntain. Tapahtumaan voi osallistua joko yksin tai joukkueena ja havainnoida sen aikaa kuin itselle sopii. Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut lasketaan. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomen sivuilta löytyvällä verkkolomakkeella. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja.

Tervetuloa mukaan!

Lue lisää:

Retkiblogi: Muutonseurantaa Ruokojärvellä

Jaana Ylönen – Ruokojärvi 21.4.2024

Takatalvi iski voimalla kevään odottajia, sekä muuttavia lintuja että muutonseuraajia. Aamulla oli kuusi astetta pakkasta ja lunta maassa yli 10 cm edellisen päivän lumisateen jäljiltä. Kevätinnokkaat lintuharrastajat olivat ympänneet ylleen kaikki liikenevät villapaidat ja pari kerrosta villasukkia päivystääkseen tornissa. Siitä huolimatta kylmä kuritti varpaita kumikengissä.

Pekka Nykänen – Timo Immonen matkalla tornille 21.4.2024

Rantapusikoissa evästä etsimässä oli useita punarintoja ja havainto tuli myös tiltaltista. Punarinnat olivat lähellä kuvattavaksi.

Pekka Nykänen – Punarinta 21.4.2024 Ruokojärvi

Petolintuhavainnot alkoivat heti aamusta komeasti, kun merikotka ilmaantui pohjoisen taivaalle. Lisää petolintuherkkuja tarjoili haarahaukka, joka kuljetti risuja vastarannan saareen. Sääksiä oli järven yllä kiertelemässä kaksi kerralla, mutta ruskosuohaukat pistivät vielä paremmaksi kolmen ollessa kerralla näkyvissä. Hiirihaukkapari pyörähti järven yllä kokeille jo muutamaa soidinkiemuraa.

Pekka Nykänen – Hiirihaukat 21.4.2024 Ruokojärvi

Paikallisena järvellä oli telkkiä, sinisorsia, taveja, haapanapari, uiveloita, isokoskeloita, harmaalokkeja, kalalokkeja ja kurkipari.

Pekka Nykänen – Kurjet 21.4.2024 Ruokojärvi

Västäräkkejä ja niittykirvisiä muutti järven rantoja seuraille pitkin aamupäivää. Sepelkyyhkyjen muuttoparvilla oli suunta etelään ja rastaitakin meni pari pientä parvea kohti etelää.

Jaana Ylönen – Västäräkki etsii evästä 21.4.2024 Ruokojärvi

Lähimetsässä oli tali- ja sinitiaisten lisäksi hetken urpiaisparvi ja vihervarpusten ääni kuuli mäntyjen latvuksista.  Rannan ruovikossa pelehtivät pajusirkut.

Pekka Nykänen – Pajusirkku naaras 21.4.2024 Ruokojärvi

Kylmästä säästä huolimatta tornilla kävi 24 henkilöä. Kahvit ja makkarat maistuivat ja nuotio lämmitti mukavasti. Lopuksi tavaroita kootessamme tornin editse lensi vielä metsähanhipari.

Liisa Tolvanen – Retkeilijät tauolla talvisessa maisemassa 21.4.2024 Ruokojärvi

Aamupäivän aikana näimme 34 lajia. Lajilista: haapana, haarahaukka, harakka, harmaalokki, harmaapäätikka, hiirihaukka, hömötiainen, isokoskelo, kalalokki, kurki, merikotka, metsähanhi, mustarastas, niittykirvinen, närhi, pajusirkku, peippo, punarinta, punatulkku, ruskosuohaukka, räkättirastas, sepelkyyhky, sinisorsa, sinitiainen, sääksi, talitiainen, tavi, telkkä, tiltaltti, uivelo, urpiainen, varis, vihervarpunen, västäräkki

Jaana Ylönen – Tornipäivystys on päättynyt, paikalta poistumassa Heikki, Timo ja Liisa


Liisa Tolvanen