Palaa kohteeseen Tutkimus ja suojelu

Rengaslöydöt

Jos löydät kuolleen rengastetun linnun, poimi kuolleen linnun rengas talteen, merkitse ylös löytöpäivämäärä ja-paikka. Jos osaat arvioida kuolinsyyn, esim. auton alle jäänti, kirjoita sekin muistiin. Lähetä tiedot renkaasta ja löydöstä rengastustoimistolle joko verkkolomakkeella tai postitse. Tarkemmat toimintaohjeet löydät täältä.

Jos taas satut saamaan käsiisi elävän rengastetun linnun, kirjoita renkaaseen kaiverrettu teksti huolellisesti muistiin, jätä rengas linnun jalkaan, vapauta lintu ja tee löytöilmoitus yllä mainitulla tavalla.

Renkaiden lukeminen maastossa ja kuvista

Silloin tällöin elävä rengastettu lintu on niin hyvällä hollilla, että tietojen lukeminen renkaasta onnistuu kaukoputkella tai siitä saadaan sellaiseen soveltuva kuva.
Linnuille laitetaan myös ns. lukurenkaita, joiden väristä voi nähdä erilaisia kyseiseen lintuyksilöön liittyviä tietoja.
Puutossalmen lossilla on uskollisesti nähty “Sveduksi” nimetty kalalokki, jonka renkaasta on päätelty, että se on rengastettu Ruotsissa ja monta vuotta sitten. Viimeksi se nähtiin 16.6.2018, jolloin se oli sotkeutunut siimaan. Pelastusoperaation yhteytessä varmistuivat lopullisesti renkaan tiedot ja niiden perusteella lokki oli siinä vaiheessa 24 vuotta vanha.

Kalalokki “Svedu”; Kuopio; Puutossalmi v. 2007; Kuva: Aarne Hagman
Kalalokki “Svedu”; Puutossalmi 8.10.2014; Kuva: Ilkka Markkanen
Kalalokki “Svedu”; Puutossalmi 4.10.2015; Kuva: Ilkka Markkanen