Palaa kohteeseen Tutkimus ja suojelu

Loukkaantuneet ja kuolleet linnut

Kuopion luonnontieteellinen museo ottaa vastaan kaikkia kuolleina löydettyjä lintuja niiden harvinaisuudesta riippumatta.

Kuolleena löydetyt luonnonsuojelulainsäädännön mukaan rahoitetut eläimet kuuluvat valtiolle, ja niitä voivat vastaanottaa yleensä vain yliopistolliset luonnontieteelliset museot, joihin myös Kuopion luonnontieteellinen museo kuuluu. Rauhoitettu eläin voidaan luovuttaa muihin mahdollisiin tarkoituksiin (esim. erilaisiin näyttelykeskuksiin, oppilaitosten opintokokoelmiin tai yksityiseen käyttöön) vain ympäristöviranomaisen luvalla ja edellyttäen, ettei museo sitä tarvitse.

Myös metsästyslainsäädännön piiriin kuuluvat kuolleena löydetyt eläimet, kuten riistalajit, ovat säädettynä rauhoitusaikana valtion omaisuutta.

Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin talletetaan näytteitä tieteellisiä kokoelmia, näyttelyitä ja opintokokoelmia varten. Näytteet toivotaan museolle saatavan mielellään pakastettuna tai mahdollisimman tuoreena joko suoraan museon konservointitiloihin (Poijutie 4 A) tai pakattuna matkahuollon välityksellä (os. Kuopion luonnontieteellinen museo, Myhkyrinkatu 22, 70100 Kuopio). Museo maksaa rahdin perillä.

Näytteen mukana tulisi olla tieto löytöajasta ja -paikasta, mahdollisesta kuolinsyystä sekä löytäjän yhteystiedot.

Lähempiä tietoja antaa Terho Hämäläinen (017-182648, 044-7182648).