Yhdistys

Pohjoissavolaisen lintuharrastuksen juuret ovat 1896 perustetussa Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksessä, jonka toimesta havaintoja koottiin ja lintuiltoja pidettiin jo 1900-luvun alussa. Uraa uurtavaa lintututkimusta tehtiin myös aikaisemmin ja alueen vanhimpia tunnettuja tutkijoita ja lintumaalareita ovatkin von Wrightin veljekset.

Kun muualla Suomessa alettiin perustaa lintuharrastajien paikallisyhdistyksiä 60-70 -lukujen taitteessa, päättivät myös Pohjois-Savon lintuharrastajat järjestäytyä. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin Kuopion museolla 19.5.1974. Alunperin yhdistyksen nimi oli Pohjois-Savon Lintumiehet, joka kuitenkin vaihdettiin Pohjois-Savon Lintutieteellinen Yhdistys Kuikaksi vuonna 1988. Vuonna 2007 nimeksi vakiintui nykyinen Lintuyhdistys Kuikka. Kuikka toimi Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry:n eli KLYY:n lintujaostona aina syksyyn 2021 saakka.

1. lokakuuta 2021 Kuikasta tuli rekisteröitynyt yhdistys ja nimen perään lisättiin ry. Kuikka on BirdLife Suomen jäsenyhdistys, kuten maamme muutkin paikallisyhdistykset.

Yhdistyksen perustamisvaiheessa jäseniä oli n. 50. Siitä jäsenmäärä on jatkanut kasvuaan. Vuoden 2020 alussa jäsenmäärä oli 384.

Kuikan kuvagalleria: Ilkka Markkanen – Raasion lintutorni, Siilinjärvi 28.8.2019

Aktiivista toimintaa!

Yhdistyksellä on monenlaista toimintaa: Kuikka järjestää retkiä, torniopastuksia, kisoja ja lintukursseja. Kokouksissa kuullaan mielenkiintoisia esitelmiä ja nähdään hienoja lintukuvia. Myös lintuhavaintojen kerääminen on tärkeä toimintamuoto.

Yhdistys seuraa paikallista maankäyttöä ja kaavoitusta sekä muita linnustoon kohdistuvia uhkia, ja tarpeen tullen puolustaa mm. lausuntojen avulla lintujen etua.

Kuikka julkaisee kerran vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä, Siivekästä. Lehdessä julkaistaan erilaisia linnustokatsauksia sekä muita paikalliseen lintuharrastukseen ja -tietämykseen liittyviä juttuja ja kuvia.

Yhdistyksen jäsenien etuja ovat oman jäsenlehden lisäksi myös Birdlifen Tiira-lehti ja mahdollisuus Tiira-lintuhavaintojärjestelmän tietojen tarkempaan katseluun. Kaikille avoimista tapahtumista tiedotetaan ajankohtaista-palstalla sekä tapahtumakalenterissa.

Tervetuloa mukaan lupsakkaan joukkoomme!

Toimihenkilöt

Hallitus PuheenjohtajaEelis Rissanen, Siilinjärvigsm: 050 569 9091, eelisri67(at)gmail.com, pj(at)lintuyhdistyskuikka.net SihteeriPetri Karvonen, Kuopiogsm: 040 7792379, petsku.karvonen(at)gmail.com VarapuheenjohtajaElse Mustamo, Kuopiogsm: 050 5614666, else.mustamo(at)gmail.com JäsenetJarmo Yliluoma, Iisalmigsm: 040 7212618, jyliluoma(at)gmail.com Pekka Nykänen, Varkausgsm: 044 5447230, nykanen3ster(at)gmail.com Sanna Hakkarainen, Kuopio, Maaninkagsm: 050 4632450, skuosma(at)gmail.com Jyrki Uotila, Kuopiogsm: 0400 712264, jyrkiuotila4@gmail.com Koko hallitukselle voi lähettää sähköpostia osoitteella hallitus(at)lintuyhdistyskuikka.net. Korvaa viestiä …

Liity jäseneksi

Lintuja voi seurata muutenkin, mutta Kuikka ry:n jäsenenä saat lintuharrastuksesta enemmän irti – liity jäseneksi! Samalla: Jäsenmaksut vuonna 2022 Varsinainen jäsen 26 € Perhejäsen 5 € (perhejäsenet eivät saa omia lehtiä, muut edut ovat samat) Kannattajajäsen 60-120 € (esim. yhteisöt ja yritykset) Kuikan jäseneksi on helppo liittyä!Täytä ja lähetä yllä oleva liittymislomake, niin saat postissa …

Palautetta Kuikalle

Kuikkalista

YleistäPohjois-Savon lintuharrastajien yhteydenpitoa varten on perustettu kaikille halukkaille ilmainen sähköpostin jakelulista, Kuikkalista. Myös muualla asuvat linnuista kiinostuneet voivat liittyä listalle. Kuikkalistalla tiedotetaan ja käydään keskustelua lintuihin ja lintuharrastukseen liittyvistä aiheista. Listalle kirjoitetaan keskimäärin muutama viesti päivässä. Kuikkalista toimii Googlen Groups -palvelussa. Listan viestit voi tilata joko sähköpostiin tai viestejä voi käydä rekisteröitymisen jälkeen lukemassa listan …

WhatsApp-ryhmät

YleistäHaluatko ajankohtaista tietoa Kuikan toiminnasta, kysyä linnuista, tietää reaaliajassa missä harvinainen lintu lymyää? Jos vastaat kyllä niin liity Kuikan WhatsApp-ryhmiin. Meillä toimii kaksi ryhmää: Kuikka ja Kuikka rarit Kuikka-ryhmäRyhmän tarkoituksena on välittää tietoa Kuikan toiminnasta. Voit myös kysellä lintuihin liittyvistä asioista. Esim. tunnistusapua, välineistä, lintupaikoista, retkistä yms. Kuikka rarit -ryhmäRyhmän tarkoituksena on välittää tietoa havaituista harvinaisuuksista …

Julkaisut

Siivekäs – kuikkalaisen jäsenlehti Kuikka julkaisee kerran vuodessa ilmestyvää Siivekäs-lehteä, joka sisältää mm. linnustokatsauksia, ja kirjoituksia alueemme linnustosta, kertomuksia kisoista, retkistä ja muista tapahtumista sekä muita juttuja ajankohtaisista aiheista. Lisäksi tärkeässä osassa ovat jäseniemme ottamat hienot lintukuvat. Siivekäs postitetaan automaattisesti kaikille jäsenmaksun maksaneille jäsenille, myös uusille liittyville jäsenille, mutta lehteä voi tilata myös erikseen. Lisäksi …

Yhdistyksen dokumentit

Toimintakertomukset Yhdistykset säännöt