Retkiblogi: Tornien Taeston huumaa ja huminaa

Pekka Nykänen – Kalatiira 3.5.2025 Varkaus

Taas koitti kevään kohokohta, aikainen herätys ja kohti Ruokojärven tornia. Ainahan toiveissa on hyvä lintusää ja paljon havaintoja, mutta aina toiveet eivät täysin toteudu. Näin kävi tänään, kun aamusta alkaen sadekuurot perä perää ohittivat tornin.

Liisa Tolvanen – Kisatunnelmaa 3.5.2025 Varkaus

Kokenut joukkueemme kärsi viimehetken poisjäännistä, kun joku harvinainen tirppa oli kiinnostavampi tapaus kuin maine ja kunnia paikalliskisassa. Kolmihenkinen ydinjoukko oli kuitenkin varautunut vaihtelevaan kevätsäähän. Sää rajoitti lintujen liikehdintää ja lintujen havainnointia. Äänihavainnot olivat lähes mahdottomia tuulen rapisuttaessa sadevarusteita ja tuulen humistessa korvissa.

Aamun ensitunteina sade oli lähes tauotonta, ei kuitenkaan kovin rankkaa. Paikallisia lintuja olivat sinisorsat, haapanat, tavit, telkät ja tukkasotkat. Yllättäen ruskosuohaukkakoiras suoritti ohilennon jo heti klo 5 jälkeen. Hiljaista ja harmaata.

Pekka Nykänen – Ruskosuohaukka 3.5.2025 Varkaus

Ensimmäisen sykähdyksen saimme, kun sinisuohaukkanaaras ilmaantui hetkeksi vastarannan ruovikon ylle.  Uivelot ilmaantuivat kuitenkin pohjoisen suunnalle ja silkkiuikut soidintivat sateesta huolimatta. Hitaasti kasvava lajilista ja jatkuvat sadekuurot sai meidät pitämään aamukahvitauon.

Kello kulki eteenpäin ja yksittäisiä havaintoja kertyi hiljalleen. Sää osoitti hiljalleen kuivumisen merkkejä, sade taukosi mutta tuuli yltyi. Seuraava sytyke tuli, kun Huksa havaitsi heinätavin tippuvan ruovikkoon. Lintu kuitenkin katosi eikä näyttäytynyt muille joukkueen jäsenille.  Sinnekö katosi sekin pinna? Jonkin ajan kuluttua harmaasorsa lensi tornin editse ja laskeutui lähiruovikon reunaan. Lintu jäi paikalliseksi monen tunnin ajaksi, mutta jos sen laskeutumista emme olisi havainneet olisi se todennäköisesti jäänyt huomaamatta. Niin hyvin lintu katosi ruovikon joukkoon.

Pekka Nykänen – Harmaasorsa 3.5.2025 Varkaus

Ja viimein sitkeä odotuksemme palkittiin, heinätavi ilmaantui nukkumaan ruovikon reunaan. Siitäkin herkullinen pinna listalle.

Petolintujen listalle tulivat tutut ruskosuohaukka ja haarahaukka. Haarahaukkapari vietti lemmekkään hetken juuri silloin, kun kamerat olivat poissa käsistä.

Pekka Nykänen – Haarahaukat 3.5.2025 Varkaus

Varpushaukoja näimme kolme. Hiirihaukkalaji muutti niin kaukana, ettei sitä voinut lajilleen määrittää. Kuikkalintuja näimme yhden ainoan. Myös hanhet pysyttelivät havaintokenttämme ulkopuolella. Puoltapäivää lähestyttäessä valkoposkihanhien muutto käynnistyi ja noin 300 linnun parvi oli suurin havaitsemamme.

Hyönteissyöjä pikkulinnuista tiltaltti ilahdutta meitä laulullaan rantapusikosta. Haarapääskysten  ja räystäspääskysten parvet kiertelivät runsaslukuisina järven yllä. Västäräkkiparvessa oli mukana ainakin 3 keltavästäräkkiä.

Kahlaajista parhaiten esillä olivat lirot ja valkoviklot. Kolme kurkea ilmaantui hetkeksi vastarannalle. Kuovitkin olivat kortilla, pikkukuovi onneksi äänteli ohi lentäessään ja vain yhdestä lentävästä kuovista saimme näköhavainnon.

Pekka Nykänen – Lirot 3.5.2025 Varkaus

Pilvet purjehtivat ohitsemme kovaa vauhtia tuulen puuskien ravistellessa tornia.

Liisa Tolvanen – Ruokojärvi 3.5.2025 Varkaus

Tällä kertaa havaitsimme 8 tunnin koitoksen aikana 58 lajia. Tulos tuotti 6. sijan Pohjois-Savon paikalliskisassa. Paikalla kävi 17 henkilöä.

Kyllä lintuharrastus on kivaa vaikka sää ei aina suosikaan.

Jaana Ylönen – Kisajoukkue 3.5.2025 Varkaus

Lajilista: Laulujoutsen, valkoposkihanhi n. 350m (3a), haapana, tavi, sinisorsa, harmaasorsa, heinätavi, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, cavia sp, silkkiuikku, kaulushaikara, ruskosuohaukka, sinisuohaukka,  buteohaukka, haarahaukka, varpushaukka, nokikana, kurki, töyhtöhyyppä, pikkukuovi, kuovi, suokukko, metsäviklo, valkoviklo, liro, taivaanvuohi, kalatiira, naurulokki, kalalokki, harmaalokki, sepelkyyhky, harmaapäätikka, käpytikka, haarapääsky, räystäspääsky, metsäkirvinen, niittykirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, peukaloinen, punarinta, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, tiltaltti, sinitiainen, talitiainen, närhi, harakka, naakka, varis, korppi, peippo, vihervarpunen, pajusirkku.


Liisa Tolvanen

Tornien Taeston 2025 tulokset

GTW Tuusniemen Koivulahti 3.5.2025 Taesto
Varkauden luonnonystävät 3.5.2025 Taesto
Plusmiikka 3.5.2025 Taesto
Plusmiikka 3.5.2025 Taesto
Saderintama Lapinlahdella 3.5.2025 Taesto
previous arrow
next arrow
 


Taestopäivän sää oli tuulinen, viileä ja sadekuurojen sävyttämä, joten tuhtia vaatetusta kysyttiin kisailijoilta jälleen kerran. Lajimäärät jäivät odotetusti parhaiden vuosien lukemista, kun sade haittasi näkyvyyttä ja tuuli lintujen kuulemista. Yksilömäärät jäivät yleisesti ottaen vähäisiksi, mutta eri lajiryhmistä saatiin kuitenkin hyvin havaintoja laidasta laitaan. Ainakin osissa paikoista hanhia oli hyvin liikkeellä. Suurharvinaisuuksia ei tullut vastaan, päivän saldosta voisi nostaa esille mm. arosuohaukan ja haarahaukan muutamalla kisapaikalla, lapinsirkun Tuusniemellä sekä harmaasorsan ja heinätavin Varkaudessa. 

Voiton viileässä kisassa vei GTW Tuusniemen Koivulahdesta 77 lajilla, onnittelut voittajille! Toiselle sijalle ylsi Plusmiikka Lapinlahdelta 70 lajilla. Kiitokset kaikille mukana olleille joukkueille!

Tulokset:

1. Great Tit Watchers (GTW), Tuusniemi, Koivulahden lintutorni; 77 lajia (parhaat lapinsirkku, keltavästäräkki, pajulintu)
Timo Filipoff, Marko Kelo, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen

2. Plusmiikka, Lapinlahti, Lastun peltotie; 70 (haarahaukka, nuolihaukka, tylli)
Raimo Hämäläinen, Juha Koponen, Lassi Lähdesmäki, Riitta Rajala, Jarmo Ukkonen 

3. Sonkarikukot, Vesanto, Koivulahden lintutorni; 64 (härkälintu ja harmaapäätikka)
Petri Karvonen ja Niklas Åberg 

4. AikaUkot, Riistavesi, Keskimmäisen lintutorni; 62 (tilhi, arosuohaukka)
Patrick Hublin, Jaakko Kettunen, Jorma Tuomainen, Matti Pirskanen, Ilkka Markkanen 

5. Iisalmen veteraanit, Iisalmi, Keskimmäinen, lintutorni; 60 (hiirihaukka, uuttukyyhky, haarapääsky)
Kari Bovellan ja Jarmo Ylliluoma 

6. Varkauden luonnonystävät, Varkaus, Ruokojärven lintutorni; 58 (harmaasorsa, heinätavi)
Pekka Nykänen, Heikki Pentikäinen ja Liisa Tolvanen 

7. Luonto-Savo, Iisalmi, Iso-Lappi, lintutorni; 57 (arosuohaukka, merikotka)
Jouko Pulkka ja Kyösti Hujanen 

8. Kaavi, Kuminlahti (Pertti ja Eini Räsänen) 54 (merikotka, ampuhaukka)

9. Snakebaywatch, Kuopio, Maaninka Käärmelahti kotipiha; 50 (tundrahanhi, suokukko)
Sanna Hakkarainen 

10. Navettaradar, Kuopio, Maaninka Hussolansaari, navetan katto; 37
Marika Häkli ja Juha Halonen  

11. Toiveikkaat, Tervo, Kopola kotipiha; 36
Tuula ja Virpi Vanamo 

11. Bonis avibus, Lapinlahti, Martikkalansaari, Onkiranta mökkiveranta; 36
Satu Ekmark 

13. Bohemian waxing, Kuopio, Maaninka Patalahti itätorni DNS

Tundra vai kilju(a)ko? Ensihavainnon historiaa

Puheenjohtajamme äskeisen tundrahanhihavainnon (1100 p, 21.4. Maaninka Patajärven S-pää) innoittamana kaivelin esiin puolenvuosisadan takaisen havaintovihkoni verestääkseni muistiani, kuinka lajin maakunnan ensihavainto syntyi.

Riistaveden lintujärvet; kartta 1973; Maanmittauslaitos

Riistaveden Keskimmäinen oli takavuosikymmeninä – silloin vielä upean avoimine rantaniittyineen ja -luhtineen – kuopiolaisten lintuharrastajien ykkösretkeilykohde. Minullekin vuoden 1972 vappuaatto oli jo 14. sen keväinen havainnointipäivä järvellä. Vappuyöksi kuitenkin vetäydyin muutaman penikulman etelään mökillemme Kurkiharjun Kotkatniemeen. Keskimmäiselle palasin vappupäivänä 1.5. kello 17 kieppeissä liftaten. Tavalla, joka oli 1960- ja 1970-luvuilla kuopiolaisten lintupoikien tärkein keino päästä maakunnan lintukohteille.

Pian saavuttuani havaitsin järven luhdalla viiden hanhen parven, jotka kohtsiltään nousi lentoon. Linnuista neljä oli selvästi metsähanhia. Yksi viidestä oli kuitenkin muita vaaleampi, sillä oli vaalea otsakilpi ja tummia juovia vatsassa. Lintu oli myös vain hieman metsähanhia pienempi ja sen ääni oli kirkkaan kaksitavuinen. Myöhemmin illalla lintu laskeutui takaisin kauemmaksi Keskimmäiselle.

Tudrahanhiko? Jumatsuki, ei voi olla totta! Sen täytyy olla kiljuhanhi!

Jäisiköhän lintu kysymysmerkiksi, jos se ei enää olisi huomenissa järvellä. Yöpymisvehkeeni olivat kuitenkin mukana (kuten useimmiten) ja saatoin siirtyä kaivatuille makuupussiunille Miettisen Eeron heinälatoon Leppätaipaleenjoen varteen.

Seuraavana aamuna 2.5. paikalle saapuivat Erkki ”Eko” Björk ja Markku ”Mussu” Kolehmainen. Lintu majaili onneksi edelleen Keskimmäisen kortteikossa suunnilleen nykyisen lintutornin edustalla.  Kolmistaan päätimme varoen lähestyä lintua varmistaaksemme edellisillan määritykseni. Koska otaksuimme moisen arktisen levähtäjän olevan metsähanhiakin arempi, pudottauduimme jo etäältä kontallemme saadaksemme näkösuojaa väliin jäävistä peltokumpareista. Lopulta pääsimme kontaten kuitenkin 30 metrin päähän linnusta. Määritys oli viimeistäin silloin varma ”Zuiho”-miehillekin (”Zuiho”: japanilainen keskitasoinen vintage-kiikari).

Myöhemmin Keskimmäiselle tuli myös Kauppisen Jukka ja 3.5. tärähti meille (Jukka, Markku ja minä) ja maakunnallekin toinen uusi laji: ruostesorsa. Tundrahanhi oli järvellä vielä 4.5., mutta aamulla 5.5. emme lintua enää havainneet lähtiessämme kohti Kiuruveden Luupuveden lintuvesiä.

Perinnettä kunnioittaaksenne: muistakaa kontata, jos lähestytte tundrahanhia vappuna.

Magnus von Wright; Tundrahanhi; Kansallisgalleria; CCO

Jorma Tuomainen

Nyt kiritään lintuatlas maaliin – yhdessä onnistumme

Kaarina Heiskanen – Harmaapäätikka 1.5.2024 Kuopio

Suomen pesimälinnuston selvityksessä ollaan siirrytty viimeiseen vuoteen ja nyt on loppurutistuksen aika. Pohjois-Savossa rutistettavaa todellakin riittää, sillä alueemme atlasruuduista vielä reilu kolmannes on alle tavoitteen, eli tyydyttävän selvitystason.

Lintuyhdistys Kuikka ry:n atlasruutujen selvitysaste 5.4.2025

Nyt on viimeinen mahdollisuus nostaa jäljellä olevat keltaiset ja oranssit ruudut vähintään vihreälle tasolle. Osalla ruuduista ollaan jo hyvin lähellä tyydyttävää tasoa, tällöin muutamakin pesintään viittaava havainto puuttuvalta lajilta riittää selvitysasteen nostoon. Lintuatlaksen tulossivuilta löytyvältä puutelistalta voit kätevästi tarkistaa ruudulta puuttuvat lajit ja lisätä pesintään viittaavat havaintosi joko tiiran tai vihkon/mobiilivihkon kautta.

Viettääkö joku tuttavasi aikaa heikosti selvitetyllä ruudulla? Onko hän havainnut pesintään viittaavaa toimintaa (luotettavasti)? Havaintoja voi ilmoittaa myös toisen puolesta. Tavoitteeseen pääsy vaatii panosta kaikilta, jotka suinkin kykenevät ilmoittamaan havaintojaan. Pesimävarmuusindeksin lisääminen on hyvin helppoa ja ohjeet indekseihin ovat erittäin selkeät.

Näin viimeistä vuotta kirittääksemme Kuikka järjestää koko pesimäkauden kestävän atlas”kisan”. Ilmoita haluamasi, satunnaishavaintoja/välttävästi selvitetty ruutu sähköpostilla osoitteeseen hallitus@lintuyhdistyskuikka.net. Jo varatut ruudut näkyvät kuikan atlassivulla olevassa ruutulistassa merkinnällä – VARATTU. Kun olet saanut ruudun nostettua tyydyttävälle tasolle, ilmoita siitä Kuikan hallitukselle edellä mainittuun osoitteeseen – näin voit saada kilometrikorvauksen sekä yllätyslahjan!

Tsemppiä viimeiseen erään!

Lintuatlas.fi

Lintuatlaksen tulospalvelu

Matti Hakkarainen – Pyyn poikanen 22.6.2024 Varpaisjärvi

Bongaa päivä pihalla 3.-4.5.2025

Sanna Hakkarainen – Bongaa päivä pihalla 5.5.2024 Käärmelahti

Tornien taisto -viikonloppuna vietetään myös valtakunnallista Bongaa päivä pihalla -tapahtumaa. Tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Tapahtumaan voi osallistua joko lauantaina tai sunnuntaina 3.-4.5. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tavoitteena on nauttia lähiluonnosta ja sen linnuista. Tapahtuma sopii kaikenikäisille ja vaikka koko perheelle.

Säännöt: Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea. Voit valita, osallistutko lauantaina 3.5. vai sunnuntaina 4.5. Havainnointiaikaa on koko valitsemasi vuorokausi klo 0–24, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse käyttää. Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi juuri niin kauan kuin sinulle sopii.

Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomen sivuille ilmestyvällä verkkolomakkeella. Samaiselta sivulta löytyvät tapahtuman tarkemmat ohjeet. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Tervetuloa mukaan!