Tundra vai kilju(a)ko? Ensihavainnon historiaa

Puheenjohtajamme äskeisen tundrahanhihavainnon (1100 p, 21.4. Maaninka Patajärven S-pää) innoittamana kaivelin esiin puolenvuosisadan takaisen havaintovihkoni verestääkseni muistiani, kuinka lajin maakunnan ensihavainto syntyi.

Riistaveden lintujärvet; kartta 1973; Maanmittauslaitos

Riistaveden Keskimmäinen oli takavuosikymmeninä – silloin vielä upean avoimine rantaniittyineen ja -luhtineen – kuopiolaisten lintuharrastajien ykkösretkeilykohde. Minullekin vuoden 1972 vappuaatto oli jo 14. sen keväinen havainnointipäivä järvellä. Vappuyöksi kuitenkin vetäydyin muutaman penikulman etelään mökillemme Kurkiharjun Kotkatniemeen. Keskimmäiselle palasin vappupäivänä 1.5. kello 17 kieppeissä liftaten. Tavalla, joka oli 1960- ja 1970-luvuilla kuopiolaisten lintupoikien tärkein keino päästä maakunnan lintukohteille.

Pian saavuttuani havaitsin järven luhdalla viiden hanhen parven, jotka kohtsiltään nousi lentoon. Linnuista neljä oli selvästi metsähanhia. Yksi viidestä oli kuitenkin muita vaaleampi, sillä oli vaalea otsakilpi ja tummia juovia vatsassa. Lintu oli myös vain hieman metsähanhia pienempi ja sen ääni oli kirkkaan kaksitavuinen. Myöhemmin illalla lintu laskeutui takaisin kauemmaksi Keskimmäiselle.

Tudrahanhiko? Jumatsuki, ei voi olla totta! Sen täytyy olla kiljuhanhi!

Jäisiköhän lintu kysymysmerkiksi, jos se ei enää olisi huomenissa järvellä. Yöpymisvehkeeni olivat kuitenkin mukana (kuten useimmiten) ja saatoin siirtyä kaivatuille makuupussiunille Miettisen Eeron heinälatoon Leppätaipaleenjoen varteen.

Seuraavana aamuna 2.5. paikalle saapuivat Erkki ”Eko” Björk ja Markku ”Mussu” Kolehmainen. Lintu majaili onneksi edelleen Keskimmäisen kortteikossa suunnilleen nykyisen lintutornin edustalla.  Kolmistaan päätimme varoen lähestyä lintua varmistaaksemme edellisillan määritykseni. Koska otaksuimme moisen arktisen levähtäjän olevan metsähanhiakin arempi, pudottauduimme jo etäältä kontallemme saadaksemme näkösuojaa väliin jäävistä peltokumpareista. Lopulta pääsimme kontaten kuitenkin 30 metrin päähän linnusta. Määritys oli viimeistäin silloin varma ”Zuiho”-miehillekin (”Zuiho”: japanilainen keskitasoinen vintage-kiikari).

Myöhemmin Keskimmäiselle tuli myös Kauppisen Jukka ja 3.5. tärähti meille (Jukka, Markku ja minä) ja maakunnallekin toinen uusi laji: ruostesorsa. Tundrahanhi oli järvellä vielä 4.5., mutta aamulla 5.5. emme lintua enää havainneet lähtiessämme kohti Kiuruveden Luupuveden lintuvesiä.

Perinnettä kunnioittaaksenne: muistakaa kontata, jos lähestytte tundrahanhia vappuna.

Magnus von Wright; Tundrahanhi

Jorma Tuomainen

Nyt kiritään lintuatlas maaliin – yhdessä onnistumme

Kaarina Heiskanen – Harmaapäätikka 1.5.2024 Kuopio

Suomen pesimälinnuston selvityksessä ollaan siirrytty viimeiseen vuoteen ja nyt on loppurutistuksen aika. Pohjois-Savossa rutistettavaa todellakin riittää, sillä alueemme atlasruuduista vielä reilu kolmannes on alle tavoitteen, eli tyydyttävän selvitystason.

Lintuyhdistys Kuikka ry:n atlasruutujen selvitysaste 5.4.2025

Nyt on viimeinen mahdollisuus nostaa jäljellä olevat keltaiset ja oranssit ruudut vähintään vihreälle tasolle. Osalla ruuduista ollaan jo hyvin lähellä tyydyttävää tasoa, tällöin muutamakin pesintään viittaava havainto puuttuvalta lajilta riittää selvitysasteen nostoon. Lintuatlaksen tulossivuilta löytyvältä puutelistalta voit kätevästi tarkistaa ruudulta puuttuvat lajit ja lisätä pesintään viittaavat havaintosi joko tiiran tai vihkon/mobiilivihkon kautta.

Viettääkö joku tuttavasi aikaa heikosti selvitetyllä ruudulla? Onko hän havainnut pesintään viittaavaa toimintaa (luotettavasti)? Havaintoja voi ilmoittaa myös toisen puolesta. Tavoitteeseen pääsy vaatii panosta kaikilta, jotka suinkin kykenevät ilmoittamaan havaintojaan. Pesimävarmuusindeksin lisääminen on hyvin helppoa ja ohjeet indekseihin ovat erittäin selkeät.

Näin viimeistä vuotta kirittääksemme Kuikka järjestää koko pesimäkauden kestävän atlas”kisan”. Ilmoita haluamasi, satunnaishavaintoja/välttävästi selvitetty ruutu sähköpostilla osoitteeseen hallitus@lintuyhdistyskuikka.net. Jo varatut ruudut näkyvät kuikan atlassivulla olevassa ruutulistassa merkinnällä – VARATTU. Kun olet saanut ruudun nostettua tyydyttävälle tasolle, ilmoita siitä Kuikan hallitukselle edellä mainittuun osoitteeseen – näin voit saada kilometrikorvauksen sekä yllätyslahjan!

Tsemppiä viimeiseen erään!

Lintuatlas.fi

Lintuatlaksen tulospalvelu

Matti Hakkarainen – Pyyn poikanen 22.6.2024 Varpaisjärvi

Bongaa päivä pihalla 3.-4.5.2025

Sanna Hakkarainen – Bongaa päivä pihalla 5.5.2024 Käärmelahti

Tornien taisto -viikonloppuna vietetään myös valtakunnallista Bongaa päivä pihalla -tapahtumaa. Tapahtumassa lasketaan, kuinka monta lajia pihapiiristä löytyy yhden kevätpäivän aikana. Tapahtumaan voi osallistua joko lauantaina tai sunnuntaina 3.-4.5. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tavoitteena on nauttia lähiluonnosta ja sen linnuista. Tapahtuma sopii kaikenikäisille ja vaikka koko perheelle.

Säännöt: Havainnointialue ulottuu 100 metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea. Voit valita, osallistutko lauantaina 3.5. vai sunnuntaina 4.5. Havainnointiaikaa on koko valitsemasi vuorokausi klo 0–24, mutta koko aikaa ei tietenkään tarvitse käyttää. Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi juuri niin kauan kuin sinulle sopii.

Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomen sivuille ilmestyvällä verkkolomakkeella. Samaiselta sivulta löytyvät tapahtuman tarkemmat ohjeet. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Tervetuloa mukaan!

Tornien taisto/Taesto la 3.5.2025

Kaarina Heiskanen – Linnansalmen lintutorni 4.5.2024 Lapinlahti

Toukokuu lähestyy ja sehän tarkoittaa, että pian kisataan perinteinen Tornien taisto. Valtakunnalliseen kisaan on ilmoittauduttava itse BirdLife Suomen sivujen kautta. Ilmoittautumissivulla varataan torni omalle joukkueelle, joten kannattaa olla nopea! BirdLife Suomen sivuilta löytyvät ohjeet itse kisaan.

Samaan aikaan kisataan Kuikan alueen oma Taesto. Kisa-aika on kahdeksan tuntia klo 5-13 välillä. Kisa-alueena toimii torni tai jokin muu joukkueen valitsema tarkkailupaikka kooltaan 10 x 10 m. Kaikki lajit on havaittava tornista tai rajatun alueen sisältä käsin. Atrappia ei saa käyttää. Joukkueiden kokoa tai koostumusta ei ole rajattu. Yli puolen joukkueesta on havaittava ja tunnistettava laji. Kaikki havaitut lajit kirjataan ylös ja eniten lajeja ruksannut joukkue saa ikuista mainetta ja kunniaa. Ilmoittautumiset sekä joukkueiden tulokset ottaa vastaan Sanna Hakkarainen (skuosma@gmail.com). Tulokset voi lähettää myös kuikkalistalle. Ilmoittautumisessa tulee näkyä kisapaikan lisäksi joukkueen nimi ja joukkueen jäsenet.

Tervetuloa viettämään hauskaa lintupäivää! Toivottavasti saamme vanhojen tuttujen lisäksi uusia, innokkaita joukkueita mukaan.

Alla olevasta linkistä voit tutustua menneiden vuosien Taestoihin ja hakea samalla inspiraatiota omaan koitokseen.

Tervetuloa kevään lintuopastuksille!

Linturetkipäivä Varkauden Ruokojärven lintutornilla 28.4.2024, evväät kohillaan! Kuva Sanna Hakkarainen

Talven selkä taittuu ja kevät koittaa. Joko menojalka vipattaa? Lintuyhdistys Kuikka järjestää yhdessä paikallisten Luonnonystävien yhdistysten kanssa lintuopastuksia Pohjois-Savon parhailla lintupaikoilla, siispä tervetuloa torneille! Lintuopastuksille ovat tervetulleita kaikki luonnonystävät, oli lintukeväitä mittarissa yksi tai kuinka paljon tahansa. Oppaalta saa tarvittaessa lainata kiikareita sekä mahdollisuuden tiirailla kaukoputkesta. Tärkeintä on ottaa mukaan säänkestävät ja lämpimät vaatteet sekä eväät, jos tornilla sattuukin viihtymään pidempään (mikä on hyvin todennäköistä).

Opastuksilla on erinomainen mahdollisuus havaita itselle uusia lintulajeja sekä oppia tuntemaan niitä niin ulkonäön kuin äänen perusteella. Jos olet mukana BirdLife Suomen 100 lintulajia haasteessa, opastukset ovat erinomainen tapa haalia lisää lajeja listaan asiantuntevien ja mahottoman mukavien oppaiden johdolla.

Lämpimästi tervetuloa!

Huhtikuun 2025 lintuopastuksia

18.4. Lintuopastus Lapinlahdella Linnansalmen lintutornilla klo 9-12, oppaana Juha Koponen
18.4. Lintuopastus Karttulassa Keihäsjärven lintutornilla klo 8-10, oppaana Liisa Tolvanen
19.4. Kevätmuuton seurantaa Iisalmessa Kihlovirran katselulavalla klo 9-12, oppaana Jarmo Yliluoma
20.4. Kevätmuuton seurantaa Iisalmessa Kihlovirran katselulavalla klo 9-12, oppaana Jarmo Yliluoma
20.4. Kevätmuuton seurantaa Varkaudessa Ruokojärven lintutornilla klo 9-12, järjestäjänä Varkauden luonnonystävät ry
23.4. Lintuopastus Riistaveden Keskimmäisen lintutornilla klo 18 alkaen, oppaana Ilkka Markkanen
25.4. klo 16-19 Foto Fennican Pop-up -tapahtuma Kuopiossa Kallansilloilla Tikkalansaareen vievän tien P-paikalla Kallansiltojen itäpuolella.
27.4. Kevätmuuton seurantaa Varkaudessa Ruokojärven lintutornilla klo 9-12, järjestäjänä Varkauden luonnonystävät ry
28.4. Lintuopastus Maaningalla Mustavirran lintutornilla klo 18-20, oppaana Eelis Rissanen
29.4. Ruoto Super Store Kuopio tarjoaa Lintupäivän Kallansilloilla iltapäivästä aina klo 19 asti. Tarjolla lintu-optiikan uutuuksia ja tarjouksia, esittelijöinä maahantuojien ja valmistajien edustajat. Mukana myös Lintuyhdistys Kuikka ry.

Tornilla tavataan! Kuva Sanna Hakkarainen