Siritystä ja säksätystä kesäyössä

Kesäisessä lämpimässä yössä kuuluu pensaikosta tai niityn reunamilta yhtenäistä sirinää tai säksätystä, ihan kuin hepokatti tai joku mekaaninen kone olisi äänessä .
Tässä on esittelyssä kolme yölaulajaa, joiden laulujen erottaminen toisistaan on varsin haasteellista. Nämä ovat pensassirkkalintu, viitasirkkalintu ja viirusirkkalintu

Artikkelissa on kuvia ja ääninäytteitä. Kuvat ovat Kuikan kuvagalleriasta. Äänitteet ovat Xeno-Cantosta ja mukaan on otettu vain Suomessa tehtyjä äänitteitä.

Korva pitää todella virittää kuuntelemaan tarkasti laulun korkeutta, rytmiä ja kestoa. Lajin kohdalla on tekstimuotoista äänen kuvailua, jossa lähteenä on käytetty kirjaa: Svensson ym. Lintuopas, Euroopan ja Välimeren alueen linnut
Harvoin näitä lajeja pääsee näkemään ja ulkonäköerot ovat pieniä: Niitä voi artikkelin kuvista tutkia.

Pensassirkkalintu

Ilkka Markkanen – Pensassirkkalintu 22.6.2017 Kuopio

Laulu omalaatuinen, hyönteismäinen, mekaaninen, kuivasti soiva tai sirisevä…jatkuu useita minuutteja. Voimakkuus vaihtelee jonkin verran linnun käännellessä päätään.
“sir r r r r r r r r r…”

Viitasirkkalintu

Ilkka Markkanen – viitasirkkalintu 16.6.2016 Kuopio, silmäsuo

Laulu erikoinen, konemainen säksätys, joka jatkuu lähes tauotta. Nopeus yleensä melko rauhallinen ja korkeus vaihtelee jonkun verran. Laulua on verrattu lehtohepokattiin, tulitikkurasian ravistamiseen ja voimakkaaseen ompelukoneeseen. Läheltä erottuu metallinen yläsävel.
“zre-zre-zre-zre-zre…” tai “dze-dze-dze-dze-…”

Viirusirkkalintu

Ilkka Markkanen – Viirusirkkalintu 24.6.2012 Siilinjärvi Koivusaari

Laulu hyvin samanlainen kuin pensassirkkalinnulla, johon parhaat erot: hieman korkeampi sävy, aavistuksen nopeampi tempo ja keskimäärin lyhyemmät säkeet. Ääni terävämpi ja pistävämpi, aavistuksen viitasirkkamaisesti hyppivä.
Joskus harvoin tavataan (väärin) laulavia pensassirkkalintuja, jotka voivat kuulostaa hyvin viitasirkkalintumaiselta

zizizizizizi….” .