Mestarilaulajia

Tässä esitellään satakieli, kultarinta, viitakerttunen ja luhtakerttunen.
Kaikkien näiden lajien paras tuntomerkki on laulu.
Artikkelissa on kuvia ja ääninäytteitä. Kuvat ovat Kuikan kuvagalleriasta. Äänitteet ovat Xeno-Cantosta ja mukaan on otettu vain Suomessa tehtyjä äänitteitä.

Otsikon alle voisi laulun monipuolisuuden ja sen kauneudenkin puolesta ihan hyvin laittaa myös laulu- ja mustarastaan ja ehkä muitakin laulajia.

Artikkelin lajit ovat sikäli yhtenäinen ryhmä, että ne saapuvat Suomeen varsin myöhään ja niitä – kultarintaa lukuun ottamatta – joissain yhteyksissä kutsutaan yölaulajiksi. Tosin etenkin viitakerttunen laulelee usein pitkin päivää.

Mikä näistä on paras laulaja?
Tämä lienee makuasia, mutta ainakin satakieli on mittausten mukaan Suomen kovaäänisimpiä lintuja. Onhan sen laulun kuuleminen kesän merkki, mutta saattaa sen itse asiassa varsin kaavamaiseen louskutukseen kyllästyäkin.
Monipuolisin, jos mittarina pidetään muiden lintujen matkintoja on luhtakerttunen. Se laulun rytmi on nopeampi kuin viitakerttusella. Viitakerttusen laulussa toistuvat kauniit huilumaiset kohdat ja laulu on rauhallisesti etenevää.
Kultarinnan on laulu muistuttaa varsin paljon etenkin viitakerttusen laulua. Sen tunnistaa aika ajoin toistuvista “takakireistä narinoista”.

Satakieli

Ilkka Markkanen – Satakieli 21.5.2013 Kuopio, Itkonniemi
  • Edesmennyt lintuharrastaja ja äänitutkija Erkki Björk mittasi lintujen äänten voimakkuuksia ja kuuluvuusmatkoja. Tulosten mukaan satakieli on varsinaisista laululinnuista kaikkein kovaäänisin.

Kultarinta

lkka Markkanen – Kultarinta 24.5.2014 Kuopio

Viitakerttunen

Timo Oranen – Viitakerttunen 31.5.2021 Karttula

Luhtakerttunen

Ilkka Markkanen – Luhtakerttunen 28.8.2013 Siilinjärvi, Raasio

Katso artikkeli: