Talvi viuhahti, muutto hidastui

Mika Räisänen – Piekana 17.4.2020 Maaninka

Kevätmuuton vauhdikas hurma hyytyi kohti nokkaa puhaltavaan pohjoistuuleen ja lumituiskuihin. Petolinnuista piekanoita muutti hyvällä sykkeellä, ja muuttavia yksilöitä saatiin ynnättyä kymmeniä monena päivänä. Sääksiä on alkanut saapua tiputellen. Ensimmäinen havaittu muuttohaukka liihotteli Pohjois-Savoon sunnuntaina. Mitä pöllöihin tulee, suopöllöstä kirjattiin ensimmäinen havainto Lapinlahdella ja Nilsiässä näyttäytyi mitä ilmeisimmin tunturipöllö, joka kuitenkin katosi tuiskuun.

Ilkka Markkanen – Kurjet 13.4.2020 Maaninka

Pelloilla vilske lisääntyi pikkuhiljaa, kun kurkia, kuoveja ja rastaita saapui lisää. Sinisorsia asettautui suuriksi, parinsadan yksilön parviksi. Ensimmäiset mustalinnut havaittiin Nilsiässä, heinätavipariskunta Maaningalla.

Peippoja muutti runsaasti suurina parvina. Uusiksi lajeiksi tälle vuodelle ehättivät myös tiltaltti, valkoviklo ja punajalkaviklo. Siilinjärvelle moottoritien varteen laskeutui kaksi valkoposkihanhea.

Tero Pelkonen – Kuningaskalastaja 15.4.2020 Petonen, Kuopio

Muutoin kohtalaisen hiljaisen ja tuiskuisen viikon ehdottomasti säkenöivin kohokohta oli Kuopion taajamapusikkoon 14.-15. päiväksi tupsahtanut kuningaskalastaja, joka kiilasi itsensä iloisena uutisena myös Savon Sanomien etusivulle. Kuinka ymmällään lintu oli saamastaan huomiosta, ei voi tietää, mutta ohikulkijoille ja vartavasten tulleille se toi varmasti suurta iloa.

Ps.
Iisalmessa on havaittu huhtikuun alkupuolella korpimetso, eli teeren ja metson risteymä. Emona on ollut koppelo ja isänä teeri. Vuosittain näitä oikkuja tavataan koko maassa kymmenisen yksilöä, esiintyvyyteen vaikuttaa metso- ja teerikantojen suuruus. Jos toista on vähemmän kuin toista, riski paritella “nuapurin” kanssa lisääntyy. Luonnossa risteymä ei tiettävästi kykene lisääntymään.

Tarmo Huttunen – Korpimetso 14.4.2020 Heinäjoki, Iisalmi