Syysmuuton seurantaa ja SyysTaeston tuoksintaa

Ilkka Koivisto: SyysTaeston kisajoukkue Ruokojärvellä 23.9.2023

Kesäisen lämmin aamu valkeni Ruokojärven tornilla, kun Luonnonystävien tormakka joukkue kokoontui seuraamaan lintujen syysmuuttoa ja kisaamaan Pohjois-Savon SyysTaestossa. Lämpötila klo 7 oli uskomattomat +16 astetta ja kohtalainen etelätuuli suhisi puissa. Syksyn tunnelmaa loivat kellastuvat koivut ja punaisina loistavat haavat.

Liisa Tolvanen: Aamun kajo Ruokojärven lintutornin parkkipaikalla 23.9.2023

Heti alkuun saimme pinnat pyystä, pyrstötiaisista, pikkukäpylinnuista ja isolepinkäisestä. Aamuhan alkoi suorastaan loistavasti!

Pekka Nykänen: Pyrstötiainen, yksi 6 linnun parvesta. Ruokojärvi 23.9.2023

Pikkulintujen, etupäässä peippojen muutto oli runsasta, samoin rastasparvia kulki koko ajan. Muutto jatkui lähes taukoamatta koko sen ajan minkä tornilla muuttoa seurasimme, klo 7 -11. Mitään kovin säväyttävää ei tällä kertaa näköpiiriimme kuitenkaan ilmaantunut. Aamulla näimme pari parvea muuttavia metsähanhia, mutta aamun edetessä valkoposkihanhien muuttoparvet valtasivat ilmatilan.

Pekka Nykänen: Valkoposkihanhet Ruokojärvi 23.9.2023

Vesilintuja oli paikallisena laulujoutsenpoikueen lisäksi kolme haapanaa. Muuttavina näimme 21 jouhisorsaa, tukkasotkan, 3 tavia, yhden sinisorsan ja kaksi isokoskeloparvea. Jouhisorsaparven kuvaa katsellessa yksi lintu näyttää enemmän lapasorsalta, mutta tämä havainto on tehty vasta kisan jälkeen.

Vielä oli haarapääskyjäkin liikkeellä. Ensi meni 3 linnun parvi ja myöhemmin 6 lintua seuraili Ruokojäven rantoja.

Pihlajanmarjasato on houkutellut jo tilhiparvia alueelle. Reilun kahdenkymmenen linnun parvi kierteli tornin lähimaisemissa.

Pekka Nykänen: Tilhi aamuauringossa Ruokojärvi 23.9.2023

Kuluvana syksynä on ympäri Suomen tehty havaintoja kuusitiaisten vaelluksista. Mekin saimme pienet maistiaiset näistä terhakoista vaeltajista. Tornin ohitti ensin tiaisparvi, josta laskimme 6 kuusitiaista ja sitten vielä 15 kuusitiaista lähti ylittämään tornin kohdalta Ruokojärveä. Näistä kahden rohkeus petti ja ne jäivät hetkeksi tornin edustan leppiin ihmettelemään tornista kiikaroivia.

Luonnonystävien joukkue, Allan, Liisa, Pekka ja Timo sai havainnon 41 lajista. SyysTaeston taso oli tänä vuonna kova ja tulos oikeutti vasta 6. sijaan. Voittajajoukkueella Tuusniemellä tulos oli 50 lajia ja seuraavat kaksi joukkuetta sai tulokseksi 49 lajia.

Liisa Tolvanen: Ruokojärvi 23.9.2023

Ruokojärvellä muuttoa seuraamassa kävi 14 vierasta. Nokipannukahvit ja retkieväät maistuivat niin kisaajille kuin vierallekin.

Lajilista: laulujoutsen, metsähanhi, valkoposkihanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa a22, tukkasotka, isokoskelo, pyy, varpushaukka, kanahaukka, kesykyyhky, sepelkyyhky, käpytikka, haarapääsky, niittykirvinen, västäräkki, tilhi, punarinta, mustarastas, räkättirastas, punakylkirastas, kulorastas, tiltaltti, hippiäinen, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen a6,a15, hömötiainen, puukiipijä, isolepinkäinen, närhi, naakka, varis, korppi, peippo, vihervarpunen, pikkukäpylintu, punatulkku, pajusirkku


Liisa Tolvanen