Retkiblogi: Pohjustuksia

KUVITUSKUVA: Sanna Hakkarainen – Närhi 12.11.2019 Käärmelahti, Maaninka

Viikon piästä on tuas perinteinen talavipinnaralli. En ou aejempina vuosina joutanna ralliin paljon pohjustelemaan vuan nyt aattelin petrata. Niinpä oun tässä askareihin lomassa kirjaillu havantojan ja aatelluna pohjustamisen olevan varsin mukavoo iliman minkäänlaisia suorituspaeneita.

Auamulla heti päevän valettua kävin hakemassa lehet tuolta heittolaatikosta, mikä on reilun kilometrin piässä. Kovin ol vielä hiljasta, mutta kun vein lehen nuapurin laatikkoon ja maesema aakes järvelle vähän leveempänä, niin johan sielle keskellä järvee sulassa veessä kellottel kaks laalujoutsenta. Ei ou meijän järvi olluna sulana millonkaan ennen talavipinnarallin aekaan ja voiphan se olla jiässä jo viikon piästä nyttii. Mutta siitä se lista aakes kun lintukirjassa konsaan.

KUVITUSKUVA: Ilkka Markkanen – Laulujoutsenet 15.11.2015 Kuopio

Pihamualla meillä on reilut ruokinnat ja tännään siinä on pyörinnä tuas sen viijenkymmentä viherpeippoo ja aenae samanverran sini- ja taltiaisija, muutama hömö ja kaks kuustjiaista. Punatulukkuja ol kymmenkunta ja vierailpa siinä taleven ensimmäinen keltasirkkukii. Kaaroja oun lisännä aaringonkukan siementen sekkaan jo usseemman viikon, mutta nyt vasta taes keltasirkut ne äkätä.

Rasvapötkylät männöövät vaahilla tikkojen mahhaan. Jokapäeväsiä vieraeta ovat olluna kaks käpytikkoo, ukko ja akka, ja kans kaks harmaapiätikkoo, niihen sukupuolta en ou vielä piässy miärittämmään. Ja tänä auamuna kuulu tuas pihakoevusta noppeeta nauputusta ja toesen kerran tämän sykyn aekana näen pikkutikan.

KUVITUSKUVA: Leena Meuronen – Harmaapäätikka ja käpytikka 30.1.2020 Kuopio Siikajärvi.

Päevemmällä läksin ihan putken kanssa tiiroomaan järvelle, näkyskö siellä vielä ne aumulla nähyt joutsenet, no joutsenija ei näkynnä mutta kaks telekkee sukeltel sulan reunalla.

Läksin vielä joutessan kävelemmään mehtäaatotietä keskemmälle mehtee ja vanahan kuusikon kuppeessa pärräätin kännykästä töyhtötiaisen iäntä eetteriin. (Sekkiin lienöön sallittuva näen kilipaelukaaven ulukopuolella) Sillä ol hyvä vaekutus kun het kohta pölähti kolome töyhtötiaaista ihan äirelle ja toevat mukanaan vielä kolome hippiästäkkii. Mäeltä poes tullessan kuulin vielä palokären huutelevan.

Nyt on pohjustukset valamiina ja täätyy sannoo, että suatto olla parempi pohjustoo. Voep olla että varsinaessessa kisassa näkkyy ja kuuluu vuan osa nuista tännään havatuista. Mutta kaikille mukavoo rallia toevotellen.Liisa Tolvanen