Lintukurssin 2020 jatkokurssin loppulitviikki

Liisa Tolvanen – Kurssilaiset Keihäsjärven lintutornilla taukoilemassa

Suonenjoen keväisen lintukurssin  innokkaat lintuharrastajat osallistuivat täysimääräisesti syksyiseen jatkokurssiin. Keväällä koronarajoitukset siirsivät osan opetuksesta verkkoon, mutta nyt syksyisen jatkokurssin teoriat saimme opiskeltua siisteissä sisätiloissa. Käsien pesut ja turvaetäisyydet tulivat opetustilanteissa tutuiksi rutiineiksi ja olivat mielessä myös retkipäivänä.

Jatkokurssin ohjelmassa tutustuimme noin 50 uuteen lintulajiin ja niiden suosimiin elinympäristöihin. Kyseiset lajit ovat vähän harvinaisempia, eikä niitä tule vastaan ihan jokaisella retkellä. Lajivalikoima oli kuitenkin valittu sellaiseksi, että kaikkia lajeja on havaittu vuosittain Pohjois-Savon alueellakin. Lajitietämyksen lisäksi saimme lisätietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista linnustoon ja lintujen uhanalaisuudesta Suomessa.

Jatkokurssin viimeinen kokoontumiskerta toteutui maastoretkenä Karttulan Keihäsjärven uudelle lintutornille. Aloitimme heti aamun valjettua klo 8:00 ajomatkojen kuulumisia vaihtaen. Keihäsjärven yllä ja Suonenjoen suunnalla oli aamulla sumupilvi, joka kuitenkin pian haihtui kevyen tuulenvireen viedessä sen mukanaan. Aamun ensimmäisinä tunteina kuuntelimme harvakseltaan ohi lentävien lintujen ääniä, paikallisena järvellä oli vain kaksi joutsenta. Toiveissa oli nähdä edes yksi muuttava hanhiparvi, mutta hanhet väistivät tyystin Keihäsjärven alueen sunnuntain aamutunteina. Paras parvi lintuja oli naakkojen ja varisten sekaparvi, joka tuli Syvänniemen suunnalta ja jatkoi Kuttakosken suuntaan.

Kävimme katsomassa Pitkäjärven rannalta siellä mahdollisesti olevia lintuja ja löysimme sieltä joutsenparven, sinisorsia ja neljä haapanaa. Retkeen kuuluu nokipannukahvien keittäminen ja eväiden nauttiminen.

Sää suosi retkeämme, lämpötila oli ajankohtaan nähden lämmin +7C. Keihäsjärven upeat retkeilypuitteet saivat kiitosta. Tämän kohteen ovat löytäneet monet muutkin, kun aamun edetessä paikalla kävi monta ryhmää ja heti meidän jälkeenkin parkkipaikka täyttyi autoista.

Retkemme kohokohdaksi muodostui pyrstötiaisten esittäytyminen aivan tornin vieressä olevissa koivuissa. Kaikki ennättivät nähdä kahdeksan linnun parven, joka jatkoi matkaa kaikessa rauhassa rannan koivikoita seuraillen. Retkellä näimme kaikkiaan 20 lajia.Liisa Tolvanen