Hanhihulinan jatkot

Eelis Rissanen – Valkoposkihanhet 13.10.2020 Maaninka, Tavinniemi

Lokakuun toinen viikko tarjosi edelleen yltäkylläisesti valkoposkihanhia. Kuten joku oli osuvasti tilanteesta todennut: “Kattoon vuan sonta ropisoo”. Monituhatpäisiä parvia havaittiin edelleen muutamilla paikkakunnilla ja kuluneen viikon mahdollisesti suurin rypäs löytyi Riistavedeltä, pääluku 10 000. Yksilömäärän hankala arviointi on aiheuttanut ilmoittajille jos jonkinmoista päänvaivaa ja epävarmuutta lopullisiin lukemiin, mutta silti arviotkin on tärkeää ilmoittaa. Metsähanhia ilmoitettiin enimmillään Lapinlahden Korpijärveltä nelisensataa, tundrahanhia pyyhälsi ohi kymmennittäin per päivä, suurimman muuttoparven ollessa parisataa. Saman verran laskettiin myös suurimman sepelhanhiparven kooksi.

Kari Hänninen – Sepelhanhi 10.10.2020 Kuopio Puutossalmi

Allien muutto mitä ilmeisimmin hiipui viikon puoliväliin mennessä, mustalintuja kulki muutamia. Pilkkasiivistä tuli kuluneelta viikolta enää yksi parvihavainto. Kuopion Puutossalmella ilahdutti muuttomatkallaan ollut pikkukajava. Kyseessä on vasta neljäs havainto lajista Pohjois-Savossa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pikkujoutsenia löytyi Nilsiästä kolme, Riistavedeltä yksi ja Siilinjärveltä neljä. Laulujoutsenia on vielä maltillisesti muutaman sadan parvissa. Iisalmessa piipahti laiturilla jalohaikara, harmaahaikaroita havaittiin muutamia. Suonenjoella vaihtelua räkättirastaisiin toi sepelrastas. Kesästä puolestaan muistutti vielä Siilinjärven Raasiolla yksinään piipertänyt pikkutylli.

Ilkka Markkanen – Pikkukajava 6.10.2020 Puutossalmi, Kuopio

Tilhien parvet ovat jälleen helisseet tuttua syyssävelmäänsä. Useamman sadan linnun parvi tyhjentää nopeasti pihlajat marjoista, jos jotain on rastaiden jäljiltä jäänyt vielä syötäväksi. Vääjäämättä lähestyvästä talvesta kertovat myös ikkunanpielistä hyönteisiä koputtelevat tiaiset. Se jos mikä saa kahvi- tai teekupposensa ääressä istuvan ihmisasujan vetämään villasukat syvemmälle jalkaan.

Matti Hakkarainen – Tilhet 10.10.2020 Varpaisjärvi