Talvipinnarallin 2023 tulokset

Matti Hakkarainen – Palokärki 2.12.2023 Kuopio, Puijo

Talvipinnarallipäivä valkeni 2.12. pilvisessä ja kipakassa pakkassäässä. Kisassa jatkettiin edellisien vuosien toimivalla sapluunalla, jossa jokaiselta alkavalta 70 ajokilometriltä vähennettiin joukkueelta yksi lajipiste. Lintutilanne näytti niukahkolta ennen rallipäivää järvien jäädyttyä aikaa sitten. Marjoja ja käpyjä vaikutti myös olevan niukasti.

Joukkueita oli mukana 13 (34 osallistujaa), joka on viime vuosiin verrattuna kelpo määrä. Ennen rallia oli ollut reippaita pakkasia ja vesistöt olivat käytännössä täysin jäässä. Vesilinnut olivatkin todella vähissä. Rallipäivän sää oli muutoin hyvä, mutta pakkasta oli reilusti ja hiljainen lumisade haittasi ajoittain havainnointia. Tuuli oli onneksi mieto, joten lajien kuuluvuus oli hyvä.

Rallin kokonaislajimääräksi tuli 51 lajia, joka on reilusti normaalia vähemmän. Yksittäisten joukkueiden lajimäärät olivat myös muutamaa edellistä vuotta selkeästi alhaisempia ja peruslajeissakin oli puutteita. Perinteisesti ongelmia aiheuttivat esim. kuusi- ja töyhtötiainen sekä hippiäinen ja puukiipijä. Niukasti havaittiin myös urpiaisia ja vihervarpusia sekä käpylintuja. Kaiken kaikkiaan lintuja oli kylmästä säästä johtuen normaalia niukemmin havaittavissa. Vesilintulajeja oli vain 2 (laulujoutsen ja sinisorsa), kun vuonna 2022 niitä oli 11. Yllättävää oli etenkin isokoskelon ja telkän puuttuminen. Lokkeja ei myöskään havaittu ollenkaan. Yllättävää oli myös varpuspöllön puuttuminen. Marjalintujakin näkyi suhteellisen hyvin, vaikka marjoja olikin eri puolilla vähän. Ässälajeja oli 9, joka on varsin normaali määrä. Ässälajit (vain yhden joukkueen havaitsemat) olivat merikotka, huuhkaja, pohjantikka, pikkutikka, mustapääkerttu, taviokuurna, järripeippo, vihervarpunen ja tundraurpiainen. Joukossa oli muutama yllättäväkin laji, kuten esimerkiksi vihervarpunen. Muita mainittavampia lajeja olivat pähkinänakkeli, kottarainen sekä tietenkin kangaskiuru, joka oli Pohjois-Savon ensimmäinen talvihavainto lajista.

Kilometrien suhteen osataan jo hyvin taktikoida. Puhtaasti kävellen liikkuvia joukkueita oli tällä kertaa peräti 4. Purkutilaisuus pidettiin tälläkin kertaa Luontotuvalla, joka keräsi kymmenkunta osallistujaa ja oli tunnelmaltaan mukava. Voittajaksi nousi selkeällä erolla Kaukokatseiset, jonka lajimäärä 39 (37 pistettä) on lintutilanne huomioon erittäin hyvä tulos. Joukkue valitsi hyvän taktiikan liikkuen hiukan laajemmalla alueella ja onnistui hyvin minimoimaan kilometrit.

Ohessa talvipinnarallin tulokset. Joukkueen nimen jälkeen on joukkueen jäsenet, ajettujen kilometrien määrä, lopullinen pistemäärä ja suluissa lajimäärä ennen kilometrikompensaatiota.

Eelis Rissanen

Tulokset

 1. Kaukokatseiset: Henri Heininen, Erika Kostamo, Henri Tähkänen, Niklas ja Patrik Åberg (132 km) 37 (39)
 2. Pinnaajabois: Jyrki Pynnönen, Kalle Ruokolainen ja Markku Ukkonen (68) 34 (35)
 3. Great Tit Watchers: Petri Karvonen, Hannu Kärkkäinen, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen (97) 32 (34)
 4. MarKet 23: Jaakko Kettunen ja Ilkka Markkanen (35) 28 (29)
 5. Papat ja vanhus: Timo Immonen, Allan Nyyssönen ja Eino Repo (90) 26 (28)
 6. Vanhat ukot pyörillä: Kai Jäderholm ja Jarmo Yliluoma (0) 24 (24)
 7. Koillis-Savon komppaajat: Asta ja Juha Väätäinen (106) 20 (22)
 8. Jurika: Juha Halonen ja Marika Häkli (58) 18 (19)
 9. Pakkasen Puremat: Kimmo, Pasi ja Seija Laitinen (66) 18 (19)
 10. Sydänmaan erakko: Pirjo Kainulainen (0) 17 (17)
 11. Maatiaiset: Hannu Rahikainen ja Liisa Tolvanen (0) 13 (13)
 12. Toiveikkaat: Tuula ja Virpi Vanamo (0) 12 (12)
 13. Snakebay racing: Matti, Sanna, Aapo ja Elias Hakkarainen (59) 11 (12)