Talvipinnaralli 2022 tulokset

Jaana Ylönen – Valkoselkätikka 29.11.2022 Varkaus, Huruslahdenranta

Talvipinnaralli kisattiin 3.12. pilvisessä ja kevyessä pakkassäässä. Kisassa jatkettiin edellisen vuoden hyväksi osoittautuneella sapluunalla, tosin kilometrejä lisättiin hiukan. Mikäli joukkue liikkui autolla, vähennettiin jokaiselta alkavalta 70 kilometriltä yksi lajipiste. Taktiikoita hiottiin jälleen tiukasti, vaikkakin lintutilanne näytti niukahkolta ennen rallipäivää marjalintujen puuttuessa käytännössä kokonaan.

Joukkueita ilmoittautui peräti 15, joka on viime vuosiin verrattuna todella hyvä määrä. Ennen rallia oli lauhaa ja vesistöt olivat laajalti auki. Vesilintuja olikin tavanomaista runsaammin näkyvissä. Rallipäivän sää oli hyvä ja ennustettu lumisadekaan ei havainnointia haitannut. Koko päivän ollut pilvisyys lyhensi valoisaa aikaa molemmista päistä. Tuuli oli mieto ja lämpötila oli kevyesti pakkasella.

Kokonaislajimääräksi tuli 58 lajia, joka on hiukan normaalia vähemmän. Yksittäisten joukkueiden lajimäärät olivat muutamaa edellistä vuotta hiukan korkeampia ja peruslajit saatiin aika kattavasti hoidettua. Toki ongelmia aiheuttavat perinteisesti esim. kuusi- ja töyhtötiainen sekä hippiäinen ja puukiipijä. Niukasti havaittiin myös urpiaisia ja vihervarpusia. Tavanomaista runsaammin näkyi merikotkia ja varpuspöllöjä sekä pilkkasiipiä. Vesilintulajeja oli 11 ja lokkilajeja 2, joka on myös normaalia suurempi määrä. Ässälajeja oli peräti 17, joka on selkeästi normaalia enemmän. Tästä näkyy myös, kuinka suuri vaihtelu eri joukkueiden lajivalikoimassa oli. Ässälajit (vain yhden joukkueen havaitsemat) olivat mustakurkku-uikku, tukkasotka, lapasotka, alli, mustalintu, pyy, huuhkaja, palokärki, västäräkki, isolepinkäinen, pyrstötiainen, pähkinänakkeli, räkättirastas, peippo, tilhi, kuukkeli ja tundraurpiainen. Joukossa on muutama yllättäväkin laji, kuten esimerkiksi pyy ja peippo. Muita mainittavampia lajeja olivat kanadanhanhi ja haapana.

Kilometrien suhteen osattiin hyvin taktikoida. Puhtaasti kävellen liikkuvia joukkueita oli tällä kertaa vain yksi. Purkutilaisuus pidettiin tällä kertaa monen vuoden tauon jälkeen Luontotuvalla, joka keräsi kohtuullisen osanottajamäärän ja oli tunnelmaltaan mukava. Voittajaksi nousi niukasti Elis and the boys, jonka lajimäärä 35 (34 pistettä) on lintutilanne huomioon aika odotettu tulos.

Talvipinnarallin purkutaulukko

Ohessa talvipinnarallin tulokset. Joukkueen nimen jälkeen on joukkueen jäsenet, ajettujen kilometrien määrä, lopullinen pistemäärä ja suluissa lajimäärä ennen kilometrikompensaatiota.

Tulokset

 1. Elis and the boys: Petri Karvonen, Petri Kuhno, Mikko Pärssinen ja Eelis Rissanen (61,5 km) 34 (35)
 2. Pontikan keittäjät: Hannu Kärkkäinen ja Pekka Savolainen (116) 32 (34)
 3. Elämä on birdlaiffii: Pertti ja Riitta Renvall (69) 30 (31)
 4. Kaahailevat Pulut: Matias Jaakkola, Anni Lille, Henri Tähkänen, Niklas ja Patrik Åberg (93) 30 (32)
 5. Yksmiikka: Juha Koponen, Riitta Rajala ja Jarmo Ukkonen (55) 30 (31)
 6. Iso iso isä ja Papat: Timo Immonen, Allan Nyyssönen ja Eino Repo (106) 29 (31)
 7. Koillisen komppaajat: Pertti Hartikainen ja Juha Väätäinen (136,2) 29 (31)
 8. Trio Töykeät: Pekka Nykänen, Heikki Pentikäinen ja Pekka Ruotsalainen (98) 28 (30)
 9. Pinnaajabois: Jyrki Pynnönen, Kalle Ruokolainen ja Markku Ukkonen (53) 27 (28)
 10. Ukit-5: Jaakko Kettunen ja Ilkka Markkanen (81) 27 (29)
 11. Nimetön: Kimmo, Pasi ja Seija Laitinen (87) 23 (25)
 12. Aitovarpuset: Tuula ja Virpi Vanamo (24) 18 (19)
 13. Jurika: Juha Halonen, Marika Häkli (0)   17 (17)
 14. Team Vaipparalli: Aapo, Elias, Matti ja Sanna Hakkarainen (50) 17 (18)
 15. Maatiaiset: Hannu Rahikainen ja Liisa Tolvanen (57) 16 (17)Eelis Rissanen