Retkiblogi: Varkauden lintukävely

Pekka Nykänen – Kevättalvea parhaimmillaan 8.3.2020 Varkaus

Pakkasaamu 8.3., -9C ja maisemat kuin postikortista. Sää lämpeni useita asteita retken aikana. Hieno keväinen sää houkutti opastetulle lintukävelylle ennätysmäärän osallistujia, 20 kaikkiaan.

Ensimmäiset havainnot linnuista saimme jo kokoontumispaikalta. Naakat suorittivat ohilentoja ja pikkuvarpusten silputus kuului kaupungintalon räystäältä. Talitiainen ja sinitiainen antoivat myös kevätäänistään oivat näytteet.

Pekka Nykänen – Pikkuvarpunen 8.3.2020 Varkaus

Vain muutaman askelen otettuamme kohti rantaa takaamme ilmaantui 3 lumivalkeaa joutsenta, jotka kaarsivat ylitsemme ja laskeutuivat Pirtinvirtaan. Virrassa oli kävelymme aikana 9 laulujoutsenta. Virrassa uiskenteli ja ratapenkan varressa lepäili useita pareja sinisorsia.

Pekka Nykänen – Laulujoutsen 8.3.2020 Varkaus
Pekka Nykänen – Sinisorsia ja laulujoutsenia 8.3.2020 Varkaus

Itsenäisyyden puiston ruokintapaikalla hääri tiaisten ja naakkojen seurana muutama viherpeippo. Puistossa kävellessämme teimme havainnon lentävästä korpista, urpiaisparvesta ja kiertelevästä harmaalokista. Lokkeja oli Huruslahden jäällä ennen kävelyämme n. 30, mutta parvi ei näkynyt Pirtinvirran sillan kohdalle vaan jäi niemen taakse.

Pekka Nykänen – Viherpeippo 8.3.2020 Varkaus

Jatkoimme kierrostamme Tyyskän rantaa pitkin kohti Ämmäkosken rantoja. Navitaksen kulmalla närhi hermostui joukkoomme ja tiukasti rääkyen vaihtoi rauhallisempaan paikkaan. Ämmäkosken kuohut ja kohina olivat komeat, kun patoluukut olivat auki ja virtaus vahva. Lajilista karttui käpytikalla.

Kosken ylittävältä tieltä saimme kiikareihin tolpan nokassa patsastelevan merimetson. Koko talven koskialueen sulassa viihtyneistä kahdesta nuoresta merimetsosta toinen oli näkösällä ja poseerasi kameroille. Merimetson kanssa samalla sula-alueella pulikoi telkkäpariskunta.

Retkemme jatkui vielä Kämärin puolelle ja siellä silmiin tarttui heti puukiipijä. Käpytikkapariskunta piti kovaäänistä kevätkisailuaan. Koskikaraa emme kiikareihin tavoittaneet, vaikka paikalla ollut kuvaajapariskunta linnun oli hetkä aikaisemmin nähnyt.

Pekka Nykänen – Veden kuohuja 8.3.2020 Varkaus

Retkemme kesti kaksi tuntia ja tuotti oheisen lajilistan:
Varis, naakka, harakka, talitiainen, sinitiainen, viherpeippo, laulujoutsen,
sinisorsa, pikkuvarpunen, käpytikka, urpiainen, merimetso, korppi, närhi,
telkkä, harmaalokki, puukiipijä

Liisa Tolvanen