Retkiblogi: Lintukurssin kevätretki

Lintuharrastajien innokkaaseen joukkoon liittyivät Kuopion kansalaisopiston lintukurssilaiset kurssin päättäneellä maastoretkellä. Retkemme suuntautui Karttulan Keihäsjärven upealle lintutornille. Lauantaiaamuna 24.4 klo 8:00 kokoonnuimme lintutornin parkkipaikalle. Vaikka sää oli pilvinen ja yöllä oli satanut vähän räntääkin, koko joukko saapui paikalle! Tämä olikin juhlallinen hetki, sillä kurssi oli toteutunut etäkurssina ja oli ensimmäinen kerta, kun kohtasimme joukolla kasvokkain. Kalseassa säässä ensimmäinen toimenpide oli lisätä lämmintä vaatetta päälle ennen tornille siirtymistä. Lämpötila oli +2 astetta, vähän sumua, onneksi oli kuitenkin tyyntä.

Jo parkkipaikalla kuului punakylkirastaan ja peipposen laulu. Kuusitiainen ja talitiainen konsertoivat lähipuissa. Joutsenet kutsuivat jo äänillään kohti tornia. Tornin lattialla oli ohut räntäkerros josta sulava vesi tiputteli pisaroita alatasolle. Aamun aikana pari pientä räntäkuuroa liikkui alueen yli, mutta ne eivät haitanneet retkeämme. Pilvinen sää vaikeutti hieman lintujen näkemistä, mutta selvää saatiin paikallisista vesilinnuista. Isokoskelo pariskunta, 3 telkkäparia, sinisorsia, tavia ja haapanoita saatiin kiikareihin ja kaukoputkiin. Ja tietenkin laulujoutsenia, niitä oli järvellä näkyvissä 26. Naurulokkeja oli muutamia paikallisena nousten välillä lentämään ja kirkumaan.

Mustarastas lauluoi lähes koko ajan tornia vastapäätä olevan kuusen latvassa. Punarinta lauloi tornin viereisessä koivikossa ja kaulushaikara puhalteli järven pohjoispäässä. Metsäviklopari tuli hetkeksi ihan tornin edustan saarekkeeseen.

Liisa Tolvanen – Lintukurssilaisia 24.4.2021 Keihäsjärvi

Muuttavia lintuja ei näkynyt, kuovi, sepelkyyhky ja kalalokki nähtiin lentävän tornin ohi, mutta nekin olivat todennäköisesti paikallisia lintuja, jotka vain lensivät järven toiselle rannalle. Havaintoja emme saaneet edes muuttavista hanhista emmekä havainneet ensimmäistäkään petolintua. Tällaista keväinen linturetkeily on, sää ja lintujen määrä vaihtelevat.

Retken kohokohta on tietysti retkieväiden syönti. Evään maistuivat nokipannukahvien kyydittämänä, vaikka takapuoli kastuikin märällä penkillä.

Liisa Tolvanen – Lintukurssilaisia 24.4.2021 Keihäsjärvi

Aamun aikana teimme havainnot 30 lajista: laulujoutsen, haapana, tavi, sinisorsa, telkkä, isokoskelo, kaulushaikara, kurki, töyhtöhyyppä, kuovi, metsäviklo, naurulokki, kalalokki, sepelkyyhky, käpytikka, västäräkki, rautiainen, punarinta, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, närhi, varis, peippo, vihervarpunen, pajusirkku.

Lintukurssi on tältä keväältä ohi, mutta ensi keväänä tulee uusi mahdollisuus osallistua kurssille! Suunnitteilla on kurssit Kuopioon ja Varkauteen.

Kiitos kaikille kurssilaisille aktiivisesta osallistumisesta sekä kurssilla että retkellä. Hyviä havaintoja toivottaen, torneilla tavataan!


Liisa Tolvanen