Auringonottoa lintupaikoilla

Jukka Portimojärvi – Meriharakat 17.4.2021 Varkaus

Eipä tarvinnut lintutorneilla palella! Yli kymmenen asteen lämpötilat hellivät ulkoilijoita ja lintujen tiirailijoita. Tyyni sää rauhoitti muuttoa, mutta tuoreita lajeja saatiin sentään 14. Metsähanhet tarjosivat edelleen näyttävintä antia, satapäisiä parvia lojui ainakin Maaningalla, Lapinlahdella, Suonenjoella ja Riistavedellä. Tundrahanhia laskettiin enimmillään saturainen Maaningalla. Samoilta nurkilta löytyi vuoden ensimmäinen, vielä yksinäinen valkoposkihanhi.

Siinä missä puikkoontuva jää ajoi pilkkijät kuivalle maalle, keräsivät leviävät sulat lisää muuttajia laineillensa. Alkuviikosta havaittiin ensimmäinen jouhisorsa ja kuikka, loppuviikosta lapasorsa ja kaakkuri. Haapanoita, taveja, uiveloita, silkkiuikkuja ynnä muita saapui hiljalleen lisää. Ruovikoista kantautuivat jälleen kaulushaikaroiden puhaltelut.

Kalevi Asikainen – kaulushaikara 15.4.2021 Lapinlahti

Aamujen äänimaailma muuttui hiljaisuudesta kakofoniaksi, kun räkätti- ja punakylkirastaita saapui runsaasti. Seassa soivat mustarastaat ja ensimmäiset laulurastaat. Punarinnat ja peipot tuntuvat laulavan jälleen kaikkialla. Ensimmäistä kertaa kuultiin myös tiltaltteja. Metsävikloja saapui enenevissä määrin, samalla saapuivat myös ensimmäiset valkoviklot ja pari tylliä.

Päiväpetolinnuista mm. sini- ja varsinkin ruskosuohaukkoja saapui lisää, havaittiinpahan myös muutama arosuohaukka (Maaninka ja Kiuruvesi). Kalapaikkoja katselemaan ehätti joitain sääksiä.

Matti Hakkarainen – Liejukana 17.4.2021 Lapinlahti

Muita uusia lajeja vuodelle olivat kangaskiuru Siilinjärvellä, jänkäkurppa Maaningalla, pikkujoutsen Keiteleellä, suopöllö Rautalammilla ja kivitasku Suonenjoella. Edeltävän viikon puolella saapunut liejukana viihdytti tarkkailijoita koko viikon Lapinlahdella.