Muutto eteni, kunnes törmäsi seinään

Tero Pelkonen – Kuikka 24.4.2021 Maaninka

Pelloilla riittää monin paikoin vettä runsaslumisen talven jäljiltä, joten nyt on erinomaiset mahdollisuudet tarkkailla tulvilla levähtäviä ja ruokailevia vesilintuja sekä kahlaajia. Vesiäisistä saatiin viime viikolla ensihavainnot heinätavista, harmaasorsasta, härkälinnusta ja mustakurkku-uikusta. Jo saapuneista varsinkin uiveloita on ollut mukavasti liikkeellä, samoin mustalintuja. Kuikkien suurin paikallinen lukumäärä ynnättiin Varkauden Lehtoniemessä, 35 lintua. Taveja, haapanoita ja sinisorsia on saapunut jo reippaasti.

Kahlaajien lajimäärä lisääntyi kun pikkutylli, punajalkaviklo ja mustapyrstökuiri saapuivat uusina lajeina tälle vuodelle. Valko- ja metsäviklojen määrä kasvoi, kuin myös taivaanvuohien. Haikaroista listalle päästiin lisäämään jalohaikara Muuruvedellä ja kattohaikarakolmikko Kiuruvedellä.

Tero Pelkonen – Tavit & Haapanat & Sinisorsat 25.4.2021 Vesajoki, Maaninka

Lisäksi uusiksi lajeiksi saatiin nokkavarpunen, sepelrastas, kirjosieppo, kalatiira, haarapääsky, pajulintu ja muuttohaukka. Litania kuulostaa jo kovin kesäiseltä. Loppuviikosta sää tosin viileni rajusti ja räntäsateet vetivät paljastuneen maan välillä valkoiseksi. Pohjoistuuli jarruttaa nyt muuttoa, eikä vallitsevaan säätilaan ole aivan heti muutosta näkyvissä.