Kylmää kyytiä muuttorintamalla

Jukka Portimojärvi – Valkoviklo 29.4.2021 Rautalampi

Viime viikolla puhalsivat kylmät pohjoistuulet, ja niiden seurauksena koko Suomessa havaittiin poikkeuksellisen vähän hyönteissyöjiä ajankohtaan nähden. Pohjois-Savossakin elettiin muuton suhteen miltei pysähtyneisyyden aikaa. Hyönteissyöjiä ilmoitettiin todella vähän, eikä koko viikolla saatu myöskään kuin kuusi uutta lajia tälle vuodelle.

Viikon aikana saapuivat ensimmäiset pikkukuovit ja mustaviklot. Kuuran peittämillä tulvilla ja kosteikoilla kahlaili mukavasti valkovikloja sekä paikoin punajalkavikloja. Vapulta alkoi suokukkojen tipoittainen muutto, kun taas kapustarintojen suurin parvi oli 111 lintua. Maaningalta, Siilinjärveltä, Nilsiästä ja Juankoskelta saatiin mustapyrstökuirihavainnot.

Kalatiiroja ja pikkulokkeja alkoi saapua. Vesiäisiä kuten taveja ja haapanoita on avautuneilla vesistöillä ja tulvilla runsaasti, paljon kuluneella viikolla lisääntyi myös mm. tukkasotkien ja jouhisorsien määrä. Harmaasorsia on löydetty muutamia Maaningalta, Siilinjärveltä ja Nilsiästä. Silkkiuikkujen suurin yhteenlaskettu määrä oli 86 Kuopion Kallansilloilta. Todetaan vielä hanhista, että suurin tundrahanhikertymä löytyi Maaningalta, 450 lintua.

Pedoista mainittakoon suopöllöjen muuton alku sekä satunnaiset arosuohaukat. Uutena lajina saapui nuolihaukka.

Haara- ja räystäspääskyjä on saapunut vasta yksittäisiä. Viikon tulokkaisiin lukeutuvat lisäksi metsäkirvinen, pohjansirkku ja harvinainen sitruunavästäräkki Nilsiässä.