Ajankohtaista

Sääntömääräinen syyskokous 5.11.

Kuikan sääntömääräinen syyskokous järjestetään 5.11. klo 18 alkaen Klyy:n toimistolla osoitteessa Puijonkatu 15, 70100 Kuopio. Kokous järjestetään pääsääntöisesti etänä Teams-sovelluksen kautta. Kokouksen päätyttyä alkaa Pohjanmaan ja Kainuun luontopalveluiden aluejohtajan Pirkko Siikamäen etäluento Koillismaan lintupaikoista, linnustosta ja sen muutoksista viimeisimmän sadan vuoden aikana. Lue lisää.


Talvilintulaskentojen syyskierros

Talvilintujen syyslaskenta tarvotaan jälleen 31.10.-15.11. välisenä aikana. Lue lisää.


Siivekäs-arkisto avattu

Yhdistyksemme jäsenlehtiä on nyt luettavissa jo kahdelta vuosikymmeneltä. Siivekkäät vuosilta 1980-1999 löytyvät Julkaisut-sivultamme.


EuroBirdwatch20 tulokset

Valkoposkihanhia oli tänä vuonna runsaasti. Suomesta ilmoitettiin jälleen eniten lintuja, yli 2,5 miljoonaa. Lue lisää.


EuroBirdwatch 3.-4.10.

3.-4.10. vietetään jälleen BirdLifen järjestämää EuroBirdwatch-tapahtumaa. BirdLife Suomi kannustaa kaikkia retkeilemään ja kirjaamaan kaikki lintuhavainnot Tiiraan su 4.10. klo 16 mennessä. Lue lisää.


Lintukurssi Leppävirralla

25.10. alkaa Leppävirralla Sisä-Savon kansalaisopiston järjestämä lintukurssi (alkeet). Opettajana toimii Liisa Tolvanen. Ilmoittautumiset kurssille viimeistään 19.10. Lue lisää.


Syystaeston 2020 tulokset

19.9. kisatun taeston korkeimman korokkeen valloitti Lapinlahden Linnansalmen joukkue 54 lajilla. Joukkueita oli mukana hienosti kymmenen. Tulossivu.


Valkoposkihanhilaskenta 5.-6.9.2020

Viikonloppuna 5.-6.9. voi jokainen lintuharrastaja osallistua Suomessa pesivien valkoposkihanhien laskentoihin tarkastamalla oman retkeilyalueensa mahdolliset vapopaikat ja ilmoittamalla kaikki havainnot Tiiraan – mahdollisimman tarkasti ja viimeistään 7.9.
Lue lisää BirdLife Suomen sivuilta.


Merikotka Minna varustettiin lähettimellä

Kuopiosta loukkaantuneena löydetty Minna-merikotka sai kuntoutumisensa päätteeksi satelliittilähettimen selkäänsä ja auttaa nyt tutkijoita selvittämään sukukypsän merikotkan liikkeitä. Seuraa Minnan matkaa päivä päivältä täältä.


Syystaesto lähestyy

Kuikan perinteinen Syystaesto käydään tänä vuonna lauantaina 19.9. Lue lisää.


Lintuteemaisia näyttelyitä Pohjois-Savossa

Iisalmen Koivukujalla on esillä Iisalmen kameraseuran “Siipien havinaa – Linnut Koivukujalla” – näyttely 24.6.-9.8.2020. Juankosken Vanhalla Konttorilla on puolestaan Koillis-Savon Luonnonystävien näyttely, jossa on esillä juankoskelaisen Risto Riekkisen persoonallisia ja upeita asumuksia pikkulinnuille ja hyönteisille. Näyttely on avoinna elokuun puoliväliin saakka. Lue lisää.


Pönttöbongauksen tulokset

BirdLife Suomen Pönttöbongaukseen osallistuttiin valtakunnallisesti yli 2 000 paikalta, mukana yli 18 000 pönttöä, joista yli puolet asuttuja, yleisimpinä pesijöinään kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Tulossivu.


Sääksi-live nyt myös Pohjois-Savosta

Tervetuloa seuraamaan livenä savolaesta siäksipesintää! Kameran asennuksesta ja ylläpidosta vastaa Pohjanmaan Merikotkat ry. Livesivulle tästä.


Muistetaan pesimärauha

Lintujen pesinnät alkavat olla kiihkeimmillään, joten on hyvä muistaa, että linnuillakin on oikeus perimärauhaan. Lue lisää.


Pönttöbongaus 6.-7.6.

Osallistu viikonloppuna 6.-7.6. BirdLife Suomen järjestämään Pönttöbongaukseen ja ilmoita, millaisia pönttöjä pihastasi/tontiltasi löytyy ja mitä lajeja niissä pesii tai on tänä keväänä pesinyt.
Lue lisää.


Kuikan sääntömääräinen kevätkokous 11.6.

Kuikan sääntömääräinen kevätkokous järjestetään 11.6. klo 18 alkaen Jatkopolut Oy:n kokous- ja saunatiloissa osoitteessa Vuorikatu 30 A-rappu, 7. kerros. Kokous järjestetään pääsääntöisesti etänä Teamsin välityksellä. Paikanpäälle voi tulla max kymmenen henkilöä. Kaikkien osallistujien tulee ilmoittautua ennakkoon, osallistui kokoukseen sitten etänä tai paikanpäällä.
Lue lisää.


Lasten lintuviikko 11.–17.5.

BirdLife Suomen järjestämällä Lasten lintuviikolla etsitään jälleen lasten kanssa merkkejä lintujen pesinnöistä. Lue lisää.


Pihojen taiston tulokset

Tapahtuma sai suosiota heti tuoreeltaan, sillä siihen osallistui valtakunnallisesti komeasti 2800 pihaa. Pohjois-Savosta BirdLifen tulosseurantasivun 500 kärkijoukkoon ylsi 20 pihaa, voittajapihamme ollessa Rautalammilta, tuloksenaan peräti 73 lajia! Maakunnastamme pihoja oli mukana tapahtumassa yhteensä upeat 109. Lue lisää.


Peltosirkut haussa

Peltosirkku, BirdLife Suomen vuoden lintu, on tehotarkkailussa meillä Pohjois-Savossakin. Saataisiinko tänä vuonna ensimmäinen havainto lajista kahden kuivan vuoden jälkeen? Lue lisää.


Pihojen taisto la 9.5.

Historian ensimmäinen Pihojen taisto käydään la 9.5. klo 5-13. Kyseessä on kaikille avoin tapahtuma, ja innokasta savolaista osallistumista toivotaan! Tapahtuman ohjeet löydät täältä.


Vesilintulaskennat alkavat, tule mukaan!

Vesilintulaskentojen kevätkierroksen laskennat ajoittuvat Pohjois-Savossa aikahaarukalle 8.–16.5. ja 23.– 31.5. Ensimmäinen laskenta tapahtuu noin viikko jäiden lähdöstä. Kohteita löytyy pitkin maakuntaa ja uusia laskijoita kaivataan. Lisätietoa ja ohjeet tästä.


Lintujen pesintää katolla?

Kuinka toimia, jos haluaa välttää katolle pesivät lokit? Lue artikkeli tästä.


Tornien taistosta Pihojen taisto

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi perinteinen Tornien taisto muuttuu tänä keväänä Pihojen taistoksi! Tapahtuma järjestetään la 9.5. klo 5-13. Lisätietoa löydät täältä.


Kevään retkiin muutoksia

Kuikan opastetut retket on peruttu 13.5. asti koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi, jonka jälkeen loput retket järjestetään – tai ei järjestetä – vallitsevien olosuhteiden mukaan. Tapahtumakalenteria päivitetään ja sieltä löytyvät kaikki perumiset.


Tornien taistoon ilmoittautuminen siirtyy

Tornien taistoon ilmoittautumisen alkua on lykätty neljällä viikolla eteenpäin, eli ilmoittautuminen alkaa vasta ke 15.4.
Valtiovallan asettama poikkeustila jatkuu 13.4. saakka, mutta rajoituksia mm. kokoontumisille voi olla vielä senkin jälkeen. BirdLife Suomi pyrkii järjestämään Tornien taiston, jos se on silloisten ohjeiden mukaisesti mahdollista.


Lintukävely Varkaudessa

Su 8.3. opastettu lintukävely Tyyskässä. Lähtö Varkauden kaupungintalon p-paikalta klo 10. Oppaana Liisa Tolvanen p. 040 5860790. Tiedossa äkkilähtö kevääseen ja mahdollisuus kasvattaa vaikkapa 100 lintulajin tavoitetta mahtavilla erikoisuuksilla, mm. merimetsolla!


Kevätkokous ja lintuilta – PERUTTU

Kuikan jäsenistön sääntömääräinen kevätkokous ma 16.3. klo 18 on peruttu ja kokous siirretään myöhempään ajankohtaan keväälle/alkukesään. Pirkko Siikamäen luento Koillismaan linnustosta siirtyy syksyn kokoukseen.


KLYY:n apurahat

KLYY:n apurahojen hakuaika on 15.2.-31.3.2020! Apurahaa haetaan postitse ja hakemusten on oltava perillä viimeistään 31.3. Myönnetyt apurahat julkistetaan toukokuun alussa. Tänä vuonna valinnassa painotetaan aiheita, jotka käsittelevät luonnon monimuotoisuutta, ilmastonmuutosta sekä vesiteemaa. 

Lisätietoja sekä hakuohjeet


Lintukurssit Varkaudessa, Suonenjoella sekä Rautalammilla

Varkauden, Joroisten sekä Rautalammin kurssit on peruttu liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi.
Suonenjoen kurssi toteutuu!

Kurssitiedot löydät tästä.


Pihabongaus

Tänä vuonna komea sää suosi pihabongaajia, ja 27.1. alustavissa tuloksissa havaintoja saatiin Pohjois-Savossa yli 500 pihalta yhteensä 24 000 linnusta. Talitiainen kiilasi kärkeen yli 5 000 yksilöllä ohi viime vuoden ykkösen keltasirkun, joita ynnättiin nyt 4 500 kappaletta. Kolmanneksi saatiin sinitiainen ja neljänneksi menestystarinaansa jatkava pikkuvarpunen. Tuhannen yksilön rajapyykin ylitti lisäksi tänä talvena runsaana esiintynyt urpiainen.
Lopulliset tulokset löydät tästä.