Silmäsuo – käytöstä poistunut täyttömaa-alue

Näkymä Silmäsuon lavalta 15.9.2013; Kuva: Ilkka Markkanen

Silmäsuolle, joka nimestään huolimatta on nykyisin mäki, pääsee kääntymällä Kuopion eteläpuolelta Pitkälahdesta (ABC-aseman kohdalta) Karttulan tielle. Noin 2 km:n jälkeen käännytään vasemmalle Heinälamminrinteen jäteaseman suuntaan. 1,5 km:n jälkeen kääntyy oikealle pieni sivutie, joka vie Silmäsuon kaasunkeräysasemalle. Sieltä lähtee talvisinkin kuljettavissa oleva polku mäen pohjoisreunaa myötäillen.

Silmäsuon ruokintapaikka 15.2.2012; Kuva: Tero Pelkonen

Kohdassa, josta polku kääntyy ylös täyttömaa-alueelle, on ruokintapaikka, jossa käy monen sortin tiaisia, puukiipijöitä, punatulkkuja, viherpeippoja ja käpytikkoja. Harmaapäätikka on talvehtinut useana vuonna ruokinnan lähistöllä ja lähistön kuusikossa on tavattu usein myös pohjantikka tai kuultu pyy vislaamassa.

Varsinaisella täyttömaa-alueella, missä on runsas ruderaattialue (joutomaakasvillisuutta) ja pensaikkoja, on talviaikaan nähty mm. isolepinkäinen, tikli ja vuorihemppo. Lämpöä keräävänä mäkenä ja toisaalta osin edelleen palavana ”jättikompostina” Silmäsuolle tulee varhain keväällä pälvilaikkuja. Niinpä kevään ensimmäiset pulmuset ja kiurut nähdään usein Silmäsuon pälvissä.

Mäen laella on muutaman metrin korkuinen tarkkailulava, mistä on varsin mukava näkyvyys staijaamiseen. Lavalta käsin on hyvät mahdollisuudet nähdä maaliskuinen merikotka tai hiirihaukka. Läheinen jäteasema houkuttelee suuren määrän varislintuja ja tietenkin varhaiset lokit ruokailemaan, mikä tuo vilskettä Silmäsuonkin ilmatilaan. Sulan maan aikaan vilskettä ilmatilaan tuovat myös lennokit, sillä mäen päällä on lennokkikerholla kaksi nurmikenttää. Ne pitävät maisemaa avoimena ja rikastuttavat lintuvalikoimaa.

Näkymä Silmäsuolta 22.12.2013; Kuva: Tero Pelkonen