Rupsanlahti ja Pieni Vehkalahti

Rupsanlahden pohjukka pistää tien 570 itäpuolelta aivan tien reunaan ja ympärillä on suuri peltoaukea. Lahden pohjukassa on vankka järviruoikko ja nauru- ja kalalokkiyhdyskunta pesivät siellä. Rupsasta kohti kaakkoa kulkeva kylätie kiertää Pientä Vehkalahtea, joka on rehevöitynyt.

Alueen pesimälinnustoon kuuluvat haapana, jouhisorsa, lapasorsa ja kurki sekä kaulushaikara, pikkulokki, ruokokerttunen ja satakieli. Rastaskerttunenkin on käynyt raksuttelemassa.
Toistaiseksi vielä kolme karjatilaa luo kottaraiselle, keltavästäräkille ja muille peltolinnuille suotuisan ympäristön. Viereisillä sorakuopilla pesii yli 50:nen törmäpääskyn kolonia.

Muuttoaikaan rantapelloilla tavataan kapustarintoja, pulmusia ja lapinsirkkuja. Rannoilla ja tulvapelloilla on suokukkoja ja muita kahlaajia. Aivan viime vuosiana joutsenet, kurjet ja hanhet ovat todenneet paikan riittävän rauhalliseksi tankkauspaikaksi. Niinpä metsähanhia voi olla kymmeniä ja keväällä 2008 niiden joukossa oli myös kaksi lyhytnokkahanhea.

Kaavin suuntaan ajettaessa tien molemmin puolin aukeavat rehevät vesialueet, joiden jälkeen maasto muuttuu hiekkakankaiksi. Kangaskiuru olisi potentiaalinen löytö sorakuoppien lähistöltä. Sitä ei ole vielä tavattu, mutta kehrääjä oli yhtä mukava tuttavuus kesällä 2006.