Tartu 100 lintulajia -haasteeseen

Uusi vuosi on jälleen pyörähtänyt käyntiin, ja on erinomainen aika tarttua BirdLife Suomen vuonna 2017 lanseeraamaan Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan henkilökohtainen haaste, jonka voi soveltaa itselleen parhaiten sopivaksi. Tarkoituksena on havaita Suomessa 100 lintulajia yhden kalenterivuoden aikana. Keltanokalle 100 lajia tarjoaa mukavasti haastetta, mutta ei ole suinkaan mahdoton, pesiihän meillä noin 240 lajia ja kaiken kaikkiaan Suomessa on havaittu yli 480 lajia. Retkien suunnittelussa ja lajilistaa kartuttaessa voi käyttää apuna lintutietopalvelu Tiiraa, josta voi nähdä, mitä lintuja on havaittu milloin missäkin. Lintuyhdistys Kuikka järjestää vuonna 2023 useita retkiä ja opastuksia, joilla on erinomainen mahdollisuus kartuttaa “pinnoja” lajilistaan. Kotisivuiltamme löytyy runsaasti erilaista materiaalia, jota voi hyödyntää retkien suunnittelussa sekä lintulajien tunnistamisessa.

Hyödynnä näitä:


Kokeneempi harrastaja voi virkistää harrastustaan osallistumalla erilaisiin sarjoihin, kuten havaitsemalla 100 lintulajia ekona (ilman motorisoituja kulkupelejä) tai kuvata kyseinen määrä eri lajeja. Lisäksi löytyy ääni- sekä lasten ja nuorten sarja.

Tarttui haasteen millä muotoa hyvänsä, on aina tärkeintä muistaa lintujen huomaavainen havainnointi, eli lintujen häiritseminen on kiellettyä!

Olet mukana haasteessa, kun ilmoitat lajisi käyttämällä BirdLife Suomen sivuilta löytyvää kätevää verkkosovellusta.

Lisätietoa:

Onnea haasteeseen, lintupaikalla tavataan!