Syysmuuton tuulet tuoksuvat

Patrick Hublin – Haarapääskyt 7.8.2020 Maaninka, Kuopio

Niin vain kesän korkein kohta on koettu ja takanapäin, on jälleen aika aamukasteen ja elokuun kuutamossa kypsyvän viljan. Pääskyt ovat alkaneet kertyä suuriin parviin ennen antautumistaan matkalle kohti Afrikkaa. Lämpimiä ja tyyniä kesäpäiviä on riittänyt hyvin siipiniekkoja ruokkimaan. Muita näkyviä parvia muodostavat rastaat, joiden laumat tuntuvat hetkellisesti valtaavan kokonaisen tontin tai pellon. Violetinsinisistä jätöksistä päätellen runsas mustikkasato on maistunut muillekin kuin ämpärikansalle.

Kaarina Heiskanen – Kurjet 18.7.2020 Maaninka

Kurjet alkavat pikkuhiljaa etsiskellä toisiaan, suurin porukka on ollut noin sata yksilöä Maaningalla. Kahlaajien muutto takaisin etelään on jatkunut koko kesän, Siilinjärven Raasiolla on kuluneella viikolla rengastettu mm. kymmenittäin liroja. Suosirrien satapäinen muuttoparvi havaittiin Siilinjärvellä. Vesiäisten suurimmat kertymät koostuvat taveista, mutta kalamiehiä ja -naisia viihdyttävät jälleen myös kuikkien torikokoukset.

Muutamia harmaahaikaroita on havaittu mm. Riistavedellä, Varkaudessa, Kaavilla ja Siilinjärvellä. Maaningan Mustavirralla on viihtynyt maakunnan ainoa jalohaikara. Lajin edustajia on havaittu Suomessa tänä vuonna ennätysmäärä, edeltävän parin viikon aikana Tiiraan on merkitty koko maasta yli 180 havaintoa!

Matti Hakkarainen – Jalohaikara 25.7.2020 Maaninka, Mustavirta