Suomen 2. siperiansirri löytyi Raasiosta

Kari Hänninen – Siperiansirri 5.6.2020 Raasio, Siilinjärvi

Perjantai 5.6. valkeni sateisen yön jälkeen. Ilmassa tuoksui kostea vehreys, raskaat pilvet lipuivat taivaalla. Kuopiolainen lintukuvausta harrastava Kari Hänninen oli ajellut Siilinjärven Raasiolle lampiviklo ja luhtakana mielessään. Seitsemältä hän kapusi lintutornille. Puolistuntinen ehti vierähtää, kun tornin editse vikelsi pieni kahlaaja. Kamera raksutti muutaman kuvan. Sitten huomio kiinnittyikin jo näkyviin tulleeseen lampivikloon ja toinen lintu unohtui. Yhdeksän jälkeen mies poistui tornista ja matkalla autolle törmäsi hän toiseen harrastajaan, jolle näytti ottamiaan kuvia lampiviklosta. Siinä sivussa näkyivät myös pikkukahlajaan kuvat. Myös vastaantulija risti linnun jänkäsirriäiseksi.

Puoli kymmenen maita Raasio jäi taakse ja kuvaaja suuntasi kohti seuraavaa kuvauspaikkaa tietämättään, mitä kameran muistikortilla lepäsi. Kotona kuvat siirtyivät tottuneesti koneelle ja Tiiraan. Yhtäkkiä alkoi puhelin käydä kuumana ja sähköpostiin tulvia viestejä. Nettiajalle kiitos, vain hetken henkäyksessä oli jänkäsirriäinen paljastunut vasta Suomen toiseksi siperiansirriksi (Calidris subminuta). Nimensä mukaisesti laji pesii Siperiassa ja sen silmiinpistävin tuntomerkki ovat sen todella pitkät varpaat. Kyseessä on vasta 12. havainto läntisellä palearktisella alueella.

Jos osui viime syksynä Siilinjärvelle hillitön 92 miljoonan Eurojackpot-voitto, osui nyt samaan pitäjään vastaava lintuvoitto. Illalla Kari Hännistä haastateltaessa kuulosti mies jokseenkin lottovoittajalta. Talteen jäivät kuvat, joiden merkitystä ei aivan heti rahassa mitata.