Retkiblogi: Muutonseurantaa Ruokojärvellä

Jaana Ylönen – Ruokojärvi 21.4.2024

Takatalvi iski voimalla kevään odottajia, sekä muuttavia lintuja että muutonseuraajia. Aamulla oli kuusi astetta pakkasta ja lunta maassa yli 10 cm edellisen päivän lumisateen jäljiltä. Kevätinnokkaat lintuharrastajat olivat ympänneet ylleen kaikki liikenevät villapaidat ja pari kerrosta villasukkia päivystääkseen tornissa. Siitä huolimatta kylmä kuritti varpaita kumikengissä.

Pekka Nykänen – Timo Immonen matkalla tornille 21.4.2024

Rantapusikoissa evästä etsimässä oli useita punarintoja ja havainto tuli myös tiltaltista. Punarinnat olivat lähellä kuvattavaksi.

Pekka Nykänen – Punarinta 21.4.2024 Ruokojärvi

Petolintuhavainnot alkoivat heti aamusta komeasti, kun merikotka ilmaantui pohjoisen taivaalle. Lisää petolintuherkkuja tarjoili haarahaukka, joka kuljetti risuja vastarannan saareen. Sääksiä oli järven yllä kiertelemässä kaksi kerralla, mutta ruskosuohaukat pistivät vielä paremmaksi kolmen ollessa kerralla näkyvissä. Hiirihaukkapari pyörähti järven yllä kokeille jo muutamaa soidinkiemuraa.

Pekka Nykänen – Hiirihaukat 21.4.2024 Ruokojärvi

Paikallisena järvellä oli telkkiä, sinisorsia, taveja, haapanapari, uiveloita, isokoskeloita, harmaalokkeja, kalalokkeja ja kurkipari.

Pekka Nykänen – Kurjet 21.4.2024 Ruokojärvi

Västäräkkejä ja niittykirvisiä muutti järven rantoja seuraille pitkin aamupäivää. Sepelkyyhkyjen muuttoparvilla oli suunta etelään ja rastaitakin meni pari pientä parvea kohti etelää.

Jaana Ylönen – Västäräkki etsii evästä 21.4.2024 Ruokojärvi

Lähimetsässä oli tali- ja sinitiaisten lisäksi hetken urpiaisparvi ja vihervarpusten ääni kuuli mäntyjen latvuksista.  Rannan ruovikossa pelehtivät pajusirkut.

Pekka Nykänen – Pajusirkku naaras 21.4.2024 Ruokojärvi

Kylmästä säästä huolimatta tornilla kävi 24 henkilöä. Kahvit ja makkarat maistuivat ja nuotio lämmitti mukavasti. Lopuksi tavaroita kootessamme tornin editse lensi vielä metsähanhipari.

Liisa Tolvanen – Retkeilijät tauolla talvisessa maisemassa 21.4.2024 Ruokojärvi

Aamupäivän aikana näimme 34 lajia. Lajilista: haapana, haarahaukka, harakka, harmaalokki, harmaapäätikka, hiirihaukka, hömötiainen, isokoskelo, kalalokki, kurki, merikotka, metsähanhi, mustarastas, niittykirvinen, närhi, pajusirkku, peippo, punarinta, punatulkku, ruskosuohaukka, räkättirastas, sepelkyyhky, sinisorsa, sinitiainen, sääksi, talitiainen, tavi, telkkä, tiltaltti, uivelo, urpiainen, varis, vihervarpunen, västäräkki

Jaana Ylönen – Tornipäivystys on päättynyt, paikalta poistumassa Heikki, Timo ja Liisa


Liisa Tolvanen