Pihabongausta vietettiin jo 19. kerran, ja tällä kertaa runsaimmaksi lintulajiksi ylsi yllättäen urpiainen. Laji vaeltaa, joten sen runsaus talviaikaan vaihtelee maassamme voimakkaasti. Urpiaisten määrään vaikuttaa koivujen ja leppien siemensato, ja runsaina lumitalvina ne hakeutuvat herkemmin ruokinnoille. Lajin yksilömäärä oli peräti 400-kertainen viime vuoteen verrattuna. Edeltävä vastaava esiintymispiikki koettiin vuonna 2018. Urpiainen liikkuu tyypillisesti suurina parvina, ja vaikka se havaittiin “vain” yli 6 600 pihalla ja talitiainen puolestaan liki 16 000 paikalla, oli se silti yksilömäärissä (131 000) runsain (vrt talitiainen 117 000).
Valtakunnallisesti runsaita lajeja olivat lisäksi käpytikka ja punatulkku. Tali- ja sinitiaisia sekä keltasirkkuja näkyi hieman viime vuotta vähemmän. Uhanalaisiksi luokiteltuja hömö- ja töyhtötiaisia nähtiin nyt enemmän kuin viime vuonna, mutta syynä saattaa olla ankara talvi, joka on ajanut metsätiaiset käymään ahkerasti ruokinnoilla.
Vaikka alkutalvi on ollut paukkupakkasten sävyttämä ja runsasluminen, kylmälle arkoja puukiipijöitä sekä pyrstötiaisia nähtiin ilahduttavan paljon. Marjalintuja kuten rastaita oli odotetusti huippuvuosia vähemmän.
Pohjois-Savossa urpiainen päätyi runsaudellaan neljänneksi (2 900 yksilöä), edelle ylsivät totuttuun tapaan talitiainen (5 900), keltasirkku ja sinitiainen. Talitiainen havaittiin liki 700 pihalla, urpiainen 190 paikalla.
Pohjois-Savossa lintuja tarkkailtiin 728 pihalla 1 090 osallistujan voimin, valtakunnallisesti tapahtumassa oli mukana yli 16 700 pihaa ja yli 24 200 osallistujaa. Kiitokset kaikille mukana olleille!
BirdLife Suomen sivuilta löytyvältä Pihabongauksen tulossivulta on nähtävissä valtakunnallisten ja alueellisten tuloslistausten lisäksi lajien yksilömääräkäyrät vuodesta 2006 lähtien, kannattaa tutkailla!