Maaseudulla retkeily

Kaarina Heiskanen – Hakkion peltoaukeaa 25.4.2015 Maaninka

Kevätmuutto alkaa ja lintuharrastajat kääntävät autojensa keulat kohti parhaita lintupaikkoja. Monet näistä sijaitsevat pelloilla maaseututeiden varsilla. Yksi tällaisista alueista on Lapinjärven lintualue Maaningalla. Noudattakaamme alla olevia sääntöjä, jotta voimme elää sulassa sovussa paikallisten asukkaiden ja elinkeinonharjoittajien kanssa, eikä kenellekään aiheudu vaaraa tai turhaa harmia.

Muistetaan jättää automme aina sellaiseen paikkaan, jotta siitä mahtuu ohi myös leveällä traktorilla kaikkine lisäosineen. Peltoliittymiä ei saa tukkia, jotta traktorikuskit pääsevät työmailleen esteettä.

Paikoissa, joissa on hevosia, vaaditaan erityistä huomaavaisuutta. Hevoset saattavat säikkyä mm. avoimia takakontteja (eli kontit kiinni!) tai aloillaan hiljaa myyröttäviä kaukoputkimiehiä ja -naisia. Tien toisen laidan tulee aina olla vapaana, joten pidetään putkirivistö ja pirssit samalla puolella tietä. Puuhaillaan ja jutustellaan rauhassa, silloin hevoset tunnistavat meidät tavan tallaajiksi, ja tervehditään ajoissa ohikulkijoita. Ajaessa tiellä kulkevien hevosten ohi pidetään vauhti maltillisena tai tarvittaessa pysähdytään hyvissä ajoin ja näytetään vilkulla aikeemme. Avataan ovet vasta kun hevonen on mennyt ohi, eikä paukutella niitä sittenkään.

Harrastuksemme on meille rakas, mutta vieläkin tärkeämpää on antaa paikallisten asukkaiden toimittaa päivittäisiä askareitaan rauhassa, ilman häiriötä. Toimimalla yllä mainittujen ohjeiden mukaan, pääsemme kaikki nauttimaan kevään saapumisesta.