Ennen myrskyä ja myrskyn jälkeen

Matti Hakkarainen – Suosirrit 18.9.2020 Maaninka

Syyskuu on näyttäytynyt tähän mennessä omana itsenään, vilpoisina öinä ja kovina tuulina. Vuoden kovimmaksi povattu myrsky ei kuitenkaan jaksanut puhkua enää Savossa kaikkein suurimmalla voimallaan. Syysmuutto alkaa olla jälleen näyttävässä vaiheessa, kun monisatapäiset kurkirimpsut etenevät kohti etelää ja laulujoutsenet kokoontuvat pelloille karkeloihinsa. Suurin kurkikertymä on ollut likellä seitsemääsataa Lapinlahdella, joutsenia on ollut parinsadan poppoita. Syyskuun puolivälin jälkeen metsähanhien parvet ovat kasvaneet parinsadan yksilön mittaisiksi. Etelänmatkalaisten seasta löytyi Siilinjärvellä yksi lyhytnokkahanhi. Valkoposkilla muuton alkutahdit.

Räkättirastaiden, peippojen, järripeippojen ja monien muiden pikkulintujen muutto on tällä hetkellä runsasta, parvien ollessa useiden satojen yksilöiden suuruisia. Valtakunnallisesti runsas kuusitiaisten muutto todettiin myös Maaningalla useiden kymmenien lintujen päiväsummina. Sepelkyyhkyjen parvet ovat myös näkyvää sorttia. Petolinnuista piekanamuutto alkaa jälleen olla vauhdissa, enimmillään yhdestä paikasta kasaantui havainto 31 linnusta. Merikotkia on ollut muutamia nokka kohti etelää, mukaan lukien satelliittilähettimen selkäänsä saanut Minna-merikotka.

Mika Räisänen – Piekana 19.9.2020 Vesajoki, Maaninka

Siilinjärven Raasiolla rengastettiin paikan ensimmäinen sinipyrstö, joka on todennäköisesti seurausta kuluneen kesän erinomaisesta sinipyrstövuodesta Kainuussa ja Koillismaalla. Toinen uusi Raasiossa kihlat saanut laji on syyskuun alussa rengastettu pikkusirkku. Hieman myöhemmin lajista tuli havainto myös Juankoskella. Heinäkurppia on havaittu muutama, Rautalammilla rengastettiin syyskuun alkupuolella yksi. Maaningalla ja Varkaudessa törmättiin taigauunilintuun. Tundrakurmitsoita on nähty tähänastisella syysmuutolla pari. Jalohaikaroita on Maaningalla ynnätty enimmillään viisi kappaletta. Puutossalmella ohitse pyyhälsi mustavaris. Tervossa kohti länttä matkasi 14 merimetsoa.

Mitä olisi syksy ilman Kuikan Syystaestoa? Tiukan kisan voitti loppujen lopuksi ylivoimaisesti Lapinlahden Linnansalmen joukkue 54 lajillaan. Kisassa havaittiin mukavasti mm. petolintuja – pikkulintujen ja monien tuttujen lajien jäädessä valitettavasti tuulen jalkoihin. Mielenkiintoisimmiksi lajeiksi joukkueilta nousivat mm. merikihu, muuttohaukka ja merikotka.