Bongaa päivä pihalla 2021-tapahtuman tulokset

Patrick Hublin – Kalatiira 16.5.2021 Kuopio, Siikalahti

Tornien Taisto peruttiin koronatilanteen takia myös vuonna 2021. Vuonna 2020 suuren suosion saaneen Pihojen taiston tilalle BirdLife Suomi kehitti Bongaa päivä pihalla -tapahtuman. Ajankohta oli viikkoa myöhemmin Tornien taistoon verrattuna. Havainnointi tapahtui klo 5‒13 välisenä aikana. Tapahtuma oli vielä edellistäkin vuotta suositumpi, sillä siihen osallistui huikeat 4000 pihaa (edellisenä vuonna 2800 pihaa). Maakunnastamme pihoja oli mukana tapahtumassa reilut 200 (109 vuonna 2020). 

Lintujen kevätmuutto eteni tapahtumaa edeltävällä viikolla ripeästi, ja esimerkiksi tiltaltteja ja pajulintuja sekä monia muita pikkulintuja oli paljon liikkeellä. Petolintuja oli niukasti ja vesilinnutkin olivat vähissä. Sää oli lämmin ja aurinkoinen ja lintujen aktiivisuus hiipui selkeästi heti aamun jälkeen. Yleisimmät lajit olivat talitiainen, peippo ja kirjosieppo.

Lajimäärät olivat jälleen mukavia ja moni kertoikin yllättyneensä siitä, kuinka monta lajia omalta pihalta pystyy näkemään päivän aikana. Monikaan ei havainnoinut aktiivisesti koko aikaa vaan havainnointia tehtiin muiden toimien ohessa. Lajimäärään vaikuttaa tietenkin merkittävästi pihan ympäristössä olevien elinympäristöjen määrä, sekä millainen näkyvyys ympäristöön on. Lajimäärää lisää myös mahdollinen vesistön läheisyys. 

Pohjois-Savon kärkitulokseksi muotoutui Rautalammilta saatu 62 lajia. Jälleen kerran oli havaittavissa se, että suhteellisen helposti on mahdollista havaita 50 lajia. Tapahtuma on selkeästi saavuttanut suosion vuosittaisten tapahtumien joukossa.

TOP 10 järjestyksessä havaintokunta, havainnoija ja lajimäärä.

1. Rautalampi, Jussi Aalto, 62 lajia

2. Leppävirta, Lauri Havu, 52

3. Kuopio, Liisa Tolvanen, 51

3. Kuopio, Sanna Hakkarainen, 51 

5. Keitele, Aino Kananen, 50 

6. Kuopio, Eelis Rissanen, 49

7. Keitele, Tiina Kukkonen, 48

8. Rautalampi, Tarja Jetsonen, 46

8. Leppävirta, Helena Rönkä, 46

10. Kuopio. Kaarina Heiskanen, 44


Eelis Rissanen