Kattohaikarasta pikkuhuittiin

Juha Koponen – Kattohaikara 23.5.2021 Lapinlahti

Kevätsää on tunnetusti vaihtelevaa, niinpä helteiset kelit olivat hetkessä muisto vain ja hyytävät yöt ja viileät päivät palasivat. Menneellä viikolla uusia lajeja saapui kuitenkin 15.

Valkoposkihanhia muutti näyttävinä rimpsuina, suurin tankkaamaan jäänyt kertymä oli noin 3 000 vapoa Maaningan Lapinjärvellä. Valkoposkien mukana muutti muutama sepelhanhi. Vieremällä ja Lapinlahdella viihdytti kattohaikarapari. Kahlaajista ensihavainnot saatiin suosirreistä, karikukosta, vesipääskystä ja jänkäsirriäisistä.

Viikon mielenkiintoisin löytö oli ääntä pitävä pikkuhuitti Maaningan Kinnulanlahdessa. Piilotteleva laji on havaittu Pohjois-Savossa 2010-luvulla ainoastaan kahdesti, silloin Maaningan Patalahdella.

Ilkka Markkanen – Pikkusieppo 16.5.2021 Kuopio

Laulutaiturit rytikerttunen, viitakerttunen ja luhtakerttunen saapuivat esittelemään hengästyttäviä repertuaarejaan. Nyt raikuvat luonnossa niin kertut, kerttuset, siepot, uunilinnut kuin punavarpusetkin. Muita viikon tulokkaita olivat mehiläishaukka, idänuunilintu, kehrääjä, ruisrääkkä, viiriäinen ja kuhankeittäjä.