Tyyrinvirta – Kattilavirta

Tyyrinvirtaa on helppo tarkastella sen yli kulkevalta sillalta.

Kuikan lintupaikat; Rautalampi; Tyyrinvirran silta 17.1.2013; Kuva: Tero Pelkonen

Tupakkaniemeen, on rakennettu kesällä 2003 lintutorni. Torni on kaksikerroksinen, alin kerros on 4.3 m:n korkeudessa ja ylin on 7,5 m:n korkeudessa. Tornilta näkee myös Tyyrinvirran ja Kattilavirran välisen järvimäisen osan eli Lonkarin.

Tornille menee viitoitettu polku, joka lähtee mökkiliittymän kohdalta. Polku on merkattu maastoon punaisella nauhalla.

Tyyrinvirta laajoine sulineen on yksi Pohjois-Savon parhaista vesilintujen talvehtimispaikoista. Vakiolajeja ovat koskikara, laulujoutsen, isokoskelo ja telkkä. Satunnaisesti talvella on tavattu monia muitakin vesilintuja kuten lapasotka, uivelo ja kuikka. Joulukuun alkupäivinä viivytteleviä vesilintuja on yleensä eniten.

Rautalampi Tyyrinvirta 17.1.2013; Kuva: Tero Pelkonen

Tyyrinvirta on erittäin hyvä alkukevään retkikohde, pikkulinnutkin tulevat mielellään sulan äärelle. Pohjois-Savon ensimmäiset pulmuset, pajusirkut ja västäräkit nähdään usein Tyyrinvirran rantamilla.

Kattilavirralla ja Lonkarilla voi keväällä nähdä runsain määrin telkkiä ja kuikkia.

Tyyrinvirralla on havaittu monia alueemme harvinaisuuksia kuten räyskä, pikkukajava, mustapäätasku, liejukana ja luotokirvinen

Läheinen kalanviljelylaitos vetää puoleensa muuttomatkalta saapuvia kalasääskiä ja maa- ja merikotkien muuttoreitti osuu myös kohdalle. Kalanviljelylaitoksen läpi menee yleinen kulkureitti, jota voi kulkea suoraan rantaan. Altaiden väleihin ei saa mennä eikä rannan mökeille.