Mustavirta ja Ruokovirta

Jukka Portimojärvi – Mustavirta panoraama 11.8.2020

Mustavirran ja Ruokovirran maaliskuussa aukeavat sulat tekevät niistä hyviä varhaiskevään retkikohteita.

Mustavirta sijaitsee Kinnulanlahdesta viisi kilometriä Pulkonkoskentietä (5571) länteen. Virran lintuja voi havainnoida virran ylittävän komean sillan juurelta Hussolansaaressa, muinaisen Tavinsalmen emopitäjän kuninkaankartanon mailla. Rantaan menevän tien varren pelloilla (kuva) lepäilee keväisin hanhia ja kahlaajia, peltojen takana on ruokaisa ruovikko sorsille ja syyspuolen harmaahaikaroille. Sillan pohjoispuolella on laidunmetsä, jossa on lahopuista koivikkoa tikkalinnuille.

Virrat ovat parhaimmillaan maaliskuun lopulta huhtikuulle, jolloin sulassa tavataan mm. uiveloita, tukkasotkia ja monia muita vesilintuja. Mustavirran ruoikoissa elelee lintuja myös kesäisin, mm. kaulushaikara puhaltelee siellä ja satakieli laulelee rantaviidassa. Parhaat havainnot ovat jalohaikara, kuningaskalastaja ja pikku-uikku.
Mustavirralle Kinnulanlahdesta menevän tien varrella avautuvat Tavinniemen pellot, joilla lepäilee paljon lintuja muuttoaikaan huhtikuussa ja syyskuussa.

Kuikan kuvagalleria; Patrick Hublin – Maaninka, Tavinniemi 28.10.2017

Hussolansaari rajoittuu itäpuolella siihen varsinaiseen Tavinsalmeen. Tavinsalmi ja siitä kaakkoon lähtevä Ylä-Ruokovesi (kuva), osa Iisalmen reittivesistöä, on myös virtainen ja aukeaa varhain keväällä kooten näin muuttavia vesi- ja lokkilintuja. Järveä voi katsella Tavinsalmentieltä (lähtee kaakkoon Pulkonkoskentieltä heti Mustavirran jälkeen).

Kuikan lintupaikat; Maaninka; Ruokovirta; 8.5.2013; Kuva: Aarne Hagman

Tie päättyy Pienen ja Suuren Ruokoveden väliselle Ruokovirralle, paikalle, joka on osa vesistöreitin kanavahistoriaa Suomen sodan muistomerkkeineen. Järviä voi havainnoida kanavien väliseltä saarelta niin etelään kuin pohjoiseenkin. Vanhan kanavan yli vie kävelysilta.
Virran eteläpäässä tavataan keväisin komeita kuikkaparvia, tukkakoskeloita ja härkälintuja. Pohjoispäässä voi tavata myös syksyn ja alkutalven myöhästelijöitä kuten pilkkasiipiä ja mustalintuja.