Yhteistyöllä tarkkailulava Kiuruveden Yläjärvelle

Panoraamakuva lavalta, kuva: Jarmo Yliluoma

Kesällä 2020 yhdistyksemme puheenjohtaja Eelis Rssanen teki vesilintulaskennan Kiuruveden Luupuvedelle, Väli- ja Yläjärvelle sekä Kaislaselle. Alue kuuluu Natura 2000 ohjelmaan ja valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Alueelta on aiemmilta vuosilta vähän havaintoja. Yläjärven rannat ovat matalia hyvin vettyneitä ja pusikoituneita. Vapaata vesitilaa on näkyvissä vähän varsinkin kesällä.

Tästä virisikin ajatus että alueelle pitäisi saada tarkkailulava. Rahoitus hoituisi Kuikan kautta. Olinkin yhteydessä Sakari Niinimäkeen joka oli aikoinaan rakentamassa Luupuveden lintutornia parikymmentä vuotta sitten. Hän vinkkasi että yhteistyöhön saattaisi lähteä Koppeloharjun Erä ry. Niinpä sovimme tapaamisesta marraskuulle Erän yhdistysaktiivien kanssa. Kävimme katsomassa 4 mahdollista lavan paikkaa. Lopulta päädyimme siihen että katselulava rakennetaan Yläjärven itärannalle Kaitasaareen.

Talkooporukka, kuva: Terho Nousiainen

Eipä mennyt kuin pari viikkoa niin sain viestin, että rakentaminen oli jo aloitettu.

Vähän ennen uutta vuotta tuli viesti että “Kaiteet, lava ja rappuset valmiina. Enää puuttuu vain laudoitus kolmelta seinältä. Sekin olisi tehty eilen mutta kova tuuli jäädytti ukkojen sormet ja porakoneiden akut.”

Heti vuoden vaihteen jälkeen sain valmiin katselulavan kuvat.

Kun kiipeää lavalle niin kengät ovat n. 180 cm korkeudessa ja silmät n. 350 cm maasta. Näkyvyyttä on siis riittävästi järvelle ja perille pääsee autolla. Toivottavasti tulevina vuosina, katselulavan ansiosta, saadaan merkittävästi enemmän havaintoja Yläjärveltä kuin aiempina vuosina.

Valmis katselulava, kuva: Jarmo Yliluoma

Jarmo Yliluoma