Suvi suloinen

Matti Hakkarainen – Punavarpunen 31.5.2020 Siilinjärvi

Viimeisen kahden viikon aikana päästiin Savossakin nauttimaan kesäisestä lämpöaallosta, vaikka yöhallat saivatkin kesäkukkien istuttelijat haromaan hiuksiaan. Monilla linnuilla on pesintä jo täydessä vauhdissa. Pöntöistä ja koloista kuuluu jo ahkeraa poikasten sirkutusta emojen kantaessa jälkikasvulleen hyönteisiä niska limassa.

Pohjolan luonnon suvivirsi pauhaa jälleen tuttuine kuorolaisineen. Pajulinnut ja punavarpuset soittelevat huilujaan. Missä tuoksuu tuomi, siellä solisee myös lehtokerttu. Hernekertut säksättävät likipitäin kaikkialla, ruovikoissa rätisevät ruokokerttuset ja paikoitellen livertelevät taidokkaat viitakerttuset. Onpahan merkattu ensihavainnot myös ryti- ja luhtakerttusista. Satakielet vetelevät muista piittaamattomia soolojaan Varkaudessa, Suonenjoella ja Kuopiossa.

Ilkka Markkanen – Jänkäsirriäinen 28.5.2020 Siilinjärvi

Idänuunilinnuista sekä vanhoissa metsissä viihtyvistä pikkusiepoista saatiin vuoden ensihavainnot. Kuhankeittäjiä kirjattiin kaksi, toinen Kuopiossa ja toinen Tuusniemellä. Siilinjärvellä Raasio keräsi jälleen kahlaajien vuodareita, viimeisen kahden viikon tulokkainaan lapinsirri, jänkäsirriäinen ja lampiviklo. Lisäksi paikalla pyöriskeli pikku- ja suosirrejä, tyllejä ja pikkutyllejä. Kuopiossa Etelä-Kallavedellä nähtiin tundrakurmitsa, Nilsiässä vesipääsky. Alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä on nähty arktikan sivujuonteina. Valkoposkihanhien pääjoukot jatkoivat matkaansa tuulten käännyttyä suosiollisiksi.

Markku Ukkonen – Merikihu 23.5.2020 Kuopio

Ruisrääkät aloittivat pelloilla raksutuksensa ja Varkaudessa Ruokojärvellä ääntä piti luhtakana, Juankoskella puolestaan luhtahuitti. Ensihavainnot saatiin lisäksi sarvipöllöstä ja Kuopiossa Kallaveden tilan tarkastaneesta merikihusta. Mehiläisten ryhtyessä kesäiseen aherrukseensa aloittivat saapumisensa myös mehiläishaukat.

Kesäkuussa kannattaa ottaa ilo irti valoisista öistä ja suunnata ulos kuuntelemaan yölaulajia. Muuttotilannekatsauksiin palaillaan sitten taas, kun syksy saa. Rattoisaa lintukesää kaikille toivottaa Lintuyhdistys Kuikka!

Matti Hakkarainen – Kottarainen 30.5.2020 Maaninka