Puheenjohtajan porinat: Kevät etenee!

Harmaalokki on Pohjois-Savossa ensimmäisiä kevään saapujia
Kuva: Jouko Kokkarinen

Talven paukkupakkasista on näillä näkymin päästy ja lämpötilat ovat keväiset. Lunta on kuitenkin vielä todella runsaasti. Varkaudessa ensimmäiset harmaalokit on noteerattu, joka on viime vuosina ollut yksi varmoja kevään merkkejä. Etelä-Suomessa on muuttolintuja havaittu jo jonkun verran, vaikka sielläkin olosuhteet ovat kovin talviset. Tämän lumimäärään sulaminen kestää luultavasti vielä pitkän aikaa, ennen kuin Pohjois-Savossa päästään nauttimaan suuremmista muuttolintumääristä.

Kevät on yksi lintuharrastajan mieluisimpia vuodenaikoja. Talvilintumme ovat lämpimien kelien myötä alkaneet aktivoitua. Tiaisten laulua on kuulunut ja tikat ovat innostuneet rummuttamaan.  Nyt on vielä menossa talvilintulaskentojen viimeinen jakso, joten lintujen havaitseminen on hiukan helpompaa, kun ne ovat äänessä. Talviset lintumme katsastelevat jo kovasti pesimäpaikkoja. Nyt on hyvä hetki puhdistaa pöntöt, jos niille vaan pääsee…

Pöllötkin aktivoituvat luultavasti pikkuhiljaa ääntelemään, mutta tämän talven jäljiltä on täysi arvoitus, miten hyvässä kunnossa pöllöt ovat. Ravinnonhankinta on varmasti ollut haasteellista paksun lumipeitteen vuoksi.

Juhlavuotemme kunniaksi käynnistimme tornikisan, josta on kerrottu tarkemmin toisaalla kotisivuilla. Kohta torneille myös pääsee lumien sulamisen myötä. Torneilta kannattaa nyt alkuun ilmoitella tavallisiakin lajeja, jotta nekin saadaan niiden lajilistalle. Tavoitteenamme on myös juhlavuoden kunniaksi järjestää useita opastuksia kevään aikana. Tarjontaamme voit tutustua kotisivujen tapahtumakalenterin kautta. Retkeillään ja nautitaan keväästä ja luonnosta!


Eelis Rissanen