Mustanmerenlokki ensi kertaa Pohjois-Savossa

Pekka Nykänen – Mustanmerenlokki 14.4.2022 Varkaus
Pekka Nykänen – Mustanmerenlokki 14.4.2022 Varkaus
Pekka Nykänen – Mustanmerenlokki 14.4.2022 Varkaus
Jukka Portimojärvi – Mustanmerenlokki 15.4.2022 Varkaus
previous arrow
next arrow
 

Suomessa satunnaisesti tavattava mustanmerenlokki havaittiin 14.4. Varkaudessa ensimmäistä kertaa Pohjois-Savossa. Heikki Pentikäinen löysi linnun Varkauden Huruslahdelta torstai-iltana lokkien yöpymisporukasta jäältä. Kokeneena harrastajana hän varmistui nopeasti havainnosta ja hän soitti paikalle Nykäsen Pekan, jotta linnusta saataisiin vielä hyvät kuvadokumentit. Lintu näyttäytyi myös 15.4. liikkuen jonkun verran Varkauden keskustan ympäristön avoimilla sula-alueilla. Lintu katosi 15.4. iltapäivällä, jonka jälkeen sitä ei ole nähty. Mustanmerenlokki on 324. havaittu lintulaji Pohjois-Savossa. Havaittu yksilö oli ulkonäön perusteella edellisenä vuonna syntynyt.

Mustanmerenlokki pesii yhdyskunnissa eri puolilla Etelä- ja Keski-Eurooppaa sekä Mustanmeren ympäristössä. Suomessa sitä tavataan satunnaisesti ja käytännössä nähdään yksittäisiä lähes joka vuosi. Vuoden 2020 loppuun mennessä oli havaittu 67 yksilöä. Mustanmerenlokki keräsi kymmenittäin lintuharrastajia lähiympäristöstä Varkauteen lintua katsomaan.

Lähipäivän säät ovat lämpimiä, joten muuttolintuja liikkuu runsaasti. Sulapaikkoja on vesistöissä jo jonkun verran, mutta pelloilla on vielä reilusti lunta. Linturetkille kannattaakin suunnata lähipäivinä paikoille, joissa on avovettä tai sulanutta maata näkyvillä.


Eelis Rissanen