Kylmästä lämpimään

Kaarina Heiskanen – Töyhtöhyyppä 9.4.2021 Jälä, Siilinjärvi

Kevätsää on kuin se kuuluisa morsian, aivan yhtä oikukas. Pääsiäisen tienoilla ja sen jälkeen koettiin lyhyt kylmä jakso purevine pohjoistuulineen. Muutto hidastui, mutta kun tuuli kääntyi jälleen puhkumaan etelästä ja vieläpä suurin palkein, alkoi lintuja tulla oikein urakalla. Sunnuntaina 11.4. Tiiraan ilmoitettiin peräti 12 uutta lajia tälle vuodelle.

Metsähanhia alkoi kerääntyä tavoilleen uskollisesti eniten Maaningan Lapinjärvelle ja Keskimmäiselle, joissa lintuja lepäili muutamia satoja. Seasta löytyi myös vuoden ensimmäinen lyhytnokkahanhi. Kanadanhanhia on nähty useammassakin paikassa, mm. Siilinjärvellä Toivalannotkossa ruokaili neljä kanukkia. Loppuviikkoa kohden lisääntyi myös kurkien muutto. Töyhtöhyyppien suurin kertymä oli parisensataa Suonenjoella.

Matti Hakkarainen – Lyhytnokkahanhi & Metsähanhi 11.4.2021 Maaninka

Kala- ja naurulokkeja saapui mukavasti viikonlopun aikana, varsinkin naurulokkeja, joita pölähti kerralla satapäin parhaille paikoille. Kuopion Kallansilloilta selkälokkeja laskettiin enimmillään 59. Kallansilloilta ja Varkaudesta tulivat lisäksi vuoden ensihavainnot meriharakasta. Merimetso puolestaan havaittiin Maaningalla ja Varkaudessa. Ensihavainnot saatiin myös kaulus- ja harmaahaikarasta. Vesistöjen sulapaikat houkuttelivat lisää telkkiä, sinisorsia, isokoskeloita, taveja ja silkkiuikkuja, uusiksi lajeiksi puolestaan ehättivät punasotka, mustalintu ja haapana.

Matti Hakkarainen – Merimetso 11.4.2021 Maaninka

Yksittäisiä hiiri- ja tuulihaukkoja havaittiin viikon mittaan tasaiseen tahtiin. Vuoden ensimmäiset havainnot saatiin sinisuohaukasta, sääksestä, piekanasta, ruskosuohaukasta ja haarahaukasta. Rastasvalikoima kasvoi kuluneen viikon aikana kulo- ja punakylkirastailla.

Aprillipäivänä kesää toi ensimmäinen västäräkki, vuoden ensihavainnot seurantajaksolla saatiin lisäksi pajusirkusta, lehtokurpasta, kapustarinnasta, niittykirvisestä, taivaanvuohesta, rautiaisesta, kuovista, lapinsirkusta, metsäviklosta sekä liejukanasta, joka löytyi Lapinlahdelta.