Iloisesti alkavaa kevätmuuttoa, onnettomia pöllöjä

Matti Hakkarainen – Laulujoutsenet 24.3.2021 Maaninka

Keväinen lämpö vyöryi viimeinkin Savoon tuoden saman tien mukanaan etelänmatkalaisia. Laulujoutsenten fanfaariin on voinut havahtua joka puolella maakuntaa. Harmaalokkeja on liihotellut Ylä-Savoa myöten, Varkauden Huruslahdessa laskettiin enimmillään peräti 420 harmaalokkia ja yksi merilokki. Telkkiä on havaittu muutamia.

Viimeisen viikon aikana ovat Pohjois-Savoon ehättäneet ensimmäiset pulmuset, kiurut ja kottaraiset (Maaningalla talvehtinutta seitsikkoa lukuun ottamatta.) Lisäpontta kevääseen ovat tuoneet myös kuluneella viikolla saapuneet ensimmäiset töyhtöhyypät.

Ennen maaliskuun viimeistä viikonvaihdetta kiikariin osuivat lisäksi vuoden ensimmäinen hiirihaukka, uuttukyyhky, mustavaris ja metsähanhi.

Rauno Nokelainen – Lapinpöllö 17.3.2021 Pohjois-Savo

Heikko myyrävuosi ja kovat hanget ovat ajaneet pöllöt ahtaalle, ja varsinkin nälkiintyneitä lapinpöllöjä on hakeutunut pihoihin nuokkumaan. Apaattisen oloisen pöllön voi yrittää pelastaa nälkäkuolemalta tarjoamalla sille joko loukutettuja jyrsijöitä (ei kannata sentään mennä kysymättä lapsen hamsterihäkille) tai vedessä kastettuja, eläimen karvoissa pyöriteltyjä jauhelihapötköjä. Syöttejä on hyvä liikuttaa esim. siiman avulla, jotta pöllö havaitsee saaliin ja kiinnostuu iskemään siihen. Jos ruokinta onnistuu, on syytä muistaa aloittaa varovasti, sillä riutunut lintu ei kestä yhtäkkistä ylensyöntiä.

Muutoin pöllöjä on tärkeää olla häiritsemättä, jotteivat niiden viimeisetkin energianrippeet valu hukkaan.