Hanhia saapuu

Ilkka Markkanen – Metsähanhet & laulujoutsenet 30.3.2020 Maaninka

Huhtikuun alussa kevätmuutto on ollut tavanomaista pidemmällä. Metsähanhia on saapunut mukavasti, varsinkin Maaningan Lapinjärvellä on ollut jo parisensataa metsuria, seassa jokunen meri-, tundra- ja kanadanhanhikin. Sulilla on voinut katsella telkkiä ja isokoskeloita, myös ensimmäiset uivelot ja haapanat ovat saapuneet.

Joutsenten ja hanhien sävyttämään keväiseen äänimaisemaan on saatu lisää täytettä, kun kiurut pitävät lentokonserttejaan taivaissa ja ensimmäiset kurjet huutelevat tuloaan. Kaulushaikaroiden puhaltelua on päästy kuulemaan sekä Varkaudessa että Maaningalla.

Matti Hakkarainen – Pulmuset 1.4.2020 Maaninka

Pulmusparvien ryöpsähtely alkoi todenteolla maaliskuun puolivälissä, jonka jälkeen Siilinjärven Jälällä havaittu suurin parvi kattoi peräti 400 yksilöä. Pajusirkkuja alkoi saapua maaliskuun lopulla.

Pelloilla myyrät saavat jälleen katsella taivaalle, kun hiirihaukkojen ohella ilmoille on saapunut partioimaan myös tuulihaukkoja. Ensimmäinen sinisuohaukkakin kurvasi Maaningan kautta Lapinlahdelle, jos kyseessä on sama yksilö. Maaningan Mustavirralla merikotkien parveilu jatkuu, parhaimmillaan paikalle ynnättiin kahdeksan kotkaa, suurin osa nuoria.

Matti Hakkarainen – Hiirihaukka 3.4.2020 Maaninka

Pohjois-Savon kevään ensimmäinen västäräkki nyökytteli pyrstöään Lapinlahdella jo 24.3. Sen jälkeen lajin ylpeitä edustajia on kiirehtinyt muutama lisää. Pihoille on kasaantunut runsaasti mustarastaita. Kuopiossa keskustan lähettyvillä puhelimelle tallentui maaliskuun lopulla hämmentävä näky, kun sinisorsaemo veti poikuetta perässään. Katso video Facebook-sivultamme.