Ohje artikkelien ja kuvien lähettäjille

Tämä ohje on tarkoitettu niille, jotka haluavat julkaista artikkeleja täällä Kuikan sivuilla, mutta eivät tee niitä itse, vaan lähettävät materiaalin sivujen toimittajille tai lähettävät pelkästään kuvia sivujen käyttöön.

Kuikan kuvagalleriaan on omat ohjeet, jotka löytyvät sivulta:

Johdannoksi

Artikkelin tuottajan ei tarvitse hallita pitkälle menevää tekstin ja kuvien käsittelyä. Kunhan vain teksti lähetetään teknisesti siinä muodossa, että sen pystyy avaamaan ja ymmärrettävästi lukemaan ja kuvat ovat sopivassa koossa.
Teksti ja kuvat lähetetään erikseen. Ei siis lähetetä esim. Wordiin tehtyä tiedostoa, jossa kuvat ovat paikoillaan. Se itse asiassa vaikeuttaa artikkelin tekemistä täällä.
Luonnollisesti tulee kertoa, mihin kohtaan tekstiä mikin kuva tulee.

Teksti

Suositeltavin tekstin tallennusmuoto on RTF. (.rtf) Silloin se varmimmin avautuu ja siitä puuttuvat muotoilut, joita Word- asiakirjassa on mukana.
Jos tekstissä on otsikoita ja kappalejakoja, ne on hyvä olla mukana tai sitten voi kertoa erikseen toimittajalle, miten ne olisi syytä tehdä. Muitakin toiveita tekstistä voi esittää.
Halutut kuvien kohdat tulee merkitä tekstiin tai kertoa erikseen muuten.

Kuvat

Kuvat voivat olla jpg- tai png- formaatissa.
WorPress- alusta, jolla Kuikan sivut on tehty tekee kuvasta automaattisesti parhaiten näkyvän, optimikokoisen, joka on leveydeltään (vaakasivultaan) 1024 pikseliä. Jotta kuvat skaalautuisivat kunnolla kokonäkymään, niiden koko pitäisi siis olla vähintään tuo. Pienempien kuvien laatu kärsii, kun ne skaalataan sivulle.
Kuvan koon pääsee helposti tarkistamaan millä tahansa kuvankäsittely- tai kuvankatseluohjelmalla kohdasta “kuvan ominaisuudet” tai klikkaamalla kuva (hiiren oikealla painikkeella) aktiiviseksi ja katsomalla sitten kohtaa “Ominaisuudet” > “Tiedot”.
Alkuperäisen kuvan voi itse muuttaa tuohon kokoon, mutta sen voi lähettää myös suuremmassa koossa ja toimittaja tekee siihen tarvittavat kokomuutokset. Somessa kuten vaikkapa Facebookissa toinen suositeltava koko on 2048 pikseliä ja siihenkin kokoon voi kuvan ennen lähettämistä itse laittaa.

Pysty- tai vaikkapa neliön muotoisten kuvien käytössä on määrättyjä pulmia. Niissäkin tuo alasivun pituus tulisi olla vähintään 1024. Silloin kuva skaalautuu oikein leveydeltään ja näkyy kunnolla, mutta vie samalla tilaa muulta sisällöltä pystysuunnassa.
Toki pienempiäkin pysty- tai vaikkapa neliön mallisia kuvia voi käyttää, mutta silloin niiden kokoa pitää säätää tai muuten käsitellä sopivaksi ennen sivulle laittamista. Muuten ne eivät asemoidu ja skaalaudu kunnolla tekstin kanssa eivätkä muutenkaan.

Joko tekstissä tai erikseen kuvan yhteydessä tulee kertoa, mikä tulee kuvetekstiksi.

Kuvan tiedostonimi:
On tärkeää ja kuvien jatkokäytön kannalta oleellista, että kuvan tiedostonimi on selkeä, looginen ja siitä jo käy ilmi, mitä kuva esittää. Muuten kuvien tallentaminen ja niiden löytäminen käyttöön on hankalaa.
Tiedostonimi on siis syytä tarpeen mukaan muuttaa ennen sen lähettämistä.
Kuikan kuvagalleriasta voi katsoa mallia siihen, miten kuvat on nimetty:
Esim.
Ilkka Markkanen – Vuorihemppo 23.1.2022 Kumpusaari, Kuopio
Kaarina Heiskanen – Merilahti, Maaninka 9.9.2021

Muu materiaali

Artikkelin lähettäjä voi pyytää laittamaan julkaistavaan artikkeliin esim. linkkejä nettisivuille, jonka osoite on tekstissä mukana.

Kaikkeen edellä mainittuun ja muuhunkin voi kysyä neuvoja kotisivujen toimittajilta.

aarne.hagman(at)gmail.com
skuosma(at)gmail.com