Rastunsuo

Jukka Portimojärvi – Rastunsuon lintujärvi, Rautalampi Panoraama 31.5.2020

Ajo-ohje: Valtatieltä 9 käännytään Suonenjoelta tielle 545 (Vesanto). Iisveden jälkeen n. 15 km on tieltä viitta lounaaseen: Lintujärvi (n. 3 km).

Rastunsuo on entinen turvetuotantoalue, jonne VAPO Oy on rakentanut lintujärven, luontopolun ja lintutornin. Pieni torni uusittu v. 2004. Näkyvyys hyvä myös maasta käsin.Lintujärvi on parhaimmillaan keväällä muutonaikaisten vesilintujen ja kahlaajien levähdyspaikkana. Myös laulujoutsenet ja metsähanhet lepäilevät keväisin alueella, ja sekä petolintujen että varpuslintujen muuttoreitti osuu järvelle. Huhtikuussa pelloilla ja järvellä voi nähdä satoja pulmusia. Lintujärvellä on havaittu muuttoaikaan keväällä myös harmaasorsa, lampiviklo ja lyhytnokkahanhi. Vapun tienoilla voi iltahämärissä kuulla jänkäkurpan ”kavioiden kopsetta”.

Pesivinä alueella tavataan mm. nauru-, pikku- ja kalalokkeja, kalatiiroja, taveja, sinisorsia ja jopa suopöllö ja isolepinkäinen on havaittu myös kesäaikaan. Talvella tavataan pyrstötiaisia ja teeriä ja kevättalven öinä voi kuulla useita pöllölajeja.

Rastunsuon alueella risteilee useita teitä, joiden varrella peltojen tulvalammikoissa voi keväällä nähdä hanhia ja joutsenia. Lintujärveltä kaakkoon sijaitseva neljän tien risteys (risteyksessä on lato) on usein antoisa paikka, siinä on mm. useana talvena viihtynyt hiiripöllö. Risteyksestä lounaaseen lähtevä tie vie lintujärven eteläpuolelle, missä on usein nähty keväällä varhaisia kiuruja ja töyhtöhyyppiä.

Jukka Portimojärvi – Rastunsuon lintujärvi Torni 1 ja kota, Rautalampi 31.5.2020
Jukka Portimojärvi – Rastunsuon lintujärvi lintulava, Rautalampi 31.5.2020
Rautalampi; Rastunsuo 5.8.2010; Kuva: Tero Pelkonen

Lintujärven historiaa