Kalajanvuori, Enoniemi, Hanhitaipale

Konneveden Rautalammin puoleinen ranta on monin paikoin varsinainen kallioiden kerääntymä. Siellä on jyrkänteiden laella, Enonniemen – Kalajanvuoren alueella, säilynyt hienoa metsää, vaikka kallionlakien välit onkin puista putsattu.

Kalajanvuoren merkitty 3 km:n polku vie Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta Kalajanlammen nuotiopaikalle. Sama reitti tuo patikoijan takaisin lähtöpisteeseen. Kalajanvuoren alue kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan ja valtakunnalliseen vanhojen metsien suojeluohjelmaan. Alueella on myös valtakunnallisesti arvokkaita kallioita ja vuorelta avautuu ehdottomasti kappale kauneinta Suomea.

Suomen uusin kansallispuisto perustettiin alueelle syksyllä 2014:

Kallioinen seutu on Pohjois-Savon varminta kehrääjäaluetta. Muitakin vanhojen metsien lintulajeja tavataan runsaasti, huuhkaja on erityisen mieltynyt näihin vaikuttaviin louhikkoihin.

Konnevesi on itse komea selkävesi, osa kansallisvettä, Rautalammin reittiä. Siellä pesii kuikka, kalasääski, selkälokki ja kalatiira. Kallioisten saarien lisäksi järvellä löytyy myös reheviä saaria lehtoineen, mm. lehmuksia esiintyy upeina puina.

Tero Pelkonen – Kalajanvuori, Etelä-Konneveden kansallispuisto 15.8.2015