Jälän pellot

Kuikan kuvagalleria; Tero Pelkonen – Siilinjärvi, Jälän pellot 14.9.2018

Jälän kylän laaja peltoaukea levittäytyy Siltasalmentien pohjoispuolella välittömästi, kun lähdetään Viitonen-tieltä Siltasalmentietä lentoasemalle. Lintujen havainnointi tapahtuu peltoalueen halki kulkevalta Sammallahdentieltä, jolle pysäköitäessä pitää muistaa ettei estä peltotyökoneiden liikkumista.

Peltoalue tarjoaa nähtävää ja kuultavaa keväästä syksyyn. Keväällä paikalla voi tavata mm. kapustarintojen, sepelkyyhkyjen, pulmusten ja lapinsirkkujen suurparvia. Kylminä toukokuun loppupuolen päivinä paikalla voi törmätä keräkurmitsoihin.

Pesivä peltolinnusto on hyvin runsas koostuen peltojemme peruslajeista. Yölaulajista pääsee kuulemaan mm. satakieliä, viitakerttusia, pensassirkkalintuja ja ruisrääkkiä. Syksyisin alueen vakiovieraita ovat lapinkirviset ja heinäkurpat.

Vaikka syksyisin pelloille ei keräänny suuria lintumääriä, alue tarjoaa kuitenkin lajistollisesti mielenkiintoista katseltavaa loppusyksyyn saakka. Peltoalueella tavatuista harvinaisuuksista mainittakoon mm. arosuohaukka, tunturipöllö, isokirvinen, sitruunavästäräkki, lyhytvarvaskiuru ja sepeltasku.

Tero Pelkonen – Siilinjärvi, Jälän pellot 24.6.2013
Jälän pellot 5.9.2009; Kuva: Kimmo Laitinen