Äyskoski – Koskiselkä

Kuikan kuvagalleria; Tero Pelkonen – Tervo, äyskoski 27.2.2014

Äyskoski on kolme kilometriä pitkän Nilakka-järven ja Koskiselän yhdistävän koskireitin alin koski. Vuolas virtaus pitää Koskiselän luoteispään avoinna pitkälle syksyyn ja avaa jään varhain keväällä.

Paikalle pääsee parhaiten ajamalla Tervon keskustasta noin puoli kilometriä Vesannolle päin ja kääntymällä oikealle Utrianlahden suuntaan (tie 5517). Noin seitsemän kilometrin jälkeen hieman ennen Lohimaata on oikealle Karavaanitien viitta. Tietä ajetaan noin 200 m ja auton voi jättää tien päässä oleville levikkeille. Aivan rannan tuntumassa kulkee kävelytie, jolta on hyvä näkyvyys Äyskosken alapäähän ja Koskiselälle.

Syksyisin paikalla levähtävät monet vesilinnut, joukossa myös pohjoisia lajeja, kuten alli, mustalintu, uivelo ja pilkkasiipi. Myös kevätmuuton aikaan alueella tavataan runsaasti vesilintuja. Koskikara on vakiotalvehtija koskiosuudella. Harvinaisia vierailijoita ovat olleet mm. merikotka ja allihaahka.

Sopivia paikkoja itse kosken tarkkailuun ovat Lohimaan kävelysilta, jolle pääsee Lohimaan pihasta sekä tien 5517 maantiesilta, jolta on näkymä myös Äyskosken yläpuoliselle Koskilammelle.

Äyskoski 27.2.2014; Kuva: Tero Pelkonen