Haarapääskyn kanssa saman katon alla

“Kuvituskuva”: Matti Hakkarainen – Haarapääsky 20.6.2020 Rautavaara

Haarapääskypari aloitti pesän rakennuksen heti muutolta tultuaan aitan kurkihirren päälle. Pesän rakennus ja muninta sujuivat suunnitelmien mukaan ja elo oli hyvällä mallilla kunnes…

Juhannuksen jälkeisellä viikolla yhtenä aamuna kohtasin luonnon yllättävyyden ja kohtalon kovan kouran koettelumukset. Ensin huomioni kiinnitti maahan pudonnut harmaasiepon pesä. Tämä pesä oli aitan toisessa päässä kuin pääskyjen pesä. En ole varma, oliko harmaasiepolla jo munat pesässä mutta mitään jälkiä niistä ei maassa näkynyt. En arvannut vielä siinä vaiheessa käydä tarkistamassa pääskysten pesintää, ihmettelin vain, kuinka pääskyt pitkin päivää lensivät pihan yllä.

Pääskyjen pesä oli edelleen paikallaan, mutta jotain oli yöllä myös sillä pesällä tapahtunut. Linnut eivät enää pysyneet pesällä eivätkä enää lentäneet kurkihirren päälle. Tuhon aiheuttaja oli todennäköisimmin orava, joka pysyy aitan seinällä ja kurkihirren päällä vallan hyvin.

Pääskyt jatkoivat lentelyään pihan yllä ja yks kaks ne alkoivat rakentaa pesää ulko-ovemme kohdalle eteisen kattotuolin päälle. Kattotuoli on maahan nähden noin 45 asteen kulmassa ja hellepäivinä lähes kaikki savi ja heinät kerkesivät tippua alas. En ollut kovin ilahtunut lintujen pesäpaikan valinnasta ja rapulla seisten kahden päivän ajan hätistelimme lintuja etsimään uutta rakennuspaikkaa. Linnut hävisivätkin hetkeksi eikä pesän rakennus edennyt. Huokasin jo helpotuksesta, että ovat löytäneet uuden pesäntekopaikan. Kunnes…

Tänä aamuna huomasin, että pesä on valmistunut ja ilmeisesti ovat jo munimassa! Kun sateet viimein tulivat, linnut saivat kosteaa savea ja pesä on valmistunut ihan hetkessä. Myöskään linnut eivät ole enää lennelleet pihan yli, vaan tulevat nyt useimmiten pesälle katon harjan yli, niin etteivät näy ovesta liikuttaessa. Tämä on vamaan seurausta siitä, että yritin karkottaa niitä häiritsemällä alkuvaiheen rakennustöissä.

Nyt sitten olemme saman katon alla haarapääskyjen kanssa. Tässä vaiheessa ei vielä ole isoa ongelmaa, jos vain pesä pysyy kaltevalla alustalla. Mutta jos pesintä onnistuu, edessä on ongelma joka on jotenkin ratkaistava. Poikaset tekevät tarpeensa pesän reunan yli ja suoraan meidän ulko-oven kohdalle. Olen jo miettinyt millaisen levyn pesän alle asennan.

Tänään haarapääsky lauloi voitonriemuisesti eteisen harjalla istuen ja kuulutti pesän valmistuneen! Jo pelkästään tuon liverryksen kuullessani toivoin pesinnän onnistuvat ja teen parhaani yhteiselon onnistumiseksi.


Liisa Tolvanen