Retkiblogi: Soisalo-opiston lintukurssin maastoretki 9.4.2022

Kierros Pirtinvirran ja Kämärin maastossa

Mukaan maastoretkelle pääsi lauantaiaamuna kaikkiaan 11 kurssilaista. Sää suosi retkeämme, oli puolipilvistä, tuuli kävi etelästä ja lumikuuro tuli vasta kun olimme kahvilla retken päätteeksi.

Pirtinvirran rannalla kävimme ensi katsomassa sorsat ja telkkäparin. Sorsista löytyi myös yksi värimuunnos muistutukseksi siitä, että tuttuja lintujakin kannattaa katsoa poikkeamien havaitsemiseksi.

Jaana Ylönen – Sinisorsa 9.4.2022 Varkaus

Itsenäisyyden puistossa saimme havainnot variksesta, naakasta ja kesykyyhkystä. Samoin talitiainen ja viherpeippo näyttäytyivät.

Ämmäkosken rannalta kuuntelimme ensin peipon ja mustarastaan laulunäytteet. Sinitiaisen ja vihervarpusen laulu kuului ruokintapaikan liepeillä ja käypytikkapari kierteli lähipuissa. Ämmänkosken kiviltä poimimme kiikareihin kaksi koskikaraa.

Jaana Ylönen – Koskikara 9.4.2022 Varkaus

Ja ensimmäisen sillan ylitettyämme äkkäsimme pikkutikan roikkumassa haavan oksan kärjessä.

Jaana Ylönen – Pikkutikka 9.4.2022 Varkaus

Kämärin puolen mäntyjen latvoista kuului korkeaa piipitystä ja aikamme latvuksia tiirattuamme näimme kaksi hippiäistä.

Kämärin kierroksella näimme 8 muuttavaa töyhtöhyyppää. Palatessamme kohti taukopaikkaa retkeläisten jono venyi ja viimeisenä saapuneet onnistuivat havaitsemaan pohjantikan. Harmittavasti tämä ei pysynyt näkyvissä niin kauan että kaikki olisivat sen nähneet. Onneksi Jaana sai siitä kuitenkin kuvan. Kaikkiaan havainto saatiin 19 lajista.

Jaana Ylönen – Pohjantikka 9.4.2022 Varkaus

Retken kruunasi tietenkin eväät ja nokipannukahvit!

Kiitos kaikille mukana olleille ja Jaanalle kiitos kuvista.

Lajilista: talitianen, harmaalokki, sinisorsa, varis, kesykyyhky, naakka, telkkä, mustarastas, peippo, sinitiainen, viherpeippo, vihervarpunen, käpytikka, koskikara, pikkutikka, hippiäinen, töyhtöhyyppä, pohjantikka, puukiipijä.

Liisa Tolvanen