Pääskynen tuli, kesä ei

Tero Pelkonen – Tavit 23.4.2020 Lapinlahti

Yöt ovat pysytelleet edelleen pakkasella, eikä päivisinkään ole lämmössä kellitty, sillä kylmä tuuli on pitänyt pipot tiukasti päässä ja niskavillat jäässä. Silti mm. vesiäisiä on saapunut lisää. Monisatapäiset metsähanhiparvet lojottavat edelleen Maaningalla, ja Siilinjärven puolella Keskimmäisellä on sinisorsia ynnätty enimmillään 580, haapanoita 140 yksilöä. Tavit ovat selkeästi aloittaneet tulonsa kuluneella viikolla, kertyen paikoitellen yli satapäisiksi parviksi. Kuikkia on alkanut saapua, samoin silkkiuikkuja. Punasotkia on ollut parhaiten Lapinlahden Linnansalmella, neljä koirasta ja naaras, tukkasotkia valuu hiljalleen lisää. Muutamia harmaasorsia on tavattu neljän kunnan alueella.

Valko-, punajalka- ja metsävikloja saapuilee pikkuhiljaa, kuoveja ynnättiin Kaavilla samalla pellolla parhaimmillaan ainakin 180 lintua. Pelloilla ja nurmikentillä räkättirastaat ovat nousseet näkyvimpään rooliin, kavereikseen ne ovat saaneet kymmenittäin punakylkirastaita.

Kari Hänninen – Arosuohaukka 25.4.2020 Rautalampi

Petolinnuista kuluneella viikolla ilahduttivat arosuohaukkahavainnot, joita saatiin usealta paikkakunnalta, toki ainakin osa todennäköisesti samasta yksilöstä. Vuoden ensimmäiset haarahaukkahavainnotkin kirjattiin. Vuoden ensimmäisiin lajeihin saatiin kuluneella viikolla monia mielenkiintoisia lisäyksiä, kun Kuopiossa piipahti ristisorsa, Suonenjoella viihdytti pikkujoutsen, Maaningalla pysähtyi mustapyrstökuiri, Riistavedellä sepelrastas, Siilinjärvellä jänkäkurppa, Rautalammella mustakurkku-uikku ja Iisalmeen tupsahti kuin tyhjästä jalohaikara.

Tarmo Huttunen – Jalohaikara 25.4.2020 Iisalmi

Lisäksi kevättä edistivät omalta osaltaan metsäkirvinen, pajulintu, haarapääsky Lapinlahdella, rantasipi, tukkakoskelo ja kalatiira. Lämpötilat näyttävät pysyttelevän varsin alhaisina vielä tulevalla viikollakin, joten haarapääskyn saapuminen ei näyttäisi edelleenkään tekevän kesää.