Nyt kiikarissa: pöllöt

Valokuvia:

Markku Vaittinen – Viirupöllö 23.2.2022 Kortejoki
Pekka Nykänen – Lapinpöllö 21.2.2022 Varkaus
Pirjo Manninen – Hiiripöllö 6.1.2022 Kuopio
Kaarina Heiskanen – Varpuspöllö 23.2.2022 Torttee, Maaninka
previous arrow
next arrow
 

Helmikuun loppupuoli ja maaliskuu ovat pöllöjen soidinaikaa. Varsinkin tyyninä ja lauhoina iltoina sekä keskiyöllä kannattaa suunnata sopivaan paikkaan. Auringonlaskun aikoihin ääntelevät huuhkaja ja varpuspöllö, viiru- ja helmipöllö pimeän korvalla, lehtopöllö puolestaan pilkkopimeässä. Pöllöjen äänet ovat monipuolisia. Huuhkaja sekä viiru-, lehto- ja lapinpöllö huhuilevat, helmipöllö puputtaa, hiiripöllö pulisee ja varpuspöllö viheltää.

Parhaiten pöllöt viihtyvät vaihtelevassa ympäristössä, josta löytyy jykevää metsää, suota, pieniä peltoja ja heinittyneitä hakkuuaukkoja. Lehtopöllö viihtyy myös taajamassa. Suurin osa pöllölajeista tarvitsee pesäpaikakseen riittävän suuren pesäkolon tai pöntön. Pesäkolojen puutteen vuoksi pönttöjen laitto pöllöille on tärkeää. Huuhkaja pesii puolestaan kalliojyrkänteellä, puunjuurakossa tai kivenkupeella.

Paksu lumihanki ja myyrien vähäinen määrä voivat hankaloittaa pöllöjen saalistusta, jolloin ne joutuvat tulemaan pihoihin ravinnon perässä. Tällöin on tärkeää antaa pöllön olla rauhassa, jotta se ei turhaan kuluttaisi kallisarvoisia energian rippeitään.